Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Πινακοθήκη ή Γλυπτοθήκη έωλη;

Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου ενέκρινε την δημιουργία μουσείου Σκλάβου με έργα που διαθέτει η οικογένεια  προς το δήμο με 30ετή παραχώρηση.

Η εισήγηση δημιούργησε αναστάτωση και η είδηση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα :

  1. Τι σημαίνει 30ετής παραχώρηση; Μετά τα 30 χρόνια αδειάζει το κτίριο από τη συλλογή που θα δώσει το όνομά του σε αυτό; Με ποιους όρους και ποια εγγύηση δίνεται η συλλογή;
  2. Έχει υπάρξει έγκριση διαμόρφωσης και χρήσης  του κτιρίου, το οποίο είναι διατηρητέο με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος; Το κτίριο  έχει ανάγκη συντήρησης για να μπορέσει να λειτουργήσει και κυρίως διαμόρφωση πρόσβασης σε ΑΜΕΑ όπως ορίζει ο νέος νόμος λειτουργίας δημοσίων κτιρίων.
  3. Μελέτη μουσειολογική και μουσειογραφική έχει γίνει; Για να μετατραπεί ένα  υφιστάμενο κτίριο σε μουσείο απαιτούνται μελέτες ώστε να εξασφαλιστεί το καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον συντήρησης και έκθεσης των μουσειακών αντικειμένων. Χρειάζεται ειδικό σύστημα αποθήκευσης και εξαερισμού προκειμένου τα αντικείμενα να μην εκτεθούν σε ζημιογόνες  περιβαλλοντικές συνθήκες και διαβρωθούν ή καταστραφούν.

Το καθεστώς παραχώρησης είναι έωλο όπως έωλη υπήρξε η προσπάθεια του Δήμου να πάρει τη συλλογή Στέρη και να δημιουργήσει Δημοτική Πινακοθήκη ή τα πορτραίτα της συλλογής του Κοργαλενείου Ιδρύματος; Είχε συμφωνήσει άραγε το Κοργιαλένειο Ίδρυμα σε παραχώρηση μουσειακών αντικειμένων και τι έχει να πει σήμερα με αυτή την αλλαγή;

Θα ήταν καλό να γνωρίζει τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και οι πολίτες του Δήμου Αργοστολίου τι απέγιναν οι προσπάθειες δημιουργίας Δημοτικής Πινακοθήκης με βάση τη συλλογή Στέρη και τη συλλογή του Κοργιαλένειου, οι οποίες φαίνεται να ξεκίνησαν τον Αύγουστο 2020 με σχηματισμό ομάδας εργασίας για υποβολή πρότασης χρηματοδότησης . Είχαν ήδη αρχίσει κάποια δημοσιεύματα. Για αυτή την προσπάθεια υπάρχουν μελέτες; Από πού και πώς πληρώθηκαν;.

Είναι αλήθεια ότι βγήκε εκ νέου απόφαση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ για ανάθεση σε μουσιολόγους (μουσΕΙολόγους είναι το σωστό ας πληροφορήσουμε τον Δήμο) διερεύνησης δημιουργίας Δημοτικής Πινακοθήκης χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ποιες συλλογές θα υπάρχουν; Πρωτότυπο πολύ!”

Με βάση όλα αυτά πόσο εγγυημένη είναι η παραχώρηση της συλλογής Σκλάβου από την οικογένειά του, όταν στη χειρότερη περίπτωση θα απομακρυνθούν σε 30 έτη και, χωρίς σχεδιασμό, θα έχουν απορροφηθεί κονδύλια, θα έχουν γίνει προσλήψεις αλλά θα κινδυνεύει να μείνει η όλη προσπάθεια ένα άδειο κέλυφος;

Η δημιουργία ενός μουσείου δεν είναι μια απόφαση που παίρνεται «στο πόδι» χωρίς μελέτες και χωρίς έρευνα πεδίου αλλά και οικονομική και στρατηγική ανάλυση (PEST και SWOT analysis), δηλαδή μια έρευνα κατά πόσο είναι εφικτό να δημιουργηθεί και να συντηρηθεί ένας νέος φορέας.

Γιατί, δημιουργία χωρίς τη βάση να συνεχίσει και αφού επέλθει αυτή η Δημοτική Αρχή, θα αφήσει ένα ξερό εργοτάξιο, απλήρωτους συνεργάτες, άτομα με συμβάσεις που θα πεταχτούν στο δρόμο και κυρίως ένα μεγάλο πλήγμα στο πολιτιστικό τοπίο του νησιού μας, καθώς θα καθιστά αφερέγγυα οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια.

Καλά τα μεγάλα λόγια κύριοι, όμως από λόγια όλοι λέμε.
Έργα ποιοι μπορούν να κάνουν;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ