Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13.8 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Συναισθηματικός Εκβιασμός ή «Πάτερσον»;

Γράφει η Σοφία Αράβου - Παπαδάτου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Εικόνες τίτλου. Η πόλη Πάτερσον N.Y και ο πρωταγωνιστής της ταινίας, AdamDriver

Είναι απερίγραπτη η ανάγκη κάποιων ανθρώπων για αναγνώριση και αποδοχή. Ψάχνουν απεγνωσμέναμια  αμυδρή ένδειξη ότι κάτι, έστω κάτι, από αυτά που εκπροσωπούν, αρέσουν, έστω αρέσουν δε μιλάμε για θαυμασμό, έστω ότι εκφράζουν κάποιους ανθρώπους,  ότι ταυτίζονται μαζί τους.

Τόση απόγνωση και ανασφάλεια, τόση ανάγκη έξωθεν πιστοποίησης αξίας, είναι θλιβερό να το παρατηρείς!

Τι κρίμα τόση ανάλωση ενέργειας στις σχέσεις των ανθρώπων. Αναζητείται το «Πάτερσον»!

 Όλοι έχουμε ανάγκη την αποδοχή, ποιος το αρνείται;  Η απεγνωσμένη αναζήτησή της όμως, αγγίζει τα όρια της παθολογίας. Αυτό το κυνήγι έστω αμυδρής αναγνώρισης, είναι συνήθως, αντιστρόφως ανάλογο της πραγματικής  αξίας.

 Άτομα εν πολλοίς  ματαιωμένα, που δεν πιστεύουν στις δυνατότητές τους, είναι ευάλωτα στο κυνήγι της αποδοχής. Είναι μορφή  έκφρασης των συμπλεγμάτων κατωτερότητας, που πασχίζουν να επικρατήσουν με κάθε τρόπο.

Μόνο που τα «εκπαιδευμένα αρπακτικά» καραδοκούν, σαν αλεπούδες προς αλαζόνα κόρακα. «Κρα κρα τι όμορφος που είσαι κόρακα, τι φωνή που έχεις» και πάει το τυράκι!  Αμέσως εντοπίζουν την ανάγκη που πλανιέται στον αέρα και προσφέρουν απλόχερα την αναγνώριση  που σφόδρα και  απελπισμένα αναζητιέται.

Ο στόχος είναι το «τυρί», αυτό που κουβαλάει «ο κόρακας» και πρέπει απαραίτητα να αποσπασθεί από τις «αλεπούδες». Μπορεί να είναι οποιοδήποτε υλικό ή άυλο αγαθό, δεν έχει σημασία, τα αρπακτικά το αποσπάνε με κολακεία.

Τι κρίμα τόση ανάλωση ενέργειας στις  χειριστικές σχέσεις των ανθρώπων! Πού  χάθηκε  άραγε  το «Πάτερσον»;

Ο Πάτερσον μπροστά στον καταρράκτη της πόλης του, Πάτερσον επίσης

Η εικονική-placebo αναγνώριση, σχεδόν προσομοιάζει με τον συναισθηματικό εκβιασμό.  Προσφέρω απλόχερα κάτι, για να αποσπάσω κάτι άλλο. Τι είναι αυτό, χρήμα, φροντίδα, συμμετοχή, εμπλοκή σε ξένους χώρους, έλεγχος  καταστάσεων (κυρίως αυτό) ή δεν ξέρω τι άλλο!

Τι κρίμα τόση ανάλωση ενέργειας στις σχέσεις εκμετάλλευσης των ανθρώπων!

Αιφνίδια έρχεται στο μυαλό η ταινία  «Πάτερσον» του Τζιμ Τζάρμους, 2016, όπου προβάλλεται το ακριβώς αντίθετο. Ούτε αρρωστημένη αναγνώριση αξίας, ούτε ανταγωνισμοί, ούτε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ούτε χειρισμοί  και συναισθηματικοί εκβιασμοί. Μόνο ένας αγνός και απλός άνθρωπος με αγάπη στη σχέση του,  που βρίσκει καταφύγιο στην Ποίηση. Τι λύτρωση και ανακούφιση για το θεατή!

Ένας καλόκαρδος οδηγός λεωφορείου γράφει Ποίηση για να αντέξει την  καθημερινότητακαι τη ρουτίνα τής ζωής. Ονομάζεται Πάτερσον, αλλά κατάγεται και από την πόλη Πάτερσον του Νιού Τζέρσι, κοντά στη Νέα Υόρκη.

Η περιοχή από παράδοση γεννάει ποιητές, η έμπνευση συνδέεται με το Νερό που υπάρχει άφθονο στην πόλη. Έρχονται ποιητές από όλο τον κόσμο να δουν το περίφημο Πάτερσον, μια υποβαθμισμένη  και αποβιομηχανοποιημένη πλέον περιοχή, που κάποτε έφτιαχνε μεταξωτά υφάσματα.

Τελική σκηνή και τυχαία συνάντηση, μπροστά στο μικρό καταρράκτη της πόλης, του ποιητή μας  και ενός Ιάπωνα τουρίστα, ποιητής και αυτός, που έχει μόλις εκδώσει μια συλλογή ποιημάτων Χάι-Κου. Χαρίζει το βιβλίο του στον Πάτερσον, με προτροπή να δημοσιεύει και εκείνος τα έργα του. Συμπτωματικά, ο σκύλος του οδηγού λεωφορείου και ποιητή Πάτερσον,  είχε κομματιάσει τα χειρόγραφά του, τις προηγούμενες μέρες. Αρχίζει πάλι να γράφει με ενθουσιασμό, ξανά από την αρχή.

Πόση άντληση ενέργειας από τις αγνές  σχέσεις των ανθρώπων!

Πόση ενέργεια από τη σχέση Ποίησης και Ανθρώπων!

κολουθεί Βίντεο – τρέιλερ της ταινίας «Πάτερσον»).

                

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ