Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
34 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορικοί μύθοι γύρω απ’ το ’21 | Η ερώτησή μας στον Πέτρο Πετράτο (video)

Editorial

Το βάρος της ιστορικής μνήμης και της τιμής για τα 200 χρόνια απ’ την επανάσταση του ’21 φαίνεται να σηκώνει για τα νησιά μας η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη. Η πρεμιέρα της νέας αυτής πρωτοβουλίας απ’ τη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Ληξουρίου ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, 28/1/21, με τη σημαντική διαδικτυακή ομιλία του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της, Δρ Πέτρου Πετράτου.

Το θέμα της ομιλίας ήταν : «Από την Ιστορία και τη Μυθολογία της Επανάστασης του 1821».

Η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης, Δρ Ζαφειράτου Θεοδώρα, δεδομένης της πολύ ικανοποιητικής διαδικτυακής προσέλευσης, είχε την ευκαιρία να μας ενημερώσει και για τα εξής :

-Κάθε μήνα, το πρώτο 15θήμερο, θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΙΒ (http://vivl-lixour.kef.sch.gr/?lang=el) τα εκθέματα του μήνα για όλη τη διάρκεια του 2021 τα οποία θα σχετίζονται με την επανάσταση του 1821.

-Από 15 έως 25 κάθε μήνα του 2021, θα πραγματοποιείται μία διαδικτυακή ομιλία για το 1821 και μόλις η πανδημία το επιτρέψει οι εκδηλώσεις θα γίνονται δια ζώσης στο χώρο τη βιβλιοθήκης στο Ληξούρι.

-Η επόμενη εκδήλωση θα έχει ως θέμα της «Το ναυτικό στον αγώνα του 1821» με κεντρικό ομιλητή το Λάμπρο Σιμάτο.

-Έχει προγραμματιστεί έκθεση βιβλίου, εφημερίδας και εικαστικού υλικού με θέμα το 1821 μόλις η άρση των περιοριστικών μέτρων το επιτρέψουν.

-Τα “Ιακωβάτεια”, που κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα κατά το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου, θα είναι φέτος αφιερωμένα στην επανάσταση του 1821 και το θέμα τους θα είναι «Η συμβολή της Κεφαλονιάς και των Κεφαλονιτών στην επανάσταση του 1821» και τέλος

-Μαθητικός Διαγωνισμός στο Δήμο Ληξουρίου με θέμα το 1821.

Στην ομιλία του ο Πέτρος Πετράτος εντόπισε και απομυθοποίησε τους ιστορικούς μύθους γύρω από το 1821. Έχει σημασία, καθώς είπε, να δούμε αναστοχαστικά το 1821. Εξήρε την τόλμη των προγόνων μας που κόντρα σε κάθε δεδομένο και κάθε λογική ξεκίνησαν αυτό το δύσκολο αγώνα καθώς : Η ελληνική επανάσταση είναι η 1η στην Ευρώπη που επικράτησε, η 1η στα Βαλκάνια που οδήγησε στη σύσταση νέου κράτους και η μόνη που πυροδότησε μεγάλο υποστηρικτικό και φιλελληνικό κίνημα. Συνεπώς, δεν είναι τυχαίο που κατατάσσεται στα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα παγκοσμίως.

Οι μύθοι της επανάστασης του 1821 που οφείλουμε να απομυθοποιήσουμε βάσει της ιστορικής έρευνας :

  1. Η Φιλική Εταιρεία.
  2. Το κρυφό σχολειό.
  3. Η έναρξη του αγώνα.
  4. Οι εμφύλιοι πολέμοι στα χρόνια της επανάστασης.

Μετά το πέρας της ομιλίας του Δρ Πέτρου Πετράτου, την οποία αξίζει να παρακολουθήσετε από την αρχή μέχρι το τέλος της στο βίντεο παρακάτω, ακολούθησαν ερωτήσεις-τοποθετήσεις απ’ τους συμμετέχοντες στη διαδικτυακή εκδήλωση. Σ’ αυτό το σημείο μας δόθηκε η ευκαιρία να θέσουμε κι εμείς ένα ερώτημα-προβληματισμό σχετικά με την τελική έκβαση του αγώνα. Μήπως εκεί υπάρχει μία σύγχυση; «Ο Ιμπραήμ δεν έφυγε ούτε μετά την ήττα των ενωμένων τουρκοαιγυπτιακών δυνάμεων στο Ναβαρίνο» μας ενημερώνει ο Δρ Πετράτος…
Δείτε την ερώτηση μας και την απάντηση του Πέτρου Πετράτου στο παρακάτω βίντεο :

Τη σπουδαία αυτή ιστορική διάλεξη που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, θα τη «ζήλευε» ακόμη και το ιστορικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης! Ήταν αναμβίβολα μία ισορροπημένη, τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη διάλεξη της οποίας το περιεχόμενο θα πρέπει να βρει το «δρόμο» για τα σχολεία μας. Η σκληρή δουλειά και τα ερευνητικά αποτελέσματα που μας καταθέτει ο Πέτρος Πετράτος δεν πρέπει να μείνουν αναξιοποίητα.

Γιάννης Βαρούχας

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση με την ομιλία του Πέτρου Πετράτου στο παρακάτω βίντεο :

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ