Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13.3 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γιάννης Βαρούχας: Δεν μπορούμε να πορευόμαστε διαρκώς συγκρουσιακά σε αυτόν τον τόπο

Editorial

Στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, cosmos 96,5, φιλοξενήθηκε την περασμένη Δευτέρα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Αργοστολίου, Γιάννης Βαρούχας, με οικοδεσπότες το Δημήτρη Αλοΐζο και τη Σπυριδούλα Αναλυτή.

Στο ξεκίνημα της συζήτησης ο φιλοξενούμενος έστρεψε τα συγχαρητήρια που δέχθηκε απ’ το Δημήτρη Αλοΐζο, προς τους συμπολίτες μας που τίμησαν μαζικά την εσωτερική εκλογική διαδικασία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αναδεικνύοντας τον Αλέξη Τσίπρα ως κυρίαρχο και τον ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγαλύτερο κόμμα ενεργών μελών στην Ελλάδα. “Στόχος μας είναι” ανέφερε ο Γιάννης Βαρούχας, “να καταστήσουμε πλειοψηφικές τις πολιτικές μας προτάσεις προκειμένου να υπάρξει βελτίωση και καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής για εμάς και τα παιδιά μας“.

Γιάννης Βαρούχας

Το πρώτο στοίχημα ήταν η μαζική συμμετοχή στις κάλπες. Αυτό το στοίχημα το κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι το όνομά του ήταν μόνο του στο ψηφοδέλτιο και δεν υπήρχε “ανταγωνισμός” που να τονώνει τη συμμετοχή. Οι πολίτες έδωσαν εμφατική ψήφο εμπιστοσύνης στον πρώην Πρωθυπουργό και σαφείς διαθέσεις για την επαναφορά του στη διαχείριση της χώρας.

Το δεύτερο στοίχημα ήταν η μαζική εγγραφή νέων μελών. Αυτό κι αν κερδήθηκε αφού, από την Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον το μεγαλύτερο ελληνικό κόμμα με 178.000 ενεργά μέλη!

Το τρίτο στοίχημα που είναι μπροστά, είναι το πως θα αξιοποιηθούν όλα αυτά τα νέα μέλη. Πως θα ενταχθούν στη συλλογική και καθημερινή ζωή του κόμματος. Πως θα γίνουν ενεργά ως προς τη λήψη περισσότερων αποφάσεων, τη διαμόρφωση του προγράμματος και τη συνδιαμόρφωση της λειτουργίας των οργανώσεων.

Είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν τόσοι πολλοί συμπολίτες μας στις εκλογικές διαδικασίες των πολιτικών φορέων -θυμίζει κάτι από τις παλαιότερες δεκαετίες της μεγάλης πολιτικοποίησης- αλλά θα είναι πολύ καλύτερα αν η συμμετοχή τους δεν περιοριστεί μόνο σε αυτές τις κορυφαίες διαδικασίες, αλλά περάσει και στις επι μέρους εξίσου σημαντικές λειτουργίες των κομματικών οργανώσεων. Με νέους τρόπους. Με νέα μοντέλα. Με νέες προσεγγίσεις που θα προκαλούν το ενδιαφέρον και που θα είναι ουσιαστικές και αποδοτικές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και όλα τα στελέχη του κόμματος θα πρέπει να “οργώσουν” όλη τη χώρα. Θα πρέπει να μην αφήσουν καμία πόλη και κανένα χωριό της Ελληνικής Επικράτειας που να μη φτάσουν εκεί διά ζώσης προκειμένου να ξεδιπλώσουν το πολιτικό τους πρόγραμμα, τις πολιτικές τους προτάσεις και το όραμά τους για τη μετά-Κυριάκου-Μητσοτάκη-εποχή.

Σπυριδούλα Αναλυτή

Στην ερώτηση της κυρίας Αναλυτή για το ποιο είναι το πραγματικό μήνυμα της εκλογικής διαδικασίας της 15ης Μαΐου, ο Γιάννης Βαρούχας απάντησε ξεκάθαρα: “Το μήνυμα είναι ότι ο κόσμος επιθυμεί πολιτική αλλαγή”. Η πολιτική που κάνει τους λίγους να θησαυρίζουν κατάφορα εις βάρος των πολλών πρέπει να σταματήσει.

Το γεγονός ότι τα μεγάλα κόμματα έχουν διεκπεραιώσει τα συνέδριά τους, ενδεχομένως να είναι και μία ισχυρή ένδειξη για τη διενέργεια εθνικών εκλογών το προσεχές φθινόπωρο…

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλους πολιτικούς χώρους, ο Γιάννης Βαρούχας σημείωσε ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί απ’ τις ηγεσίες των πολιτικών φορέων εφόσον υπάρχουν εκείνα τα κοινά σημεία των προγραμμάτων τους που θα το επιτρέπουν. Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, δε θα πρέπει να λησμονούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έφερε στη Βουλή των Ελλήνων και ψήφισε ως εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική-το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα που ούτε ο Ανδρέας στην παντοδυναμία του δεν τόλμησε να εφαρμόσει!

Παρά το γεγονός ότι εκλογικά η απλή αναλογική δε “συμφέρει” τα μεγάλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση την εφάρμοσε κάνοντας το σωστό και άσχετα με τα δικά του συμφέροντα. Αυτό καταγράφεται στα μεγάλα θετικά της πολιτικής παρακαταθήκης της 1ης θητείας του στη διακυβέρνηση της χώρας.

Δημήτρης Αλοΐζος

“Όμως δημιουργεί και προβλήματα…” είπε ο Δημήτρης Αλοΐζος σχετικά με την εφαρμογή της απλής αναλογικής για να απαντήσει ο Γιάννης Βαρούχας : “Αυτά τα προβλήματα οφείλουμε να τα λύσουμε. Η Δημοκρατία δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται συνεργασία, ειλικρινή συζήτηση και συμφωνίες επί προγραμματικών πλαισίων. Δεν μπορούμε διαρκώς να πορευόμαστε, σε αυτόν τον τόπο, συγκρουσιακά. Δεν κάνουμε καλό σε κανέναν με αυτόν τον τρόπο. Γι’ αυτό και η απλή αναλογική ήταν μία τεράστια τομή“.

Το μέλλον δε γράφεται με αναχρονισμούς

Σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης και τη λειτουργία των οργανώσεων από εδώ και εμπρός, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Αργοστολίου ανέφερε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι νέες τεχνολογίες. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να απεμποληθούν οι διά ζώσης εργασίες, μα ωστόσο η σύγχρονη καθημερινότητα, οι υποχρεώσεις και οι συνθήκες του σήμερα υποδεικνύουν ένα νέο μοτίβο λειτουργίας.

Η πολιτική οφείλει να συμμορφωθεί με το σήμερα και όχι να παραμένει προσκολλημένη στο χθες. Χρειάζεται να αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολλών και όχι τις καθοδηγήσεις των λίγων. Να δίνει λύσεις στα προβλήματα και όχι να τα δημιουργεί.

Σε άριστο κλίμα έκλεισε η συζήτηση με το Γιάννη Βαρούχα να ευχαριστεί την κυρία Αναλυτή και τον κύριο Αλοΐζο για την πάντοτε υποδειγματική φιλοξενία τους και τις πάντοτε χρήσιμες συζητήσεις που γίνονται στην εκπομπή τους.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη από το παρακάτω ηχητικό αρχείο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ