Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022
29 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Για το Κορώνι, τον Κατελειό και την αντιπυρική περίοδο

Τί έχετε κάνει ως Περ. Αρχή, από το καλοκαίρι έως σήμερα, για την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία «Κορώνι» της Κεφαλονιάς;

Έχουν περάσει 8 ½ μήνες από την μεγάλη κινητοποίηση του λαού της περιοχής, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ,προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προς την παραλία «Κορώνι» η πρόσβαση στην οποία έχει αποκλειστεί 1 ½ χρόνο τώρααπό ιδιώτη.Η τουριστική περίοδοςέχει ξεκινήσει, οι αρμόδιοι φορείς -οι κατά τα άλλα λαλίστατοι και αεικίνητοι-τηρούν σιγή ιχθύος, βάζοντας πλάτη ουσιαστικά στην διαιώνιση και «νομιμοποίηση» της παραπάνω κατάστασης.

Η οργή ξεχειλίζει στους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο. Η μοναδική στην περιοχή παραλία, απείρου φυσικού κάλους, παραμένει απροσπέλαστη από τον λαό προκειμένου να ξεκουραστεί καινα απολαύσει το μπάνιο του. Είναι κλειστή όμως καιγια τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν το φυσικό πλούτο και το τοπίο. Είναι μη προσβάσιμη στις πυροσβεστικές δυνάμεις για να τροφοδοτηθούν με νερό από την μοναδική πηγή υδροδότησης της περιοχής και να κάνουν περιπολίες. Οι μικροί καταλυματίες και οι μικρές επιχειρήσεις εκτός των άλλων οικονομικών προβλημάτων που βιώνουν βλέπουν να έχουν απώλειες στα εισοδήματά τους και από την κλειστή παραλία.

Το διάστημα αυτό έχουν επισκεφτεί την Κεφαλονιά πάνω από 6 υπουργοί, καθώς επίσης και η κ. Περιφερειάρχης. Ο βουλευτής όταν είναι να εξυπηρετηθούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, κάνει άμεσα επισκέψεις και παρεμβάσεις στα υπουργεία, το ίδιο και οι Αντιπεριφερειάρχες.Τα Δελτία Τύπου, οι συνεντεύξεις πέφτουν «βροχή». Όσοόμως και να ψάξει κανείςδεν βρει ούτε μια λέξη που να αναφέρεταιστοναυθαίρετα κλειστό δρόμο στο «Κορώνι» Κεφαλονιάς.

Να υπενθυμίσουμεότι στην 17η συνεδρίαση του Π.Σ στις 24/7/21, η Λαϊκή Συσπείρωση είχε φέρει ξανά επερώτηση για το ίδιο ζήτημα. Η περιφερειακή αρχή,τότε,αναγνώρισε το πρόβλημα και την αυθαιρεσία του ιδιώτη και δεσμεύτηκε για την λύση του προβλήματος. Υποσχέσεις και λόγιαπου έμειναν στα πρακτικά, αποδεικνύοντας ότι λέγονται μόνο κάτω απόπίεσηκαι προκειμένου να ξεγελαστεί ο λαός.Είμαστε σίγουροι ότι διαφορετική θα είναι η στάση της Περιφερειακής αρχής και της κυβέρνησης αν στην παραλία εμφανιστούν μεγαλοεπενδυτές και απαιτήσουν να ανοίξει η πρόσβαση για τους πελάτες τους.

 Άλλωστε το θράσος ενός ιδιώτη να κλείνει την πρόσβαση σε παραλία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και οι αντίστοιχες Περιφερειακές Αρχές. Μιας πολιτικήςπου στο πλαίσιο της ¨πράσινης-βιώσιμης ανάπτυξης¨ της ΕΕ,εντάσσονται παραλίες,βουνοκορφές,δάση στο σχεδιασμό για την εξυπηρέτηση των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ, τον τουρισμό κ.α. Μιας πολιτικής που στην υπηρεσία του κέρδους συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες και το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

 • Γιατί όλο αυτό το διάστημα η Περιφερειακή Αρχή(ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) δεν έκανε καμιά ενέργεια για την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία «Κορώνι»;
 • Γιατί δεν πραγματοποίησε Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ενόψει της Αντιπυρικής Περιόδου του 2022 και να παρθεί απόφαση για το θέμα;
 • Γιατί δεν απαιτήθηκε από τα υπουργείαη παρέμβασή τους, για την επίλυση του θέματος;
 • Προτίθεστε να φέρεται το θέμα στο Π.Σ. ώστε να πάρει απόφαση που να συμπαραστέκεται στους κατοίκους της περιοχής και να καταγγείλει την κυβερνητική στάση;

04.04.2022

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής ΣυσπείρωσηςΝ. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Τι θα γίνει με το επί χρόνια εγκαταλελειμμένο

Αλιευτικό Καταφύγιο Κατελειού Κεφαλονιάς;

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε υποχρέωση μας να φέρουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το πρόβλημα με το εγκαταλελειμμένο Αλιευτικό Καταφύγιο του Κατελειού Κεφαλονιάς. Είναι ένα ακόμα ένα στοιχείο, της συνολικής εγκατάλειψης της περιοχής από την κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) τόσο όσον αφορά το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο, την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία όσο και τον πρωτογενή τομέα. Πρόκειται για μια πανέμορφη περιοχή που αναπτύσσεται τουριστικά χάρη στις προσπάθειες των κατοίκων της που παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Κοντεύουν 20 χρόνιααπό τότε που η πρώην Νομαρχία Κεφαλονιάς & Ιθάκης ανακοίνωσε την ένταξη της κατασκευής του Αλιευτικού Καταφυγίου του Κατελειούστο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2000-2006» με προϋπολογισμό του έργου 2.200.000 εκ ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την περιοχή και ιδιαίτερα για τους αλιείς όχι μόνο του Κατελειού αλλά και ολόκληρης της Κεφαλονιάς λόγω του σημείου που βρίσκεται.

Μετά από τα πρώτα κατασκευαστικά έργα,παρά την εναλλαγή Περιφερειακών Αρχών και κυβερνήσεων, έχει εγκαταλειφθείκαι παραμένει κουφάρι για πάρα πολλά χρόνια, δημιουργώντας από τη μια δυσκολίες στους αλιείς και άσχημη εικόνα για την περιοχή από την άλλη.

Η Περιφερειακή Αρχή δια του αρμόδιου Αντιπερειφερειάρχη δήλωνε στις 09.01.2020 μεταξύ άλλων για«…την βελτίωση των υπαρχόντων αλιευτικών καταφυγίων (Κατελειού…), τον εκσυγχρονισμό με παγομηχανές, αποθήκες, εξηλεκτρισμό (πίλαρ)…».

Επίσης η Περιφερειακή Αρχή τον Νοέμβριο του 2021 έφερε στο Π.Σ. στην τροποποίηση του Προγράμματος Δράσης του 2021, χρηματοδότηση 7.500 ευρώ για την παροχή Επιστημονικών Υπηρεσιών για την αποπεράτωση του Αλιευτικού Καταφυγίου του Κατελειού Κεφαλονιάς.

Σήμερα, σχεδόν 20 χρόνια μετά, παραμένει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση σε μια υποδομή που είναι αρμοδιότητα και ευθύνητης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

 • Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει προχωρήσει το έργο;
 • Σε ποια χρηματοδότηση είναι ενταγμένο;
 • Τι ενέργειες έχετε κάνει για την άμεση ολοκλήρωση του;
 • Θα απαιτήσετε από την κυβέρνηση την στήριξή της στην ολοκλήρωση του;

04.04.2022

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους


ΘΕΜΑ ΕΗΔ

Η ετοιμότητα της Περιφέρειας Ι. Ν. ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

H έναρξη και της φετινής αντιπυρικής περιόδου, (1η Μάη 2022), βρίσκει ξανάτο σύστημα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίαςμε πάρα πολλά προβλήματα και την κυβέρνηση να φαίνεται να μην έχει διδαχθείτίποτα από τις πρόσφατεςτραγικές καταστροφές.

Τα νησιά μας διαθέτουν μεγάλο ορεινό και δασικό όγκο, με αρκετούς οικισμούς να βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές, που εν δυνάμει μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τους κινδύνους πυρκαγιών. Έχουν πρόβλημα στην ύδρευση, εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής για αυτό και στουςαγροτικούς δρόμους, αναρχία στην οικοδόμηση κ.λπ.

Παραμένουν οι τραγικές ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας, λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας που έχει την ευθύνη της πρόληψης, σε σύγχρονα και επαρκή μέσα κυρίως στις επίγειες δυνάμεις που έχουν αντικειμενικά το κύριο βάρος της κατάσβεσης. Παραμένουν για τους ίδιους λόγους, οι ελλείψειςτων αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων.

Δεν υπάρχει σύγχρονος και επικαιροποιημένος αντιπυρικός σχεδιασμός,ιδιαίτερα για τηνπιθανότηταξεσπάσματος πολλών ταυτόχρονα δασικών πυρκαγιών σε μια Περιφέρεια. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που εκτός των άλλων θα πρέπει να περιλαμβάνει και σενάρια αντιμετώπισης αρνητικών εξελίξεων, όπως πχ διόδων διαφυγής, κ.λπ.

Η συνήθης πρακτική από την κυβέρνηση αλλά και την Περιφερειακή Αρχή είναι να μας καθησυχάζουν, να δηλώνουν ότι βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα. Όταν όμως ο λαός μετράει τις πληγές του, οι υπεύθυνοι αυτού του διαχρονικού εγκλήματος με περίσσιο θράσος ρίχνουν τις ευθύνες είτε στα διαχειριστικά λάθη κάποιων υπηρεσιακών στελεχών, είτε στους ίδιους τους κατοίκους που αυθαιρετούν και κλείνουν τους διαδρόμους προς τη θάλασσα, είτε στην κλιματική αλλαγή. Λες και είναι η κλιματική αλλαγή που δημιούργησε το παράδοξο των παράνομων επεκτάσεων, της δημιουργίας οικισμών εκτός σχεδίου αλλά μέσα στα δάση, και μετέπειτα οικισμών, με αποτέλεσμα της μίξης κατοικιών και δάσους και όχι Η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ, ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ.

Οι συνεδριάσεις τωνΣΟΠΠ, δεν αρκούν αν δενδιασφαλίζονται οι προϋποθέσεις αντιμετώπισης της εκδήλωσης της πυρκαγιάς αν δεν λύνονται τα προβλήματα που κάθε φορά επισημαίνονται.

 • Τι έκανε αλήθεια και η σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων, μπροστά στις ανάγκες που διαπιστώνονται;
 • Η Περιφέρεια και η Τοπική Διοίκηση πήραν μέτρα προστασίας για τη νέα αντιπυρική περίοδο; Τι εικόνα υπάρχει για τους κρουνούς, τις υδροδεξαμενές, την θαμνοκοπή, τις ανάγκεςτων Π.Υ στα νησιά μας, δρόμους διαφυγής, τη συνεργασία με τους Δήμους, τις χρηματοδοτήσεις, τα μέσα κ.λπ. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα στην Ζάκυνθο,όπου τα αντλιοστάσια της περιοχής δεν λειτουργούσαν, με αποτέλεσμα οι υδροφόρες να αναγκάζονται να κάνουν χιλιόμετρα πηγαίνοντας σε γεωτρήσεις του, ώστε να γεμίσουν νερό και να επιστρέψουν για να ξαναριχτούν στη μάχη με τις φλόγες.
 • Εξασφάλισαν τις προϋποθέσεις, διεκδίκησαν, ώστε η κυβέρνηση και οι κρατικές δασικές υπηρεσίες, να διαμορφώσουν μελέτες αντιπυρικής προστασίας για κάθε δασικό συγκρότημαπουνα περιλαμβάνουν στο πλαίσιο του αντιπυρικού αυτού σχεδιασμού όλα τα αναγκαία και απαραίτητα για το συγκεκριμένο κάθε φορά δάσος, δασοτεχνικά έργα υποδομών όπως πχδεξαμενές υδροληψίας, αποψιλώσεις, συντήρηση ή διάνοιξη δασικών δρόμων, άλλουςδασοκομικούςχειρισμούς (αραιώσεις, υλοτομίεςκ.λπ.),και ό,τιάλλομπορεί να προβλέπεταιαπό την μελέτηαντιπυρικήςπροστασίας πχ αντιπυρικές ζώνες κ.λπ.)
 • Εξασφαλίσθηκε η επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας, για την κάλυψη των ελλείψεων με πρόσληψη του αναγκαίουμόνιμουανθρώπινουδυναμικού και μέσα και στις δύο υπηρεσίες και μονιμοποίησηόλου του προσωπικού πενταετούς θητείας και εποχικούς της πυροσβεστικής ; Στελεχώθηκε με το αναγκαίο προσωπικό η Περιφέρεια;
 • Εκπονήθηκαν σχέδια έγκαιρης απομάκρυνσης των κατοίκων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης; Επικαιροποιήθηκαν όσα υπήρχαν, αν υπήρχαν;
 • Τι γίνεται με την κατάσταση στους ΧΥΤΑ στα νησιά μας που από μόνοι τους αποτελούν σημεία εκδήλωσης πυρκαγιών;

Ανησυχούμε για την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος γιατί γνωρίζουμε ότι:

 • το περιβάλλον έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από τηνμανία, των επενδυτών, του κέρδους, την εμπορευματοποίησή των δασών,
 • η σημερινή όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υλοποιούν διαχρονικά την στρατηγική της Ε.Ε,υποβαθμίζοντας την ικανότητα των αρμοδίων υπηρεσιών (Πυροσβεστική, Δασική Υπηρεσία), παραδίδοντας σε ιδιώτες ολόκληρες περιοχές με διαδικασίες «fast- track», αλλάζοντας τις χρήσεις γης σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα του δασικού πλούτου, με αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.

Κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε ένας σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός, σε επιστημονική βάση, που θα έδινε πρώτα απ’ όλα βάρος στην πρόληψη, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένηςδιαχείρισης και προστασίας των δασικώνοικοσυστημάτων.

Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά απαιτείται μια πολιτική που θα βάζει στο επίκεντρο τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.Αντίθετα, βιώνουμε τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης που προωθείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, όπως με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις ακόμη και προστατευόμενες περιοχές. Αυτά είναι τα «δώρα» της κυβέρνησης σε μονοπωλιακούς ομίλους της «πράσινης ανάπτυξης» και των ΑΠΕ.

Η αντιπυρική προστασία πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα απαιτεί την άμεση κατάργηση όλων των δασοκτόνων νόμων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την πρόληψη, την αγορά νέων σύγχρονων μέσων πυρόσβεσης και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Ζητάμε από την περιφερειακή αρχή να μας ενημερώσειαν έχει καταρτίσει «σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο» 2022, τι προβλέπει συγκεκριμένα, με τι προσωπικό και μέσα υποστηρίζεται και με ποια χρηματοδότηση;

Η Λαϊκή Συσπείρωση, θεωρεί ότι χρειάζεται η περιφέρεια και οι δήμοι, ο λαός να διεκδικήσουν η δασοπροστασία – πυροπροστασία, όπως και η αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος, να μπουν σε προτεραιότητα στις διεκδικήσεις, στους καθημερινούς αγώνες μας.

5/4/22

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Μ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3,714ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,393ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
85ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται