Σάββατο 18 Μαΐου 2024
25.4 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

«Με την εγκαθίδρυση μιας σχέσης καταπίεσης, η βία έχει ήδη αρχίσει. Ποτέ στην ιστορία η βία δεν ξεκίνησε από τους καταπιεσμένους. […] Η βία ξεκινάει από εκείνους που καταπιέζουν, που εκμεταλλεύονται, που δεν αναγνωρίζουν τους άλλους ως πρόσωπα – όχι από εκείνους που καταπιέζονται, που υφίστανται εκμετάλλευση και δεν αναγνωρίζονται».

Paulo Freire, Pedagogy of the Oppressed

 «Νάκμπα» σημαίνει στα αραβικά «Καταστροφή». Για τον Παλαιστινιακό λαό η «Νάκμπα» σηματοδοτεί μια Καταστροφή από τις 15 Μάη του 1948 που είναι σε πλήρη και συνεχή εξέλιξη εδώ και 75 χρόνια και αναφέρεται στον μαζικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους κατά τη αναδημιουργία του Ισραήλ το 1948.

«Δύο αξίες των παλαιστινίων χωρικών, που τηρούνταν ευλαβικά και  υπέθαλπταν ένα είδος άμεσης δράσης: το ρουτζουλιγέχ (θάρρος, ανδρεία) και το ουα-τζίμπ (καθήκον, υποχρέωση). Αυτό το πνεύμα της συλλογικής μαχητικότητας, που λεγόταν φάζα, έκανε ολόκληρα χωριά να κατεβαίνουν στις πόλεις για να διαμαρτυρηθούν για κάποια αδικία που έγινε σ’ ένα απ’ τα μέλη τους».

Το Ισραήλ ζήτησε από 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους να εκκενώσουν το βόρειο μισό της Γάζας, ενώ τους υποβάλλει σε συνεχείς βομβαρδισμούς. Αυτή η ανελέητη κίνηση είναι μέρος του σχεδίου του Ισραήλ, με την ακλόνητη υποστήριξη και την ενεργό συμμετοχή των ΗΠΑ και της πλειονότητας των ευρωπαϊκών κρατών, να πραγματοποιήσει άνευ προηγουμένου αποτρόπαιες σφαγές εναντίον 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Γάζα και να επιβάλλει εθνοκάθαρση. Από το Σάββατο το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει αδιάκριτα και εντατικά τη Γάζα και έκοψε καύσιμα, ηλεκτρισμό, νερό, τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες. Το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 2.700 Παλαιστίνιους – συμπεριλαμβανομένων 614 παιδιών – ισοπεδώνοντας ολόκληρες γειτονιές, αφανίζοντας ολόκληρες οικογένειες και τραυματίζοντας περισσότερους από 10.000 ανθρώπους. Ορισμένοι ειδικοί διεθνούς δικαίου έχουν αρχίσει να προειδοποιούν για τις πράξεις γενοκτονίας του Ισραήλ.

Αλλού, η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ έχει μοιράσει περισσότερα από 10.000 όπλα σε εξτρεμιστές εποίκους στην Παλαιστίνη του ’48 και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη για να διευκολύνει τις κλιμακούμενες επιθέσεις και τα πογκρόμ τους εναντίον των Παλαιστινίων. Οι ενέργειες, οι σφαγές και η ρητορική του Ισραήλ υποδηλώνουν την πρόθεσή του να εφαρμόσει τη δεύτερη Νάκμπα που είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό, εκδιώκοντας όσο το δυνατόν περισσότερους Παλαιστίνιους και δημιουργώντας μια «Νέα Μέση Ανατολή» στην οποία οι Παλαιστίνιοι θα ζουν σε αέναη υποταγή.

Η απάντηση των δυτικών κρατών ήταν μια πλήρης και ολοκληρωτική υποστήριξη προς το Κράτος του Ισραήλ, χωρίς καν ένα απλό νεύμα προς το διεθνές δίκαιο. Αυτό έχει ενισχύσει την ατιμωρησία του Ισραήλ, δίνοντάς του λευκή επιταγή να διεξάγει έναν γενοκτόνο  πόλεμο χωρίς όρια.

Οι δραματικές πολεμικές εξελίξεις στην Παλαιστίνη είναι αποτέλεσμα της βάρβαρης κατοχής των Παλαιστινιακών εδαφών, του καθεστώτος απαρχάιντ σε βάρος των αραβικών πληθυσμών, των βίαια επεκτεινόμενων Ισραηλινών εποικισμών, των δεκάδων ισοπεδωμένων πόλεων και χωριών, των χιλιάδων Παλαιστινίων μαρτύρων-αγωνιστών και φυλακισμένων. Πάνω απ’ όλα είναι συνεπακόλουθο των ιμπεριαλιστικών επιλογών να στερούν στον Παλαιστινιακό λαό -καταπατώντας αποφάσεις του ΟΗΕ ακόμα και δικές τους διακηρύξεις- το νόμιμο δικαίωμά των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση. Σε αυτόν τον αγώνα ο μαρτυρικός Παλαιστινιακός λαός έχει γράψει με το αίμα του σελίδες ηρωικής αντίστασης ενάντια στο σιδερόφρακτο Ισραήλ, κερδίζοντας την αναγνώριση και συμπαράσταση των λαών του κόσμου.

Οι μόνοι που μπορούν να σταματήσουν αυτό το έγκλημα είμαστε όλοι εμείς. Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καταδικάζει την εγκληματική βαρβαρότητα του ισραηλινού καθεστώτος και τάσσεται σταθερά στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού. Υποστηρίζει το δίκαιο αγώνα του για λευτεριά και ανεξαρτησία.

Καλούμε τα μέλη μας να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στις 19:00, στην Κεντρική Πλατεία Αργοστολίου.

                                                                   ΓΙΑ  ΤΟ Δ.Σ.

     Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  Βαρδαραμάτος Βαγγέλης                                   Παύλου Κατερίνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ