Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
17 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οι προτάσεις της ΟΜ Αργοστολίου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το εθνικό ψηφοδέλτιο (ονόματα)

Ενόψει του ισχυρού σεναρίου που θέλει τη χώρα να οδεύει προς εθνικές εκλογές στις αρχές του ερχόμενου φθινοπώρου, τα κόμματα βρίσκονται σε προεκλογικές διαδικασίες. Η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αργοστολίου συνεδρίασε χθες βράδυ με μοναδικό θέμα την υποβολή προτάσεων για το εθνικό ψηφοδέλτιο…

Παρά τις καλοκαιρινές συνθήκες που απασχολούν τον περισσότερο κόσμο και τον απομακρύνουν απ’ τις συλλογικές διαδικασίες, η ολομέλεια είχε καλή συμμετοχή και, κυρίως, διεξήγαγε μία διαδικασία με σοβαρότητα και στοχοπροσήλωση. Το φαινόμενο περασμένων ετών όπου τα ονόματα, είτε είχαν ερωτηθεί είτε όχι, έπεφταν “βροχή” παρήλθε και υπό το συντονισμό του γραμματέα της ΟΜ Αργοστολίου, Γιάννη Βαρούχα, έγινε μία καλή συζήτηση που κατέληξε σε συγκεκριμένες διασταυρωμένες και σοβαρές προτάσεις.

Η έκπληξη

Αυτό που ίσως πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμεναν, ήταν η υποχώρηση της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου απ’ τις προτάσεις για το εθνικό ψηφοδέλτιο. Η πρώην Βουλεύτρια δήλωσε στους συντρόφους της πως δεν επιθυμεί να είναι υποψήφια αφήνοντας μία θέση ανοικτή για κάποια άλλη γυναίκα που επιθυμεί να συμμετέχει.

Υπενθυμίζουμε ότι βάσει του νέου καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που εγκρίθηκε απ’ το πρόσφατο συνέδριο, οι υποψηφιότητες οφείλουν να υπακούουν στην ποσόστωση φύλου 50-50. Οπότε στους 3 υποψηφίους της μονοεδρικής Κεφαλονιάς θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας από κάθε φύλο. Αν η Θεοπεφτάτου επιμείνει στο να μην είναι υποψήφια, ο ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς οφείλει να βρει μία νέα γυναίκα υποψήφια η οποία ενδεχομένως να είναι η Σοφία Αράβου Παπαδάτου που προτάθηκε κατά τη χθεσινή διαδικασία.

Επειδή η Σοφία Αράβου είναι η μόνη μέχρι στιγμής διαθεσιμότητα από πλευράς γυναικών, το πιο πιθανό είναι να τη δούμε μεταξύ των τριών τελικών ονομάτων. Το kefaloniastatus.gr εύχεται στη συνεπή και συστηματική συντάκτριά του, Σοφία Αράβου, να πάρει το εισιτήριο για το εθνικό ψηφοδέλτιο και να έχει καλή επιτυχία!

Ο Θόδωρος είναι εδώ

Λίγες ώρες πριν την εν λόγω συνεδρίαση, ο Θόδωρος Γαλιατσάτος κατέθεσε τη διαθεσιμότητά για το εθνικό ψηφοδέλτιο προκαλώντας την έκπληξη σε αυτούς που πίστευαν ότι αυτό θα γίνει απ’ το Σπύρο Γαλιατσάτο! Όπως όλα δείχνουν, στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει τουλάχιστον ένας Γαλιατσάτος ο οποίος και θα εκπροσωπήσει την περιφερειακή παράταξη της ΑΝΑΣΑ. Θυμίζουμε ότι η ΑΝΑΣΑ είχε εξαιρετική επίδοση κατά τις περασμένες περιφερειακές εκλογές στην Ιθάκη και την Κεφαλονιά καθώς κατέλαβε ποσοστό 36,5% με 7821 ψήφους.

Παράλληλα, προτάθηκε από τα μέλη της οργάνωσης για υποψήφιος βουλευτής ο Σπύρος Γαλιατσάτος.

Ο Νικόλας Φαραντούρης

Ο κύβος ερρίφθη για την περίπτωση του Νικόλα Φαραντούρη ο οποίος επιλέγει, όπως όλα δείχνουν, την κάθοδό του στις εθνικές εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής των νησιών μας. Ο πανελλαδικά γνωστός καθηγητής και σύμβουλος του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγει τη μάχη του σταυρού στην αμφίρροπη μονοεδρική της Κεφαλονιάς και αφήνει την πολυτέλεια του ψηφοδελτίου επικρατείας ή την πιο εύκολη οδό μιας μεγάλης εκλογικής περιφέρειας. Όπως ήταν αναμενόμενο προτάθηκε απ’ τα μέλη της ΟΜ Αργοστολίου και τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ΟΜ του νομού τις επόμενες μέρες.

Τα διλήμματα και οι συμπληγάδες πέτρες των διπλών εκλογών

Τα ονόματα που προτάθηκαν από την ΟΜ Αργοστολίου οριακά καλύπτουν τις ανάγκες του εθνικού ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Εδώ όμως προκύπτουν και ορισμένα διλήμματα: Εκτός από την ποσόστωση φύλου, υπάρχει και η εκπροσώπηση της Ιθάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει, όπως στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, να έχει έναν/μία Ιθακήσιο/ια ή αν θα επιλέξει υποψήφιο που να μπορεί να διεμβολίσει μεγαλύτερες πληθυσμιακά περιοχές της Κεφαλονιάς.

Η εκλογική αναμέτρηση που είναι μπροστά μόνο εύκολη δε θα είναι -ποια άλλωστε ήταν;- και οι δυναμικές των προσώπων που θα επιλεγούν θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια των “συμπληρωμάτων” τα οποία έχουν κοστίσει πολύ ακριβά κατά το παρελθόν… Όλα τα ονόματα του εθνικού ψηφοδελτίου θα πρέπει να είναι εξίσου δυνατά και ανταγωνιστικά. Να δίνουν στίγμα για τις πολιτικές και τη νέα αρχή που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ευαγγελίζεται και προοπτική καθώς η πολιτική και η ζωή δεν εξαντλείται σε μία αναμέτρηση αλλά συνεχίζεται στο διηνεκές.

Τέλος, θα πρέπει να αξιολογηθεί πολύ σοβαρά η περίπτωση των κατά πάσα πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών. Εφόσον υπό το σύστημα της απλής αναλογικής δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία, οι δεύτερες εκλογές θα είναι δεδομένες. Αυτές όμως θα γίνουν όχι με σταυροδοσία αλλά με λίστα! Πάει να πει ότι θα έχουν άμεσο ενδιαφέρον μόνο για τον υποψήφιο που θα έχει καταφέρει κατά τις πρώτες εκλογές να αποσπάσει την πολυπόθητη πρωτιά. Σε αυτήν την περίπτωση, αν το ψηφοδέλτιο δεν είναι συμπαγές εγείρονται ενδεχόμενα αποσυσπείρωσης…

Απαιτείται λοιπόν μία δυνατή ομάδα, μία νέα ομάδα με ομοψυχία που να απηχεί στη μεγάλη προσπάθεια της ανατροπής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να δώσει τη μάχη με ανιδιοτέλεια για τις πολιτικές της αρχές και όχι για τις προσωπικές της ιδιοτέλειες.

Γιώργος Ζαπάντης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ