Κυριακή 4 Ιουνίου 2023
20 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η αθωότητα της αρκούδας. Γράφει ο Ιωάννης Κοσμάτος

Τα ζώα έχουν γλώσσα αλλά δεν την μάθαμε ποτέ. Είναι βέβαιο, όμως, ότι δεν μπορούν να επιχειρηματολογήσουν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Γι’ αυτό επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να το κάνω εγώ, όταν μάλιστα το ατυχές αυτό περιστατικό ώθησε τους θυμωμένους ράμπο του βουνού να γεμίσουν τις ημιαυτόματες καραμπίνες και να ξεχυθούν στο δάσος να τιμωρήσουν το ζώο.

Γράφει ο Ιωάννης Κοσμάτος, Εκπαιδευτικός.

Το τελευταίο δεκαήμερο βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου ένα άγριο ζώο που απλά έκανε αυτό που το όρισε η φύση να κάνει. Να προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό του. Η είδηση στα βραδινά δελτία ειδήσεων ήταν ‘εμπλοκή αρκούδας με άνθρωπο’. Η μαρτυρία του άνδρα που ενεπλάκη με την αρκούδα είναι η παρακάτω: ‘Εκπαίδευα τα κυνηγόσκυλα με εκπαιδευτικό όπλο(sic), όταν αυτά αιφνιδίασαν την αρκούδα που ήταν ξαπλωμένη πίσω από ένα θάμνο με αποτέλεσμα να φύγει προς το μέρος μου και να μου δώσει και μια δαγκωματιά στο χέρι, προκαλώντας ε σοβαρό κάταγμα”.

 Αυτό προφανώς είναι το αφήγημα του νεαρού δράστη. Η λέξη δράστης δεν είναι τυχαία για τους παρακάτω λόγους που δείχνουν ότι την ευθύνη τη φέρει αποκλειστικά ό ίδιος.

1. Είναι απίθανο το ζώο με οξεία όσφρηση να μην οσφρανθεί τα σκυλιά και τον οπλοφόρο που πλησίαζε.

2. Είναι απίθανο η αρκούδα με πολύ ισχυρή ακοή να μην άκουσε τα σκυλιά που γαύγιζαν με έντονη κινητικότητα, ενώ πλησίαζαν το σημείο παραμονής του ζώου. Άρα, ποιο ζώο θα ξάπλωνε για να πάρει έναν υπνάκο πίσω από τους θάμνους σε μια τέτοια δύσκολη για τον ίδιο στιγμή;

3. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι μια αρκούδα ποτέ δεν αιφνιδιάζεται για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω.

4. Ακόμη και όταν έχει μικρά πριν επιτεθεί η αρκούδα μπλοφάρει, όπως κάνουν πολλά άγρια ζώα, διότι γνωρίζουν από ένστικτο ότι ακόμη και αν τραυματιστούν μπορεί να αποβεί μοιραίο, ούτε φυσικά επιθυμούν να εμπλακούν σε μάχη με απώλεια αντοχής και δύναμης σε ένα απαιτητικό περιβάλλον.

Ας πάμε τώρα στην ευθύνη του νεαρού δράστη.

1. Όντας κάτοικος της περιοχής όφειλε να γνώριζε ότι μοιράζεται τη περιοχή και με άλλα πλάσματα.

2. Όντας κυνηγός είναι ανήκουστο να μην αντιληφθεί στα σκυλιά την αλλαγή συμπεριφοράς τους όταν οσμίστηκαν την παρουσία του ζώου και έτσι να λειτουργήσει αποφευκτικά ή να δράσει ανάλογα με τη περίσταση.

3. Ο ίδιος στην συνέντευξή του καταφέρεται εναντίον αυτών που ευθύνονται για την επιθετική συμπεριφορά των άγριων ζώων. Δεν αναφέρει βέβαια ποιους εννοεί. Αποκλείει βέβαια τον εαυτό του. Πρόκειται για αστείο προφανώς, διότι το άγριο ζώο είναι επιθετικό και πολύ σωστά κάνει γιατί χιλιετίες πριν φέραμε και το λύκο κοντά μας, τον κάναμε κατοικίδιο, του φορέσαμε κορδέλες, τον κάναμε κανίς, πιτ μπουλ, τον βάλαμε στις κυνομαχίες, στα κυνοδρόμια και στη πασαρέλα. Βλέπουμε καθημερινά την εξέλιξη και τη τύχη του ζώου κοντά στους ανθρώπους καθώς τα καταφύγια και οι δρόμοι γεμίζουν από δυστυχισμένα ζώα.

4. Τέλος, καμία αναφορά δεν γίνεται από τον δράστη, μέσα ενημέρωσης, κατοίκους της περιοχής στις πυρκαγιές, στην αποψίλωση των δασών , στην υπερβόσκηση, στην κατάληψη και καταστροφή των φυσικών ενδιαιτημάτων των ζώων από τον άνθρωπο.

5. Καμία αναφορά δεν έγινε για την απαγόρευση της θήρας αγριογούρουνου με βάση την υπουργική απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/71082/539/2019- ΦΕΚ 3137/Β/6.8.2019 , με θέμα Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2019-20 σύμφωνα την οποία επιτρέπεται η θήρα αγριογούρουνου από 15/9/2019 έως 20/1/2020, την οποία φυσικά ο δράστης αγνόησε. Στην ίδια απόφαση διαβάζουμε επίσης για τις γενικές ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται η εκπαίδευση σκυλιών κυνηγιού σε καταφύγια άγριας ζωής, σε πυρήνες εθνικών δρυμών. Αυτό επιτρέπεται μόνο σε περιοχές που έχουν οριστεί από την Δασική Υπηρεσία.

Μαζί με τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση θα πρέπει να τον ενθαρρύνουμε να αποκτήσει τη γνώση και να κάνει χρήση της λογικής που διαθέτει ο άνθρωπος, πριν καταδικάζουμε ένα ζώο.

Ιωάννης Κοσμάτος
Εκπαιδευτικός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται