Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13.3 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ελευθερία λόγου.

Γράφει η Ειρήνη Φωκά

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Καλωσορίζοντας την προσπάθεια του kefaloniastatus.gr για πολύπλευρη και ελεύθερη από λογοκρισία και πατερναλισμό ενημέρωση των συμπολιτών μας, θα ήταν καλό να σταθούμε λίγο κριτικά απέναντι σ’ αυτή την μορφή της δημοκρατικής έκφρασης που λέγεται ελευθερία του λόγου.

Ας ξεκινήσουμε από τον λόγο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ιδιαιτέρως τα τηλεοπτικά κανάλια που μπαίνουν σε κάθε σπίτι, τα οποία βεβαίως μας ενημερώνουν για όλα τα εσωτερικά και εξωτερικά γεγονότα με τον τρόπο που αυτά νομίζουν ότι θα θέλαμε. Με ατέρμονες συζητήσεις για τα ίδια και τα ίδια ρωτώντας ξανά και ξανά τους συνεντευξιαζόμενους, μήπως και τους ξεφύγει κάτι, μια λέξη έστω διαφορετική.

Οι “αφεντάδες” οικοδεσπότες δημοσιογράφοι τις περισσότερες φορές με απουσία στοιχειώδους ευγένειας, διακόπτουν συνεχώς τον ομιλούντα ή την ομιλούσα με εμφανή τα κίνητρά τους να καθοδηγήσουν την συζήτηση και να εξαχθούν τα συμπεράσματα που αυτοί έχουν προαποφασίσει. Φυσικά πρόκειται για ελευθερία του λόγου και κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αλλά και οι πολίτες έχουν επίσης την ελευθερία να μην επιλέξουν να τους βλέπουν και να τους ακούν. Όταν μάλιστα δόθηκαν 20 εκατομμύρια αδιαφανώς στα ΜΜΕ, μπορούμε να υποψιαστούμε διάφορα…  για το ρόλο του καθενός.

Πέρα όμως από τον επίσημο δημοσιογραφικό λόγο έχουμε τα ψευδογεγονότα και το αστυνομικό ρεπορτάζ το οποίο είναι… τόσο χαμηλού επιπέδου. Περιγράφουν ένα γεγονός, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες λεπτομέρειες  από δύο έως τέσσερις φορές σε κάθε προβολή, προβάλλοντας το ίδιο βίντεο πάλι και πάλι, ωσάν να ήταν αυτές οι λεπτομέρειες κάτι σημαντικό για τη ζωή μας που πρέπει να αποστηθίσουμε ή θεωρούμαστε εντελώς ηλίθιοι και πρέπει να το δούμε πολλές φορές για να το εμπεδώσουμε. Ας μην ξεχνάμε όμως, και πάλι εμείς κρατάμε το τηλεκοντρόλ στο χέρι!

Είναι γενικά παραδεκτό ότι η αρνητική είδηση «πουλάει» περισσότερο από τη θετική. Δε μπορεί όμως στον ανταγωνισμό της τηλεθέασης να γεμίζει όλο το δελτίο ειδήσεων και όλες οι ενημερωτικές εκπομπές με αρνητικές ειδήσεις. Υπάρχουν τόσα όμορφα και σωστά πράγματα που γίνονται κάθε μέρα! Διαγωνισμοί, βραβεύσεις, καλές πράξεις, άνθρωποι της διπλανής πόρτας που δίνουν των αγώνα τους, όλοι οι ήρωες της καθημερινότητας αξίζουν να προβληθούν και μας κάνει καλό να τους βλέπουμε.

Τόσα παιδάκια που βλέπουν ανεξέλεγκτα τηλεόραση τώρα το καλοκαίρι ας δουν κάποια καλά νέα, θετικές ειδήσεις για τον κόσμο που μεγαλώνουν. Κι όμως υπάρχουν… πάρα πολλές… Ας τους δώσουμε μια θέση στην ζωή μας, να γίνει λίγο καλύτερη, να εμπνεύσουμε τα νέα παιδιά και να πάρουμε όλοι κάποια ευχαρίστηση και ωραίες ιδέες!

Ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δόθηκε να γράφω κι εγώ τις  ιδέες μου  σε αυτή την ιστοσελίδα. Χαίρομαι γιατί εδώ θα  διαβάζουμε  άρθρα που θα δίνουν αξία στην ελευθερία του λόγου με το να μας προβληματίζουν, να μας ενεργοποιούν την σκέψη, τη διανόηση, τον λόγο και τον αντίλογο. Αυτά είναι που νοστιμίζουν τη ζωή και την ύπαρξή μας και τελικά διαμορφώνουν την κοσμοθεωρία μας, χάρις την οποία επιβιώνουμε και προσπαθούμε να γίνουμε ευτυχισμένοι διατηρώντας κάτι και αλλάζοντας κάτι άλλο από τον κόσμο γύρω μας. Ας  πάμε ένα μικρό ταξιδάκι λοιπόν με αποσκευή την αλήθεια και τις ιδέες μας σχετικά με το «είναι» και το «γίγνεσθαι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ