Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
33 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΦΩΚΑ[εικόνες]

Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου συνδιοργάνωσε  μια συγκινητική τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στον Επτανήσιο (Κεφαλλήνα), Κορυφαίο, διακεκριμένο διεθνώς Επιστήμονα κ. Αθανάσιο Φωκά. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού Μουσείου με μεγάλη επιτυχία και πολύ κόσμο, ακόμη και όρθιους εντός και εκτός της αίθουσας. Το συντονισμό και την παρουσίαση του προγράμματος επιμελήθηκε η Ευαγγελία Δελλαπόρτα, μέλος του Δ.Σ. της Συνομοσπονδίας.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό η Πρόεδρος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας κ. Άννα Αλεξανδράτου Δελλαπόρταη οποία αναφέρθηκε πολύ περιληπτικά στο έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου κ. Φωκά και στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες:  

1. ΘEMA: «Ο Αναγεννησιακός Θανάσης Φωκάς: Μια φιλία 45 ετών»

Ομιλητής ο κ. Τάσος Μπούντης, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών,Ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Ο κ. Μπούντης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του κ. Φωκά, τις παγκόσμιες τιμητικές διακρίσεις, την προσφορά του στην Ανθρωπότητα και συγκίνησε με προσωπικές εμπειρίες μέσα από την 45χρονη φιλία με τον κ. Φωκά.

2. ΘΕΜΑ: « Μονοπάτια Κατανόησης  στην Ιατρική και τη Βιολογία»  

Ομιλητής ο κ. Μίλτος Κροκίδης, Αγγειακός και Επεμβατικός

Ακτινολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Κροκίδης μας ταξίδεψε στα μονοπάτια κατανόησης του εγκεφάλου με «ξεναγό» τον κ. Φωκά που απαντά μεταξύ άλλων σε θεμελιώδη ερωτήματα για τις δομές και τις διαδρομές της δημιουργικότητας, τη φύση της γνώσης, τη σχέση του εγκεφάλου με την τέχνη και την επιστήμη, τη βαθιά κατανόηση της γέννησης τον σκέψεων, συναισθημάτων και πράξεων, τη διαλεύκανση των μηχανισμών λειτουργίας του εγκεφάλου μέσα στο πλαίσιο των νευροεπιστημών.  

3. ΘΕΜΑ:  «Η Μέθοδος Φωκά πέρα από τα Μαθηματικά»

Ομιλητής ο κ. Νικόλας Πρωτονοτάριος, Μεταδιδακτορικός ερευνητής του Κέντρου Θεωρητικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Ακαδημία Αθηνών. 

Ο κ. Πρωτονοτάριος αναφέρθηκε στη «Μέθοδο Φωκά» και τις εφαρμογές στα Μαθηματικά και τις άλλες επιστήμες και συγκίνησε ιδιαίτερα όταν ενέταξε στην ομιλία του  τα επτά νησιά και τα χαρακτηριστικά τους που ενέπνευσαν τον κ. Φωκά. 
4.Την εκδήλωση ολοκλήρωσε ο τιμώμενος διακεκριμένος Επιστήμονας κ. Θανάσης Φωκάς, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge, με Θέμα: «Η σημασία της Διεπιστημονικότητας» επισημαίνοντας την συμβολή  της διεπιστημονικότητας (στην οποία και ο ίδιος πρωτοπόρησε) στα μεγάλα επιτεύγματα, την εφαρμογή τους και την προσφορά τους στην Ανθρωπότητα.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε η συγκινητική στιγμή της βράβευσης του κ. Θανάση Φωκά από την Πρόεδρο της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας κ. Άννα Αλεξανδράτου Δελλαπόρτα εκ μέρους του ΔΣ με την απονομή τιμητικής πλακέτας και την απονομή ενός Βιβλίου Αφιέρωμα του Βυζαντινού Μουσείου  από τη Διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου κ. Αικατερίνη Δελλαπόρτα, η οποία κλείνοντας την εκδήλωση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η προσέλευση του κόσμου στο Μουσείο για την εκδήλωση ήταν εντυπωσιακή.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, Ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της Πολιτείας, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Φορέων και Σωματείων των νησιών μας, Επιστήμονες από όλα τα επιστημονικά πεδία, εκπρόσωποι Δ.Σ. Επιστημονικών Σωματείων, εκπρόσωποι Δ.Σ της Πανθεσσαλικής Στέγης, συμπατριώτες μας Επτανήσιοι και πολλοί φίλοι και φίλες της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας

Οι περισσότεροι προσφωνήθηκαν από τον ίδιο τον κ. Φωκά και θα αναφερθούμε επιγραμματικά σε σημαντικές προσωπικότητες του Ακαδημαϊκού, Πανεπιστημιακού και Πολιτικού χώρου  που μας τίμησαν με την παρουσία τους:

Μεταξύ άλλων  μας τίμησαν με την παρουσία τους: ο πρώην Πρωθυπουργός και Ακαδημαϊκός κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων κ.Κωσταντίνος Μαυριάς, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Βουλευτής Επικρατείας κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεράσιμος Σιάσος, ο πρώην Υπουργός Παιδείας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο πρώην Υπουργός Παιδείας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Κίττας, οι Ακαδημαϊκοί κ.κ. Κωσταντίνος Συνολάκης και Άρης Ροζάκης, ο Βουλευτής Κεφαλληνίας κ. Παναγής Καππάτος, Ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής της ΑνώτατηςΕκπαίδευσης και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Περικλής Μήτκας, οΣυνθέτης κ. Γεώργιος Κουρουπός, ο Μαέστρος κ. Βύρων Φιδετζής, ο ζωγράφος και Ομότιμος Καθηγητής Καλλών Τεχνών κ. Γιάννης Ψυχοπαίδης, το Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής κ. Αναστάσιος Γερμενής, οι Ομότιμοι ΚαθηγητέςΙατρικής κ.κ. Γεώργιος Χρούσος, Παναγιώτης Σουκάκος και Αλεξανδρος Λαγκούσης, οιΚαθηγητές Ιατρικής κ.κ. Σωτήρης Τσιόδρας και Βασίλης Γοργούλης, ο Ομότιμος Καθηγητής Νομικής κ. Δημήτρης Τραυλός, ο Καθηγητής Νομικής κ. Πάνος Λαζαράτος, ο ΟμότιμοςΚαθηγητής Βιολογίας κ. Πάρις Παυλάκης, οι Ομότιμοι Καθηγητές Μαθηματικών κ.κ. ΣταύροςΠαπασταυρίδης και Τηλέμαχος Χατζηαφράτης, οι Καθηγητές Μαθηματικών κ.κ. Γιάννης Σαριδάκης και Γεράσιμος Μπαρμπάτης, η Καθηγήτρια Μαθηματικών κ. Ελένη Παπαδοπούλου,ο πρώην Δήμαρχος Οινουσσών κ. Ευάγγελος Αγγελάκος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή κ. Γεράσιμος Βεργωτής, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ανατολικής Ρωμυλίας και Αντιπρόεδρος Πανθεσσαλικής Στέγης κ. Απόστολος Ζαφειρόπουλος, ο πρώην Διευθυντής του Γραφείου ΠΙΝ κ. Γεράσιμος Παναγιωτάτος Τζάκης, ο κ. Βαγγέλης Ζώτος εκπροσωπώντας το ΔΣ της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, οι καρδιολόγοι κ.κ. Ανδρέας Γιαννουλόπουλος καιΜανώλης Παπαδάκης, οι οφθαλμο-χειρούργοι κ.κ. Γεράσιμος Ραλλάτος, Χαράλαμπος Ραλλάτος και Παναγιώτης Μάτσης, ο Υποστράτηγος ε.α. Νικόλαος Κουρκουμέλης και ο διανοούμενος κ. Αθανάσιος Οικονομόπουλος.

Συγχαρητήρια και χαιρετισμό για τον κ. Φωκά που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν  απέστειλαν Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, εκπρόσωποι της Πολιτικής , καθώς και ο Πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Επίσης παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ανατολικής Ρωμυλίας κ. Απόστολος Ζαφειρόπουλος, ο πρώην Διευθυντής Γραφείου ΠΙΝ κ. Γεράσιμος Παναγιωτάτος Τζάκης, ο κ. Βαγγέλης Ζώτος από το ΔΣ της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Η επτανησιακή Συνομοσπονδία και όλοι οι συμπατριώτες μας που τους εκπροσωπούμε αισθανόμαστε υπερήφανοι για τον συμπατριώτη μας Επτανήσιο, (Κεφαλλήνα), Ακαδημαϊκό διακεκριμένο διεθνώς Επιστήμονα  κ. Θανάση Φωκά, για τα επιτεύγματά του στα Μαθηματικά, την Ιατρική και άλλες επιστήμες, και γενικά για όλους τους κορυφαίους συμπατριώτες μας εντός και εκτός Ελλάδας που διακρίνονται στις Επιστήμες, τα Γράμματα και τις Τέχνες και αποτελούν  φωτεινά παραδείγματα προσφοράς στην Ανθρωπότητα!

                                    Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                     H ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ-ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑ                   ΣΤΕΛΛΑ ΣΑΡΑΚΙΝΗ-ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ