Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
15.9 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ωδή στον Μαγιακόφσκυ | Άννα Καραπέτσα

Γράφει η Άννα Καραπέτσα

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Σαν σήμερα γεννιέται ο Ρώσος  φουτουριστής ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Влади́мир Влади́мирович Маяко́вский.

Σε αμπάρια,

που ξέχασαν για πάντα το μπαρούτι,

τα θωρηκτά

κουβαλούν στα ήσυχα λιμάνια

σωρούς λαμπερά μπιχλιμπίδια.

Οκτώμισι  χρόνια από το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι της 20ης Ιανουαρίου 2014 το οποίο κόστισε τη ζωή σε έντεκα ανθρώπους το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δικαιώνει τους δεκαέξι επιζώντες οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι πρόκειται για επιχείρηση επαναπροώθησης του ελληνικού λιμενικού και καταδικάζει την Ελλάδα για πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

Συγκεκριμένα, με την σημερινή του απόφαση – σταθμό στα  η Ελλάδα καταδικάζεται για:

 Παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή (άρθρο 2 της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου), δεδομένου ότι εκτιμά πως υπήρξαν ενσυνείδητου βαθμού αμελείας παραλείψεις  στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές μετά το ναυάγιο καθώς «δεν διεξήχθη ενδελεχής και αποτελεσματική έρευνα η οποία θα μπορούσε να ρίξει φως στις περιστάσεις που οδήγησαν στη βύθιση της βάρκας». Κρίνει επίσης το Δικαστήριο  ότι οι ελληνικές αρχές δεν συμμορφώθηκαν με την υποχρέωσή τους να προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή καθώς «δεν έκαναν όσα θα ήταν λογικό να περιμένει κανείς για να προστατέψουν τους προσφεύγοντες και τους συγγενείς τους με το επίπεδο προστασίας που απαιτεί το άρθρο 2 της Σύμβασης».

   Εν συνεχεία γίνεται λόγος για  παραβίαση της απαγόρευσης απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης (άρθρο 3 της Σύμβασης)και  κρίνεται ότι δώδεκα από τους δεκαέξι προσφεύγοντες «υπέστησαν αφού βυθίστηκε η βάρκα εξευτελιστική μεταχείριση σε ότι αφορά τη σωματική έρευνα στην οποία υποβλήθηκαν όταν έφτασαν στο Φαρμακονήσι».

Το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει συνολική αποζημίωση 330.000 ευρώ στους προσφεύγοντες (100.000 στον έναν, 80.000 συνολικά σε τρεις, 40.000 σε άλλον έναν και από 10.000 στο καθένα από τους υπόλοιπους έντεκα.

Η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα, προφανώς ηθική δικαίωση για τους προσφεύγοντες, σίγουρα όχι υπερηφάνεια για τις πρακτικές που ακολούθησαν οι αρχές στη χώρα μας.

 Τελικά η εβδόμη Ιουλίου δεν ήταν ποτέ μια τυχαία ημερομηνία.

*Οι στίχοι είναι από ποιητική συλλογή του ιδίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται