Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025
11 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Θέατρο του παραλόγου εις βάρος του Δημοτικού Θεάτρου, των εργαζομένων και του πολιτισμού

Εικόνα: Ο Γιάννης Βαρούχας στο βήμα του Δημοτικού Θεάτρου Αργοστολίου “ο Κέφαλος” κατά τη διάρκεια ποιητικής εκδήλωσης του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς Ιθάκης με θέμα την προσφυγιά στις 21 Μαρτίου του 2016.

Πολλά γράφονται και ελέγχονται τα τελευταία 24ωρα για το κλείσιμο του Δημοτικού Θεάτρου Αργοστολίου “Ο Κέφαλος”. Ο τόπος μας έχει δεχθεί εγκωμιαστικά σχόλια γι’ αυτό το θέατρο από σπουδαίους καλλιτέχνες και σημαίνοντα δημόσια πρόσωπα όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Μελίνα Μερκούρη κ.α.. Ωστόσο, η απόφαση του ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης διέκοψε από μόνη της ως γεγονός (ipso facto) τη λειτουργία του θεάτρου της πόλης μας πυροδοτώντας μεγάλες αντιδράσεις.

Δεν το γνώριζε αυτό, ότι δηλαδή η απόφαση της μεταφοράς των τεχνικών στον Δήμο Ληξουρίου θα στερήσει από το Αργοστόλι τη λειτουργία του θεάτρου, ο αξιότιμος κ. Γενικός Γραμματέας;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Αργοστολίου την οποία υπογράφει ο ίδιος ο Δήμαρχος: “Παρά τα αποσταλθέντα εντός των προθεσμιών έγγραφά μας με τις τεκμηριωμένες απόψεις του Δήμου μας σχετικά με την κατανομή και την ρητή επισήμανση των άκρως απαραίτητων εργαζομένων για την λειτουργία των πολιτιστικών μας δραστηριοτήτων και ειδικά του Δημοτικού Θεάτρου «Κέφαλος», αγνοηθήκαμε σκανδαλωδώς υπερισχύοντας η πολιτική παρέμβαση που έγινε υπερ του Δήμου Ληξουρίου.”

Καταγγέλει, με λίγα λόγια, ο Δήμος Αργοστολίου, ότι ενώ είχε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, μεσολάβησε κάποιο πολιτικό ρουσφέτι υπέρ του Δήμου Ληξουρίου με το οποίο καταστρατηγήθηκαν!

Απ’ την άλλη, ο Δήμος Ληξουρίου απαντά ότι με το γράμμα του νόμου (της διάσπασης) το Ληξούρι δικαιούται τους 3 υπαλλήλους από το σύνολο των 14 με βάση τον πληθυσμό του. Σημειώνει επίσης στην ίδια ανακοίνωση, ότι ο Δήμος Αργοστολίου απέστειλε δύο έγγραφα με τα οποία στο πρώτο ζητούσε το σύνολο των εργαζομένων της ΔΙΑΚΕΔΗΚΕ ενώ με το δεύτερο ζητούσε την παραμονή και μη μετακίνηση των τεχνικών εργαζομένων του Δημοτικού Θεάτρου, δηλαδή τους κυρίους Γρ. Μαυρογιάννη και Γερ. Βαγγελάτο.

Αγαπητοί φίλοι του Δήμου Ληξουρίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Κυβέρνησης, πέρα από κάθε νόμο και κάθε διάταξη υπάρχει και κάτι που λέγεται Κοινή Λογική!

Πίσω απ’ τους αριθμούς που προβάλλετε ως ακλόνητα επιχειρήματα, υπάρχουν Άνθρωποι! Ζωές! Καθημερινότητα! Ανάγκες!

Είναι απαράδεκτο και δε θα πρέπει να επιτρέπεται από κανένα νόμο ή προφήτη η μετακίνηση ενός εργαζόμενου από το μέρος που ζει και εργάζεται έχοντας θεμελιώσει έννομα συμφέροντα δεκαετιών. Η μετακίνηση ενός εργαζόμενου μπορεί να συμβαίνει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του και εφόσον το επιθυμεί.

Ρωτάμε: Ρωτήθηκαν οι εργαζόμενοι για τη μετακίνησή τους; Είναι σύμφωνοι με αυτή;

Οι εργαζόμενοι του Θεάτρου εργάζονται εκεί δεκαετίες. Έχουν οργανώσει τις ζωές τους, τις οικογένειές τους και τα σπιτικά τους γύρω απ’ την εργασία τους. Κανένα κράτος δικαίου και στοιχειώδους λογικής δεν μπορεί να έρθει και να τους πει να αλλάξουν τις ζωές τις δικές τους και των οικογενειών τους.

Ύστερα, πέρα απ’ το πρωταρχικό κομμάτι που θεωρούμε ότι είναι το παραπάνω, προκύπτει το μείζον θέμα της λειτουργίας του Θεάτρου. Ο νόμος λέει να διαμοιραστούν οι εργαζόμενοι βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων. Αν και εφόσον το επιθυμούν λέμε απαραίτητα εμείς. Από εκεί και πέρα όμως, δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι το ίδιο!

Αν για παράδειγμα έχεις, όπως έχουμε εν προκειμένω, δύο τεχνικούς που χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει μία σημαντική κρατική υποδομή, όπως είναι ένα Δημοτικό Θέατρο, δεν μπορείς να τους μοιράσεις και ασφαλώς δεν μπορείς να επιλέξεις ποιό θέατρο θα έχει τεχνική υποστήριξη και ποιό όχι! Και τα δύο πρέπει να έχουν!!

Πέρα λοιπόν από οποιαδήποτε τεχνοκρατική ή νομοθετική επιταγή, υπάρχει και η φυσική επιταγή της πραγματικότητας και της καθημερινότητας που δεν παρακάμπτεται. Ο νομοθέτης χρειάζεται να συμπληρώσει την πρόταση “ο διαμοιρασμός των θέσεων εργασίας βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων εξαιρείται όταν υπάρχουν ανάγκες ειδικοτήτων και στους τρεις δήμους οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από τον διαμοιρασμό, οπότε ο κάθε Δήμος δικαιούται την πρόσληψη νέου ειδικευμένου προσωπικού για την απρόσκοπτη λειτουργία αυτού και των υποδομών του”. Τελεία, παύλα και νέα παράγραφος!

Η ζωή τελειώνει δηλαδή στους 14 εργαζόμενους της ΔΙΑΚΕΔΗΚΕ; Δεν μπορούν να προκύψουν νέες προσλήψεις; Αν έχουμε λιγότερο αριθμό τεχνικών απ’ αυτούς που απαιτούνται θα κλείσουμε τα θέατρα του νησιού μας; Ή, ακόμη χειρότερα, θα επιλέξουμε βάσει πολιτικών παρεμβάσεων το ποιά θα κλείσουν και ποιά θα μείνουν ανοικτά; Ακατανόητες αποφάσεις και απαράδεκτες ενέργειες.

Αλλά όπως είπε και ο αγαπητός φίλος Πέτρος το βράδυ της Τετάρτης στο επίμαχο θέατρο Αργοστολίου, για να πάρουν μετακλητούς στα Υπουργεία και παρατρεχάμενους της κυβέρνησης υπάρχουν τρόποι, για να πάρουν έναν εργαζόμενο που έχει ανάγκη μία σημαντική δομή του τόπου δεν υπάρχει!

Την Κυριακή ο Δήμος Αργοστολίου είχε προγραμματισμένη την κοπή της πίτας του. Την προγραμμάτισε ενώ φρόντιζε στο παρασκήνιο να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοί του για να μην μπορεί να την κόψει; Έχω διαβάσει πολλά βιβλία επιστημονικής φαντασίας αλλά τέτοια υπόθεση δε μου έχει τύχει… ας είμαστε σοβαροί στην κριτική μας.

Αγαπητοί φίλοι, πρέπει όλες και όλοι να διεκδικήσουμε, ο καθένας από τη θέση που του αναλογεί, το αυτονόητο: την ορθή και ικανοποιητική στελέχωση των τριών νέων Δήμων της Κεφαλονιάς βάσει των πραγματικών αναγκών. Ας κάνουν στην άκρη οι αντιπολιτευτικές κορώνες, δεν είναι η ώρα πάνω στην πλάτη των θιγόμενων, κι ας απαιτήσουμε το αυτονόητο. Μας έχει που μας έχει κλείσει μέσα η εγκατάσταση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και των διάφορων ηλεκτρονικών πλατφορμών προβολής ταινιών, αν αφήσουμε να κλείνουν και ενεργά πολιτιστικά κύτταρα όπως το Θέατρο και ο Κινηματογράφος, τότε στον επόμενο μας τόνο ως κοινωνία γράψε “αλίμονο”…

Γιάννης Βαρούχας

Αργοστόλι, 9 Φεβρουαρίου 2024

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ