Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13.8 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Τα αόρατα παιδιά

Γράφει ο Ιωάννης Κοσμάτος

Ολοι μας έχουμε επισκεφτεί το νησάκι των Ιωάννινων και το σπίτι -μουσείο του Αλή πασά. Λίγοι γνωρίζουν, οπως κι εγω δε γνώριζα μέχρι πρόσφατα, ότι εμπνευστής και δημιουργός του λαογραφικού-ιστορικού μουσείου είναι ο κ. Φώτης Ραπακούσης. Ο Φώτης έχει βραβευτεί για το έργο του από τρεις Προέδρους Δημοκρατίας.  Η δραματική ζωή του ορφανού Φώτη, τροφίμου πολλών Ορφανοτροφείων της χώρας μας, περιγράφεται εκπληκτικά και συγκινητικά  στο βιβλίο του Μένιου Σακελαρόπουλου ‘Πικρό Γάλα’.

Ηταν τότε, που ενώ τα άτυχα παιδιά αναζητούσαν το ζεστό χάδι και την εγγύτητα που στερήθηκαν από τη φυσική τους οικογένεια, εισέπραταν σκαμπίλια, απαξίωση και σκληρές τιμωρίες. Ηταν τότε που ο κοινωνικός περίγυρος, το σχολείο, οι συμμαθητές έκλειναν τα αυτιά στις κραυγές ψυχικού και σωματικού πόνου. Ηταν τότε που ήταν δίπλα μας αλλά δεν τα βλέπαμε. Ηταν αόρατα.

Ο Φώτης στην εφηβεία του βρέθηκε και σε ιδρύματα στου νησιου μας για μικρό διάστημα. Αφού κλείσετε το βιβλίο και περάσει μπροστά από τα μάτια σας σαν ταινία η ζωή του και αποφασίσετε να ανακαλύψετε περισσσότερα για τον κ. Φώτη,  θα νιώσετε θαυμασμό αλλά και ελπίδα για τη ψυχική  δύναμη του ανθρώπου. Φαντάζει σαν ένα  ‘from  rags to riches’ ΄παραμύθι του Algers με τη μόνη διαφορά ότι τα πλούτη εδώ δεν είναι υλικά. Είναι ψυχικά αγαθά που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο, ανώτερο ον.

Ιωάννης Κοσμάτος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ