Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
19 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

«Ο Βομβαρδισμός». Φοβίζουμε τους φοβισμένους;

Γράφει η Σοφία Αράβου - Παπαδάτου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Εικόνα άρθρου. Η Ζωή και ο Θάνατος στα πρόσωπα των παιδιών. Η οδυνηρή προσγείωση από το παραμύθι.

Με βαριά καρδιά ξεκινάς να δεις άλλη μια αντιπολεμική ταινία, ξέροντας ότι θα γεμίσεις τα μάτια και την ψυχή σου με διαμελισμένα και ματωμένα σώματα, με γκρεμισμένα κτίρια και νεκρωμένες πόλεις.

Τα πράγματα όμως δεν είναι μόνο έτσι, στη Δανέζικη ταινία του Netflix 2022 «Ο Βομβαρδισμός». Περιγράφει μια αληθινή ιστορία του 1945, μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, στα απόνερα ξεκαθαρίσματος των φασιστικών κατάλοιπων, από τους νικητές συμμάχους.

Με αφορμή τον πόλεμο, βλέπουμε το πάντρεμα ή τουλάχιστον το ζητούμενο, ανάμεσα στη Θρησκεία, την Παιδεία, την Επιστήμη, την Αγάπη και την Ψυχολογία. Νήματα που καρτερούν να πλεχτούν μεταξύ τους για το Ύφασμα της Ζωής, για τη μετακίνηση στο σημείο του Μέτρου, μακριά από ελλείμματα, υπερβολές και παρερμηνείες.

Φαίνεται όμως πως τρομάζουμε περισσότερο τους από φύση ευαίσθητους και ήδη φοβισμένους, γιατί οι «άλλοι» οι πετσωμένοι επιθετικοί και γιούρια «ηρωικοί», δεν παίρνουν από λόγια, δεν καταλαβαίνουν «Θεό»!

Ένα αγόρι που κουβαλάει αβγά με το ποδήλατο του στην επαρχία της Δανίας, γίνεται μάρτυρας μιας ομαδικής δολοφονίας 4-5 ατόμων, από λάθος πυρά πολεμικού αεροπλάνου. Χάνει τη φωνή του και φοβάται πια το γαλάζιο του ουρανού.

Ένα κοριτσάκι στην πόλη, στην Κοπεγχάγη, που μπροστά στα μάτια του εκτελείται ο Αντιστασιακός από τους τελευταίους ναζί, ξαφνικά ωριμάζει και αποκτά διαισθητική γνώση.

Η νεαρή καλόγρια αμφισβητεί την ύπαρξη του Θεού με τόσα κακά που βλέπει να συμβαίνουν στον κόσμο, πόλεμοι, λοιμοί, λιμοί και καταποντισμοί. Επικαλείται την Αμαρτία για να εμφανιστεί ο Θεός μέσω της δικής της Τιμωρίας. Χρησιμοποιεί το ψευδο-θαύμα για να φοβίσει και να συμμορφώσει το νεαρό δωσίλογο, μόνο που εκείνος σώζεται από την Έλξη και τον Έρωτα, όχι από Φόβο.

Τα κοριτσάκια στο σχολείο που διδάσκουν οι καλόγριες μαζί και η νεαρή ασκούμενη, τραγουδούν την αγάπη, παίζουν θεατράκι και κάνουν αναπαράσταση  το θαύμα της μεταμόρφωσης του ψωμιού σε τριαντάφυλλα. Τα παιδιά όμως κάνουν και μεταφυσικές αυθαίρετες συνδέσεις. Ο αγιασμός γίνεται αντίδοτο σε υποτιθέμενο δηλητήριο του Διαβόλου, που κατοικεί μέσα στο παχύσαρκο και παραμορφωμένο σώμα της φουρνάρισσας. Η νεαρή δασκάλα άτοπα και άκαιρα, τους μιλάει για το χωρόχρονο του Θεού που τα δικά του δευτερόλεπτα ύπνου, μπορεί να αντιστοιχούν σε δεκάδες χρόνια παραμέλησης του ανθρώπου στη διάρκεια του στιγμιαίου ύπνου του.

Εικόνα. Οι γονείς τρελαίνονται όταν βομβαρδίζεται από λάθος των  συμμάχων το σχολείο των παιδιών τους, στην Κοπεγχάγη, μετά τη λήξη του πολέμου 1945.

Οι γονείς από αγάπη φοβίζουν με  θανατικά τα παιδιά για να υπακούσουν στη σωστή διατροφή, αλλά πνίγονται στις Ενοχές όταν ο Θάνατος χτυπάει πια τα παιδιά τους.

Οι νεαροί πιλότοι του βομβαρδιστικού, χάνουν τον έλεγχο από ανασφάλεια προηγούμενων ατυχημάτων και χτυπούν κατά λάθος, το πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει το σχολείο θηλέων της Κοπεγχάγης.

Η νεαρή καλόγρια αντικρίζει τον Τιμωρό Θεό που αναζητά η Φαντασία της. Σώζονται οι δυνατοί και τυχεροί, αλλά οι πολλοί γίνονται θύματα της επιθετικότητας, ως παράπλευρες απώλειες.

ο Φόβος, η Διαίσθηση, η Αμαρτία, η Τιμωρία και η Αυτοτιμωρία, η Ενοχή, οι Ερμηνείες του Υπερβατικού με αυθαίρετες συνδέσεις, αποτελούν τα Νήματα της ταινίας. Εμφανίζονται στους πρωταγωνιστές και τους  εξοντώνουν με ακρότητες Θανάτου ή τους σώζουν με Αγάπη για τη Ζωή.

Η ταινία αφορά μόνο το 1945 ή μήπως ανάλογα βιώνουμε και σήμερα;

Να συνεχίσουμε άραγε να φοβίζουμε τους συναισθηματικούς και φοβισμένους ή να χαλυβδώσουμε την ανθρώπινη ψυχή με ισόρροπες και σωστές δόσεις Παιδείας, Θρησκείας, Τέχνης, Λογοτεχνίας-Παραμυθιών, Θετικών Επιστημώνκαι Ψυχολογίας, ενάντια στην Απάνθρωπη Πολεμική Μηχανή;

Αξίζει να δούμε την ταινία. Μπορεί να απαντήσουμε και κυρίως να δράσουμε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ