Κυριακή 28 Απριλίου 2024
19.9 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Φαραντούρης για ΑΠΕ: το 2026 λήγουν οι άδειες. Δε θα δώσουμε επαναδειοδότηση αν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις

Σταχυολογούμε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του υποψήφιου Βουλευτή Κεφαλληνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Νικόλα Φαραντούρη, από την παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου “Ο Κέφαλος”:

“Σήμερα έχουμε πολλάπλασια παραγωγή ενέργειας απ’ όσο χρειάζεται το νησί. Αυτό όμως δεν έχει γίνει με το δέοντα τρόπο διότι ήταν επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων η παραγωγή ενέργειας από τα πάνω προς τα κάτω. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μερικές επιχειρήσεις παράγουν την ενέργεια ολόκληρης της χώρας.

Τι λέμε εμείς για το γενικό πλαίσιο και τι πρέπει να γίνει εδώ σε εμάς:

-Χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην ιδιοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση ως στοιχείο της ενεργειακής Δημοκρατίας.

-Να μπορεί ο κάθε πολίτης να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται και όχι να πρέπει απαραίτητα να συνδεθεί στο δίκτυο για να παίρνει αναγκαστικά από τους δύο, τρεις ή τέσσερις μεγάλους.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται αναβάθμιση του ΔΕΔΔΗΕ. Πως θα γίνει αυτό όμως όταν ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ιδιωτικοποιηθεί;  Είναι καταστροφική η ιδιωτικοποίηση για ένα τόπο που θέλει να αναπτυχθεί. Διότι, π.χ., σε σημεία απομακρυσμένα όπου δεν υπάρχει οικονομικό όφελος ο ιδιωτικός ΔΕΔΔΗΕ δε θα προχωρήσει σε εγκατάσταση δικτύου που δε θα αποσβέσει βραχυπρόθεσμα.

Εμείς ζητάμε ως προϋπόθεση για οποιασδήποτε εγκατάσταση, ενεργειακή ή βιομηχανική, οπουδήποτε,  χωροταξικό σχεδιασμό.

Η εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας έχει πολλαπλές επιπτώσεις και δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει.

Επίσης, δεν μπορεί να μην υπάρχει στοιχειώδης ανταποδοτικότητα στις τοπικές κοινωνίες. Άνω των 16 εκ. € κέρδη είχαν οι εταιρείες ΑΠΕ την προηγούμενη χρονιά στην Κεφαλονιά… πόσα χρήματα δόθηκαν ως ανταποδοτικά;

Έχουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ενεργειακή ασφάλεια. Ενεργειακή πολιτική δε γίνεται με επιδόματα.

Εμείς λέμε:

-Παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς.

-Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

-Παρέμβαση στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το χρηματιστήριο ενέργειας που ήταν ευρωπαϊκή οδηγία αλλά αφέθηκε στη μοίρα του να λειτουργεί με στρεβλώσεις και καρτέλ…

Η μείωση του ενεργειακού κόστους αντανακλάται ευθέως στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Αλλιώς υπάρχουν καρτέλ στην αγορά που πρέπει να ελεγχθούν. Όταν όμως οι μισές ελεγκτικές αρχές έχουν αποσπαστεί από την κυβέρνηση πως μπορούν να γίνουν οι οφειλόμενοι έλεγχοι στην αγορά;

Χρειάζεται συνολικός επανασχεδιασμός της ενεργειακής πολιτικής της χώρας με τον τρόπο με τον οποίο υπάρχει αυτή η ισορροπία μεταξύ των διαφόρων πηγών ενέργειας. Είμαστε υπέρ των φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνει εις βάρος της κοινωνικής συνοχής, εις βάρος της κοινωνίας των πολιτών και κυρίως της τσέπης μας. Ο επανασχεδιασμός που υπάρχει στο πρόγραμμά μας προβλέπει επανατοποθέτηση, επαναρύθμιση όλων αυτών των τελών. Συζητάμε αυτά τα ζητήματα τουλάχιστον δύο χρόνια τώρα στο δημόσιο διάλογο.

Οι άδειες που δόθηκαν το 2006 (ΣτΕ: για τις ΑΠΕ στην Κεφαλονιά), έχουν εικοσαετή διάρκεια. Εμείς θα είμαστε εδώ να διαχειριστούμε την πιθανή επαναδειοδότηση. Αν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις, δε θα επαναδειοδοτηθούν το 2026… είναι τόσο απλό! Το λέμε, να καταγραφεί και να ακουστεί! Τελεία.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ