Σάββατο 12 Ιουνίου 2021
23.7 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

Silver alert: Που βρίσκονται τα πέντε εκατομμύρια της δωρεάς Δούρου;

Editorial

Εικόνα άρθρου: η τ. Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά την επίσκεψή της στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου(20/7/2017) λίγο πριν παραδώσει την επιταγή με τα 5 εκατ. € της Περιφέρειας Αττικής στην ΠΙΝ.

Όλοι οι Θιακοκεφαλονίτες θυμούνται ότι μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 2014 η Περιφέρεια Αττικής είχε πάρει απόφαση για τη διάθεση πέντε εκατομμυρίων € έναντι των δυσμενών επιπτώσεων του φυσικού φαινομένου που έπληξε τα νησιά μας και ειδικά το Ληξούρι. Ενδεχομένως να μη θυμούνται όλοι ότι αυτή η υπόσχεση ήταν ουσιαστικά ένα “άγραφο χαρτί” καθώς δεν προβλεπόταν απ’ την τότε ισχύουσα νομοθεσία η μεταφορά χρημάτων στην ελληνική επικράτεια από μία περιφέρεια σε μία άλλη(sic)!

Γράφει ο Γιάννης Βαρούχας

Χρειάστηκε νομοθετική παρέμβαση απ’ την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όπου με το άρθρο 57 του ν. 4456/2017 προβλέφθηκε ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις απ’ τους σεισμούς που πραγματοποιήθηκαν στις 26.01.2014 και 03.02.2014 στην ΠΕ Κεφαλληνίας, επιτρέπεται με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η δωρεά χρημάτων από άλλες Περιφέρειες στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, κατά παρέκκλιση των διατάξεων των π.δ. 30/1996 και 242/1996.

Έτσι η εν λόγω δωρεά μπόρεσε να πάρει “σάρκα και οστά” και η τότε Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ήρθε στην Κεφαλονιά για να μας καταθέσει την επιταγή των πέντε εκατομμυρίων €.

Η Ρένα Δούρου στο Ληξούρι κατά την τελετή παράδοσης των πέντε εκατοομυρίων €

Τα χρήματα ήταν “ονοματισμένα” και είχε προβλεφθεί να διατεθούν για τα εξής έργα :

 1. Αποκατάσταση βελτίωση Μαντζαβινάτειου νοσοκομείου, προϋπολογισμού (ενός
  εκατομμυρίου εξακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ) 1.650.000,00 ευρώ
 2. Κτίριο μηχανουργείου ΕΠΑΛ, προϋπολογισμού (επτακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ) 750.000,00 ευρώ
 3. Αποκατάσταση, επισκευή και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων πόλης Ληξουρίου,
  προϋπολογισμού (δύο εκατομμυρίων ευρώ) 2.000.000,00 ευρώ
 4. Επισκευή αποκατάσταση σχολείο Αγίας Θέκλης Παλικής, προϋπολογισμού (εξακοσίων χιλιάδων ευρώ) 600.000,00 ευρώ

Ωστόσο, στο ΦΕΚ που αφορά την εν λόγω δωρεά διαβάζουμε στο άρθρο 57 :

Χρήματα που δεν θα αξιοποιηθούν για τον ανωτέρω σκοπό από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, εντός τεσσάρων (4) ετών από την εκτέλεση της δωρεάς, όπως θα προκύπτει από παραστατικά για δαπάνες που εκτελέστηκαν, επιστρέφονται στη δωρήτρια Περιφέρεια.

Για να το πούμε πιο απλά, τα χρήματα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν μέσα σε τέσσερα χρόνια αλλιώς θα επιστρέψουν στα ταμεία της Περιφέρειας Αττικής μόλις εκπνεύσει η 4ετία και η Κεφαλονιά θα μείνει με… την επιταγή στο χέρι!

Πότε όμως εκπνέει η τετραετία;

Τα τέσσερα χρόνια που αναφέρονται στο ΦΕΚ της δωρεάς ξεκινούν από την ημέρα της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής. Αναζητήσαμε την απόφαση στο διαδίκτυο η οποία είναι η εξής :

2017-6-23-Απόφαση-ΟΕ-Περ.-Ατ.-για-δωρεά-5-εκατ

Όπως μπορούμε όλοι να δούμε, η απόφαση πάρθηκε στις 23 Ιουνίου του 2017 και άρα η τετραετία εκπνέει στις 23 Ιουνίου του 2021. Δηλαδή σε περίπου δυόμιση μήνες από σήμερα! Απ’ τη στιγμή όμως που και τα τέσσερα έργα βρίσκονται στον “αέρα”, η νέα διοίκηση υπό τη σύμφωνη γνώμη του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής αποφάσισε την παράταση αυτού του χρονικού διαστήματος από τα 4 στα 8 έτη. Δηλαδή δόθηκε μια παράταση τεσσάρων ακόμη ετών…

Μέσα απ’ αυτό το μικρό χρονικό όπως το παρουσιάσαμε παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι πολλές φορές τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κράτος αλλά και ως κοινωνία δεν έχουν ως αιτία τους την έλλειψη χρημάτων. Η Περιφέρεια Αττικής μας διέθεσε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό προκειμένου να γίνουν συγκεκριμένα και πολύ σημαντικά έργα για το Ληξούρι, τα οποία όμως δεν έχουν καν ξεκινήσει! Η πιο συνηθισμένη δικαιολογία που ακούμε απ’ τους εκάστοτε ιθύνοντες είναι ότι “δεν υπάρχουν χρήματα”. Εδώ όμως που υπάρχουν, ποια είναι η δικαιολογία;

 1. Η αποκατάσταση του Μαντζαβινάτειου νοσοκομείου έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Παρότι υπάρχουν τόσο τα χρήματα όσο και η μελέτη, δεν “κινείται φύλλο”!
 2. Το έργο που αφορά το κτίριο του μηχανουργείου του ΕΠΑΛ έχει κι αυτό βρεθεί στη δίνη διαφορετικών αντιλήψεων και διχογνωμιών με αποτέλεσμα να μην προχωράει τίποτα.
 3. Για την αποκατάσταση των κοινόχρηστων χώρων της πόλης του Ληξουρίου και των χωριών της Παλικής δε γνωρίζει κανείς τίποτα και
 4. Για την επισκευή του σχολείου της Αγίας Θέκλης έχει γίνει απλώς η δημοπράτηση…

Με λίγα λόγια πέρασαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια απ’ την παράδοση των πέντε εκατομμυρίων της Περιφέρειας Αττικής στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ουσιαστικά βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο μηδέν! Το ερώτημα είναι θα γίνει κάτι μέσα στην επόμενη τετραετία ή θα τρέχουμε πάλι στην κόψη του χρόνου για να μη χαθούν τα χρήματα; Θα υπάρξει κάποια πρόοδος των έργων ή θα υπάρξει ορθή επανάληψη αυτής της παταγώδους αποτυχίας την οποία θα προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν λόγω της πανδημίας;

Το ελληνικό κράτος δυσκολεύεται ή αποτυγχάνει να πράξει τα αυτονόητα καθώς οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης – κυρίως λόγω του άκρατου ρουσφετιού – γέννησαν το “τέρας” της γραφειοκρατίας το οποίο με την πάροδο των χρόνων ανεξαρτητοποιήθηκε και απέκτησε τη δική του υπόσταση και τις δικές του άμυνες. Έτσι, αυτοί που κάποτε το δημιούργησαν σήμερα το υπηρετούν ενώ μοιάζουν πια ανίκανοι να το σκοτώσουν…

Γιάννης Βαρούχας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3,567ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,407ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
85ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται