Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
17 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Για την ομοφοβική επίθεση αστυνομικών κατά του Ηλία Γκιώνη

Σύνταγμα της Ελλάδας

«Άρθρο 5, παρ. 1

Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».

Η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας περιλαμβάνει καθημερινές μας κινήσεις, που τις κάνουμε τόσο αυτονόητα, που ξεχνούμε ότι συνιστούν άσκηση συνταγματικού δικαιώματος: τι ιστοσελίδα θα ανοίξω για να ενημερωθώ, τι φαγητό θα φάω, τι ρούχο θα φορέσω… Αν πιστεύω στο Θεό, αν ακολουθώ κάποιο κόμμα, αν συμμετέχω σε μια διαδήλωση, αν ακολουθώ κάποιον στο Facebook… Τι μουσική θα ακούσω, τι βιβλίο ή εφημερίδα θα αγοράσω…

Την 23.08.2020 ο 22χρονος Ηλίας Γκιώνης ντύθηκε όπως ακριβώς ήθελε και βγήκε στο κέντρο της Αθήνας, στο δρόμο του προς το σπίτι του διασταυρώθηκε με 6 αστυνομικούς των ΜΑΤ, οι οποίοι είδαν στην εμφάνισή του κάτι που τους προκάλεσε γέλιο. Όταν -και επειδή- τους ζήτησε το λόγο, οι παραπάνω αστυνομικοί άσκησαν αναίτια και δυσανάλογη εξουσία εναντίον του, υποβάλλοντάς τον σε αναίτιο σωματικό έλεγχο, προσάγοντάς τον στο Α.Τ. Εξαρχείων και ασκώντας του εντέλει δίωξη για δήθεν εξύβριση και απειλή. Κρατήθηκε για 1 ημέρα και η δίκη του εκκρεμεί να διεξαχθεί την 04.09.2020.

Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας θα μπορούσε να ισχυριστεί βέβαια κάποιος οτι είναι και το να γελάσει κανείς με ό,τι βρίσκει αστείο. Όμως η φυλή, το χρώμα, η θρησκεία, οι γενεαλογικές καταβολές, η εθνική ή εθνοτική καταγωγή, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα/έκφραση/χαρακτηριστικά φύλου, ή η αναπηρία του καθενός, δεν μπορεί επουδενί να αποτελούν πεδίο αστεϊσμών και γέλωτα από κανέναν και δη από εκείνους τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κράτους, στους οποίους έχει ανατεθεί η ευθύνη της τήρησης του Συντάγματος και των νόμων. Ειδικά αυτοί δεν δύναται να ενεργούν κατά την προσωπική τους βούληση, ούτε να εφαρμόζουν τους νόμους κατά το δοκούν επιλέγοντας να αγνοούν λόγου χάρη τον αντιρατσιστικό ν. 4285/2014. Ναι, ειδικά όταν κάποιος είναι αστυνομικός, τότε δεν έχει δικαίωμα να γελάσει με τον Ηλία, να χλευάσει τον Ηλία και να «παίξει κορώνα – γράμματα» τη σύλληψή του. Αντιθέτως, έχει την υποχρέωση να συλλάβει όποιον τυχόν εμποδίσει τον Ηλία να περάσει από μπροστά του, έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τα θύματα ρατσιστικής βίας και όχι να την ασκεί ή να την υποκινεί.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα: ο θεμελιώδης ρόλος της αστυνομίας είναι η άνευ όρων προστασία του κάθε ανθρώπου και όχι η ρατσιστική έκφραση. Εκτιμούμε, ότι ανάμιξη των αστυνομικών σε αξιόποινες πράξεις, όπως η ρατσιστική, ομοφοβική και σεξιστική επίθεση, αλλά και η εκμετάλλευση της θέσης εξουσίας τους για την καταπίεση και την προσβολή του Ηλία Γκιώνη, αποδεικνύουν δυστυχώς για άλλη μια φορά, ότι η παρούσα κυβέρνηση αποδέχεται την αστυνομική αυθαιρεσία που πηγάζει από την ελλιπή εκπαίδευση και εκδηλώνεται με χυδαιότητα, αφήνει στο απυρόβλητο τέτοιες συνειδητά ρατσιστικές συμπεριφορές ως υπόγειο αντάλλαγμα στις δικές της, κυβερνητικές υπερβάσεις νομιμότητας και τις διατεταγμένες παράνομες καταστολές.

Η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει και αυτή την αστυνομική αυθαιρεσία, δηλώνει την απερίφραστη συμπαράστασή της στον Ηλία Γκιώνη και συνεχίζει να αγωνίζεται για την εξάλειψη όμοιων εγκλημάτων

Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ