Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13.3 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οι εκλογές του 2023 και το Σύνδρομο της Στοκχόλμης

Editorial

Εικόνα: Jerry Apostolatos

Στις 23 Αυγούστου του 1973 σε μία ληστεία στη Στοκχόλμη, οι ληστές προχώρησαν σε ομηρία τεσσάρων ανθρώπων για έξι συνεχόμενες μέρες. Όταν η ομηρία έφτανε στο τέλος της, τα θύματα αντιστάθηκαν στην προσπάθεια των αρχών να προσάγουν τους ληστές και στη συνέχεια αρνήθηκαν να καταθέσουν εναντίον των απαγωγέων τους ενώ θέλησαν να βοηθήσουν τον δικαστικό αγώνα τους! Έκτοτε, δημιουργήθηκε ο όρος “Σύνδρομο Στοκχόλμης” με τον οποίο περιγράφουμε την ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων και βοήθειας απ’ τα θύματα προς τους θύτες τους.

Πολιτική ανάλυση από τον
Γιάννη Βαρούχα

Οι εθνικές κάλπες της 21ης Μαΐου 2023 έδωσαν μεγάλη νίκη στο κόμμα της ΝΔ με ποσοστό 40,79%! Τη στιγμή που ούτε η ίδια η ΝΔ δεν περίμενε τέτοιο ποσοστό και τέτοια νίκη, οι πολίτες φαίνεται να ενέκριναν με την ψήφο τους:

-Την εντυπωσιακή κυβίστηση στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

-Τις επισυνδέσεις!

-Τον πακτωλό του δημοσίου χρήματος προς τα ΜΜΕ.

-Την επιδοματική πολιτική των περίφημων pass!

-Τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τους τερατώδεις λογαριασμούς ρεύματος.

-Την αισχροκέρδεια.

-Την ακρίβεια σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων.

-Τα καρτέλ στην ενέργεια.

-Τα δανεικά και αγύριστα 400εκ € του κόμματος της ΝΔ.

-Τον περιορισμό των ελευθεριών με τις εισβολές σε κατοικίες πολιτών (περίπτωση Ινδαρέ) και σε δημόσιους χώρους (σε κινηματογράφους).

-Την κατάργηση του 8ώρου.

-Την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που σκοπό έχει τη διάκριση των σχολείων.

-Την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

-Την εισαγωγή ιδιωτών στα Δημόσια Νοσοκομεία, τις διαγραφές χρεών ημετέρων, τα απίστευτα ποσά σε απευθείας αναθέσεις και πολλά άλλα.

Μετά απ’ αυτόν τον ενδεικτικό κατάλογο, διερευνούμε τα αίτια του εκλογικού θριάμβου της ΝΔ και δυσκολευόμαστε να τα εντοπίσουμε. Μία εκλογική εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι η ΝΔ απευθυνόταν στον κεντροδεξιό και πιο ακραία δεξιό ακροατήριο με μοναδικό ανταγωνιστή την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Δεν υπήρχαν εκείνα τα κόμματα που υπήρξαν κατά το παρελθόν (Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΧΑ, Ένωση Κεντρώων κτλ) προκειμένου να κατακερματιστεί το ποσοστό της.

Την ίδια ώρα η κεντροαριστερά παρουσίαζε πολλούς διεκδικητές (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κτλ) οι οποίοι εξασφάλιζαν τον κατακερματισμό και τη διασπορά των κεντροαριστερών ψηφοφόρων-ειδικά τη στιγμή που παρουσιάζαν μεταξύ τους διαμάχες και όχι ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στη συντηρητική κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτό που προβληματίζει είναι η έλλειψη της φυσιολογικής φθοράς που παρουσιάζει κάθε κυβέρνηση μετά από μία πλήρη θητεία η οποία, αντί να εμφανιστεί στο κυβερνών κόμμα, εμφανίστηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση! Η νομοτελειακή φθορά έπληξε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά όχι τη ΝΔ η οποία κέρδισε και μία παραπάνω μονάδα απ’ το 2019! Αυτό ήταν που δημιούργησε το μεγάλο εύρος της νίκης της συντηρητικής παράταξης. Γιατί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχασε δυνάμεις;

Τα ποσοστά που εμφάνισε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλη τη χώρα ήταν έκπληξη ακόμη και για τους αντιπάλους του. Υπήρχε η εκτίμηση ότι μία ενδεχόμενη αύξηση του ΠΑΣΟΚ θα μείωνε τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως και έγινε, αλλά, τελικά, σε πολύ περιορισμένο βαθμό, καθώς το ΠΑΣΟΚ κέρδισε μόλις 3,5 μονάδες ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε 11,5 μονάδες. Συνεπώς δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ αυτό που προκάλεσε τη μεγάλη υποχώρηση στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά η επιθετική στρατηγική της ΝΔ σε συνδυασμό με τον ίδιο τον εαυτό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Για να κατακτήσεις το πολυπόθητο κέντρο η ρητορική σου πρέπει:
Α. Να εμπνέει ελπίδα και όχι να αναλώνεται αμιγώς με τα αρνητικά σημεία του αντιπάλου. Να δείξεις στον κόσμο που θέλεις να τον πας.
Β. Το κόμμα σου πρέπει να έχει μηχανισμό και ρίζες στην αυτοδιοίκηση και
Γ. Οι θέσεις σου να είναι Αριστερές, όχι κεντρώες.

Αυτά τα τρία σημεία θα πρέπει να εξεταστούν με μεγάλη προσοχή απ’ τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να υπάρξει άμεση απάντηση, όπου γίνεται, στη μεγάλη προσπάθεια επανάκαμψης ενόψει του νέου γύρου Εθνικών Εκλογών που επιθυμεί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης (μάλλον στις 25 Ιουνίου).

Άποψή μας είναι ότι η μεγάλη νική της ΝΔ δημιουργεί μία αλαζονεία στο κυβερνών κόμμα η οποία εγκυμονεί κινδύνους. Με μία τέτοια νίκη δεν είναι παραδεκτό να θέλεις να οδηγήσεις τη χώρα σε νέες εκλογές απλά και μόνο για να τα έχεις όλα δικά σου! Οι πολίτες σου έδωσαν, υπό συνθήκες απλής αναλογικής, μία μεγάλη νίκη. Τί άλλο θέλεις για να σχηματίσεις κυβέρνηση; Το να οδηγηθεί η χώρα σε νέα εκλογική διαδικασία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έξοδα την ανάλωση φυσικών και ανθρώπινων πόρων κτλ, μετά από μία τέτοια ξεκάθαρη νίκη είναι προκλητικό. Η υπέρ-αυτοπεποίθηση που αισθάνεται αυτήν τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης ίσως αποδειχθεί ως η μεγάλη αδυναμία του…

Γιάννης Βαρούχας

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Aγαπητέ, επειδη παρακολουθω τις παρεμβασεις σου σαν κατοικος Αργοστολιου,
    θεωρω πως θα επρεπε να εστιασεις πιο πολυ στον Συριζα και οχι στη Ν.Δ. Εχει χασει ο Συριζα με 20 μοναδες και η επιχειρηματολογια σου εστιαζεται περισσοτερο στον μητσοτακη; σαν να εχει χασει μια ομαδα 7 0 και ο προπονητης να μιλαει για τον ρολο της διαιτησιας. Ο γραφικος πολλακης, που εχει δικιο σε ολα κατα την αποψη μου, αλλά αυτοκατατροπωσε τα Χανιά; ο ανεκδιηγητος κατρουγκαλος; ο καραδεξιος αντωναρος; η ελαχιστη ποπη τσαπανιδου; Ο συριζα δηλαδη δεν ειχε αλαζονεια οταν κυβερνουσε? Γιατι και μια χαρα χημικα εριχνε στους διαδηλωτες και μια χαρα ο σκουρλετης ελεγε πριν απο 1 βδομαδα οτι μας εκανε ανθρωπους!!! Δεν μπορω να καταλαβω γιατι το κειμενο σου χαρακτηριζεται στη λεζαντα σαν πολιτικη αναλυση. Απο την αναλυση περιεχομενου της εισαγωγης σου περνας το μηνυμα πως φταινε οι πολιτες. Οι πολιτες ηταν αυτοι που ψηφισαν το 15 πρωτο κομμα το συριζα και οι ιδιοι το καταψηφισαν. Το μνημονιο που ψηφισε ο Συριζα και τα νταουλια που δεν λαλησαν ποτέ, ειναι οι βασικοι λογοι, που αν τους λαβεις υποψη σου, ισως δε δυσκολευτεις ,οπως γραφεις , να ερμηνεψεις το εκλογικο αποτελεσμα. Η αναλυση σου, αν και ενδιαφερουσα, χαρακτηριζεται ως κομματικη, οχι πολιτικη. Ευχαριστω για τη δυνατοτητα σχολιασμου. Χρηστος δερες. Δασκαλος 4ου Δ.Σ. Αργοστολιου, Κοινωνιολογος και Ανθρωπολογος του Αθλητισμού.

  2. Αγαπητέ συμπολίτη,
    αρχικά θα ήθελα να σε ευχαριστήσω πολύ που με διαβάζεις και που μπήκες στον κόπο να σχολιάσεις τις αράδες μου. Τιμή και χαρά μου.
    Ως προς τα σημεία που βάζεις:

  3. Σε καμία περίπτωση δεν είπα, εμμέσως ή ευθέως, ότι φταίνε οι πολίτες.
    Ποιός μπορεί να κατηγορήσει τους όμηρους της Στοκχόλμης;
    Άρα αυτό δεν είναι κατηγορία αλλά ένδειξη ότι χρειάζεται βοήθεια και προοπτική.
    Πολύ σωστά αναφέρεις ότι έγιναν λάθη από τον ΣΥΡΙΖΑ, το δίχως άλλο!
    Αναφέρω τρία εμφατικά σημεία μέσα στο κείμενό μου (Α, Β και Γ).
    Αυτά κατά τη γνώμη μου είναι τα σημαντικότερα λάθη που πρέπει να διορθωθούν. Όχι τα προσωπικά που βάζεις. Ξέρεις, μέσα σε ένα χώρο, οποιοδήποτε χώρο, δεν είναι όλοι ίδιοι. Ακόμη και μέσα στο σύλλογο των διδασκόντων ενός σχολείου, για να αναφέρω ένα παράδειγμα από τη δουλειά σου, δεν είναι όλοι οι δάσκαλοι το ίδιο. Συνεπώς όταν κρίνουμε έναν χώρο, κρίνουμε την κοινή συνισταμένη του και όχι τα άτομα που τον αποτελούν. Υπάρχουν σύντροφοι μέσα στο χώρο μου με τους οποίους διαφωνώ κάθετα σε πολλά. Τι να κάνουμε; Ποιος κατέχει την απόλυτη αλήθεια; Ουδείς!

  4. Έδωσα μία ακόμη εξήγηση. Τον κατακερματισμό του κεντροαριστερού ακροατηρίου έναντι της παντοκρατορίας στον κεντροδεξιό και άκρα δεξιό χώρο της ΝΔ. Αυτό είναι αντικειμενικό νομίζω. Όπως επίσης αντικειμενικό είναι ότι τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά της κεντροαριστεράς, επικεντρώθηκαν στο να πολεμούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα αντί τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Είναι κι αυτό μια επιλογή…
    Κοντολογίς και για να μην κουράζω άλλο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δώσει ελπίδα, να επικοινωνήσει αριστερές θέσεις (ριζοσπαστικές θα έλεγα εγώ) και να μπει δυνατά στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Οι πολίτες που διασκορπίστηκαν στα αριστερά κόμματα θα πρέπει να σκεφτούν αν πρέπει η αριστερά να είναι κατακερματισμένη και η δεξιά παντοδύναμη. Τα κόμματα έχουν ιστορική ευθύνη συνεννόησης. Αν το κάθε μυρμήγκι κοιτάζει το δικό του ψίχουλο να είναι στην πλάτη του και τίποτα άλλο, και πολύς που μας πέφτει ένας Μητσοτάκης.
    Ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία,
    Γεια και χαρά,
    Γιάννης Βαρούχας

  5. Αγαπητέ, σε ευχαριστώ για την άμεση απόκριση και τις αναλυτικές απαντήσεις σου. Ναι, εννοείται οτι διαβαζω τις απόψεις σου, διότι αν και διαφωνώ κάποιες φορές, αυτές είναι πάντα τεκμηριωμένες. Θα υποστηρίζα πως ο τρίτος λόγος είναι ο πιο σημαντικός, να είναι αριστερές οι απόψεις, να έχουν δηλαδή προσανατολισμό, που στην προκειμένη περίπτωση, στον Σύριζα δε συνέβη. Όσο αφορά τα πρόσωπα, σίγουρα κρίνεται η κοινή συνισταμένη, όμως αυτή η συνισταμένη εκφράζεται από τα πρόσωπα. Για παράδειγμα, στο επιχείρημά σου, θα μπορούσα να προβάλλω μια πολύ ωραία τοποθέτηση που είχες κάνει απέναντι στον Κ. Καππάτο, λέγοντας πως δε γίνεται να υποστηρίζεις μια παράταξη, η οποία έχει τον Βορίδη και τον Άδωνη. Άρα τα πρόσωπα παίζουν και αυτά καταλυτικό ρόλο, καθόσο είναι εκφραστές της ιδεολογίας που καλούμαστε να στηρίξουμε. Θενκς και πάλι και καλή συνέχεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ