Πέμπτη 2 Μαΐου 2024
18.2 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Νομοσχέδιο ΕΣΥ / Αντί για σοβαρές αμοιβές λένε στους γιατρούς να «πιάσουν» και δεύτερη δουλειά

Παραδοξολογίες Πλεύρη που δεν βλέπει τα τεράστια κενά αλλά τις τσέπες των υπόλοιπων γιατρών – Προωθεί λογική για γιατρούς του ΕΣΥ που θα ζουν από την «αγορά»

Με συνεχείς παραδοξολογίες και άστοχα παραδείγματα προσπάθησε να απαντήσει στις αιτιάσεις για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και ειδικά για την «είσοδο» ιδιωτών στο ΕΣΥ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το εξαιρετικά προβεβλημένο πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων, που όπως είπε «καθημερινά παραιτούνται και θέλουν να πάνε ή στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα».

«Σε αυτούς τους αναισθησιολόγους, γιατί από αυτές τις ειδικότητες θα ξεκινήσει το μέτρο, τους λέμε: “σας δίνει την δυνατότητα το Εθνικό Σύστημα Υγείας να παραμείνετε μέσα στο ΕΣΥ”, άρα να έχει πλήρη στελέχωση … για να μην φύγετε … από την άλλη, για να μην βλέπετε συναδέλφους σας είτε στο εξωτερικό είτε στον ιδιωτικό τομέα να έχουν πολύ περισσότερες απολαβές, σας δίνουμε τη δυνατότητα με ήπιο χαρακτήρα να έχετε ιδιωτικό έργο», είπε ο υπουργός Υγείας. 

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους δεν οφείλεται στο γεγονός ότι «φεύγουν» αλλά στο ότι δεν έρχονται εν πρώτοις να ενταχθούν στο ΕΣΥ, λόγω των ισχνών αμοιβών μετά τις συνεχείς δραματικές περικοπές που επέβαλαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ και τα μνημόνια. Το ότι ο κ. Πλεύρης θεωρεί ότι οι κενές οργανικές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία θα πληρωθούν επειδή θα αυξηθούν με κάποιο τρόπο οι αποδοχές των υπόλοιπων γιατρών, είναι από μόνο του ένα κραυγαλέο παράδοξο.

Αποκάλυψε ωστόσο ποιος είναι ο πραγματικός, εμμονικός στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Είναι η μονιμότητα και η πλήρης, αποκλειστική απασχόληση. Αυτή που κάνει τα δημόσια νοσοκομεία να μπορούν να «χτίσουν» στην εμπειρία του προσωπικού τους, να εκπαιδεύσουν τους νέους γιατρούς με την μεταφορά τεχνογνωσίας στις ειδικότητες. Τελικά, μέχρι και σήμερα να ξεπερνούν τα πανάκριβα ιδιωτικά νοσοκομεία σε ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών.

«Τι είναι ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ και τι θέλουμε;», αναρωτήθηκε ο κ. Πλεύρης στη συνέχεια. «Σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή το να πηγαίνει ο ασθενής σε νοσοκομείο και να παίρνει τελείως δωρεάν δημόσια παροχή; Αν αυτή η δωρεάν δημόσια παροχή δίνεται από γιατρό που παράλληλα έχει ιδιωτικό ιατρείο γιατί επέλεξε να είναι ιδιώτης αλλά θέλει να μπει στο ΕΣΥ, αλλάζει κάτι στον χαρακτήρα; Αν αντίστοιχα δίνεται από έναν άνθρωπο που αντί να φύγει από το ΕΣΥ και να παραιτηθεί, επιλέγει μια φορά την εβδομάδα να κάνει και ιδιωτικό έργο, δεν αλλοιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας. Αντιθέτως, είμαστε στη φάση που λόγω απουσίας προσωπικού και γιατρών συνολικά στην Ευρώπη, κινδυνεύει συνολικά ο δημόσιος χαρακτήρας. Πώς; Αν φεύγουν γιατροί από το δημόσιο σύστημα, δεν λειτουργούν κλινικές ομαλά. Και μη λειτουργώντας οι κλινικές ομαλά, υποχρεώνεται ο πολίτης να πάει στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό προσπαθούμε να αποτρέψουμε», υποστήριξε ο κ. Πλεύρης.

Κάπως έτσι, μεθοδεύεται συστηματικά η αύξηση της προσφοράς εργασίας για την ιδιωτική Υγεία ώστε τελικά να μειώνονται οι αμοιβές που δίνουν οι κλινικάρχες. Προωθείται αντί της σοβαρής ενίσχυσης των δημόσιων δαπανών για την Υγεία και της αύξησης των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ, μία πρόταση προς αυτούς να κάνουν και μια δεύτερη part-time δουλειά για να συμπληρώσουν εισόδημα. Τελικά, προτείνεται ένα δημόσιο σύστημα Υγείας όπου αντί το Δημόσιο να πληρώνει τους γιατρούς, αυτοί να πρέπει να ζήσουν «από την αγορά». Αλλά κατά τον κ. Πλεύρη, δεν θίγεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ…

Προκειμένου να κρυφτεί η νεοφιλελεύθερη επίθεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φροντίσει να επιστρατεύσει τα κατάλληλα πρόσωπα, όπως είναι εμφανές από την αρχική περιγραφή του κ. Πλεύρη. «Έρχεται ένα νομοσχέδιο που έχει επεξεργαστεί η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, που προέρχεται από το ΕΣΥ», όπως είπε, που «πονάει το ΕΣΥ». Η δισημία αυτής της τελευταίας φράσης είναι μάλλον εμφανής σε όσους, γιατρούς, προσωπικό και ασθενείς, ζουν την πραγματικότητα των δημόσιων νοσοκομείων τα τελευταία χρόνια…

ΠΗΓΗavgi

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ