Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
17 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Το χαμηλό ΙQ της πόλης μας | Ιωάννης Κοσμάτος

Η  αρνητική απάντηση της παράταξης του νυν Δημάρχου στη πρωτοποριακή πρόταση ημεδαπού επιχειρηματία να διαθέσει δωρεάν ποδήλατα για τη μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών μας προβλημάτισε ιδιαίτερα και μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα βήματα του Δήμου Αργοστολίου προς μία smart (έξυπνη) και πράσινη πόλη, που πρέπει να είναι  ο στόχος μιας σύγχρονης πόλης, είναι αργά, μακρόσυρτα και αυτό αποβαίνει εις βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι εάν υποβάλαμε τη πόλη σε τεστ ευφυΐας θα την εντάσσαμε  στη κατηγορία των μη λειτουργικών, δηλαδή με νοητική στέρηση. ( για να αποφύγουμε  τη παρανόηση, αναφέρομαι στην εικόνα της πόλης κι όχι στους έχοντες την ευθύνη της διοίκησης οι οποίοι είναι  ευφυείς και εμπειρία διαθέτουν.) Αν και όταν προβάλλεται η εμπειρία σαν  πλεονέκτημα για την εκλογική επιτυχία θυμίζει την ιστορία με τη γάτα. Όταν καθίσει μια γάτα σε μια ζεστή σόμπα δεν θα ξανακαθίσει ποτέ σε μια ζεστή σόμπα αλλά ούτε και σε μια κρύα. Συνεπώς, η εμπειρία εκτός από την έπαρση που μας φουσκώνει είναι βαρίδι και συχνά ανασχετικός παράγοντας για το καινούργιο, το τολμηρό, το οποίο ούτε το αναζητώ. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε μερικά περιστατικά και σε συμπεριφορές που δεν επιθυμούμε να συνδέονται με την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η αναβλητικότητα υλοποίησης απαραίτητων έργων για τη βελτίωση ζωής των πολιτών μέχρι λίγο πριν τις εκλογές δημιουργεί μια εύλογη καχυποψία και αναπόφευκτα παρουσιάζεται μια διοίκηση ανυπόληπτη προς τον πολίτη. Αυτό βέβαια πράττει και η κεντρική διοίκηση. Αυτή η τακτική ενίσχυσης της εκλογικής  πελατείας σημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει να ζήσουν με το πρόβλημα για επί πλέον τέσσερα χρόνια μέχρι τις εκλογές. Δυστυχώς, αυτό είναι συχνό φαινόμενο και καθόλου τιμητικό για τον πολιτισμό μας. Η ακατανόητη άρνηση της παράταξης Μιχαλάτου σε μια πράσινη πρόταση απαραίτητη για τη πόλη μας δεν είναι άσχετη με την αποτυχία ίδρυσης δημοτικού καταφυγίου για τα αδέσποτα διότι, κατά τους ισχυρισμούς του, η μελέτη είχε κάποιο λάθος. Το ίδιο θολό τοπίο υπάρχει με την ανακύκλωση των απορριμμάτων. Κανένας πολίτης δεν πιστεύει ότι γίνεται αποτελεσματικά, εάν τελικά υλοποιείται.  Ποτέ δεν υπήρξε ενημέρωση των πολιτών, ποτέ δεν υπήρξε απολογισμός, ποτέ δεν δόθηκαν κίνητρα. Ο δήμος δεν έχει την υποχρέωση μόνο να διαχειρίζεται αλλά και να  διδάσκει, να παρέχει εκπαίδευση προς τους πολίτες και κυρίως να κάνει απολογισμό των ενεργειών του.

Στη ζυγαριά φαίνεται ότι  το περιβάλλον, η ευζωία των πολιτών με την εύκολη μετακίνηση , την αποσυμφόρηση του κυκλοφορικού, η δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής βαρύνουν λιγότερο από τα συμφέροντα των ολίγων. Ακόμη κι εάν δεν επιθυμεί να ικανοποιήσει τον ιδιώτη για τη χρήση δωρεάν ποδηλάτων, ο Δήμος δεν εκμεταλλεύτηκε  την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και επενδύσεων για την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της πρόσκλησης για μια ‘Bιώσιμη Αστική Κινητικότητα, Μικροκινητικότητα, ολοκληρωμένη διαχείριση Αστικών Μετακινήσεων ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Σύμφωνα  με αυτό 161 δήμοι της χώρας θα είχαν στη διάθεσή τους ποδήλατα για την μετακίνηση των δημοτών και επισκεπτών. Εκτός κι εάν  δεν αξιολογήθηκε θετικά κι αυτή η πρόταση «διότι περιείχε κι αυτή λάθη».

Η πόλη μας  δεν έχει υψηλό ΙQ με χαμηλή λειτουργικότητακαι με μετέωρα βήματα προς μια πράσινη, έξυπνη πόλη. Παράδειγμα τρανό η φαεινή ιδέα για τη δημιουργία δημοτικού πάρκου στο κέντρο της πόλης, περιστοιχισμένο από σοκάκια και ανάμεσα από πέντε σχολεία . Ελπίζουμε να μη γίνει αυτό εμμονή και να αναζητηθούν άλλες λύσεις στάθμευσης.

Πώς να εξηγήσει κανείς επίσης  την απώλεια της ευκαιρίας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης  που αφορούσε 315 δήμους της χώρας , στη προσπάθεια της δημιουργίας έξυπνων πόλεων σαν αυτές που θαυμάζουμε στις Ευρωπαϊκές χώρες και θα απολαμβάναμε μεταξύ των άλλων:

Σύστημα διαχείρισης αστικού πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων.

Έξυπνο σύστημα προειδοποίησης  και αντιμετώπισης επικινδύνων καταστάσεων όπως πλημμύρες , πυρκαγιές ΚΛΠ/

Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων μέτρησης ποιότητας αέρα και υδάτων θαλασσών ( το δεύτερο αποτελεί σημαντικό θέμα για το κόλπο του Αργοστολιού)

Εγκατάσταση έξυπνων κάδων απορριμμάτων.

Συστήματα ενημέρωσης για τη πυκνότητα κυκλοφορίας σε σημεία της πόλης, ούτως ώστε να αποφεύγουν οι οδηγοί τα σημεία με κυκλοφοριακό συνωστισμό.

Διαβάσεις πεζών φιλικών προς ΑΜΕΑ και ράμπες, προς θεού όχι σαν αυτές στα περισσότερα σημεία της πόλης, ιδιαίτερα στα πεζοδρόμια της οδού Βεργωτή που υπάρχουν μόνο για τα μάτια.

Πράσινες ενεργειακές λύσεις όπως η ενθάρρυνση για εγκατάσταση φωτοβολταικών ή για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων κλπ.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η βιώσιμη κινητικότητα συνιστά ένα σημαντικό παράγοντα και μέρος ενός στρατηγικού σχεδιασμού για τη μετατροπή του Δήμου σε  μια πόλη πράσινη, έξυπνη και φυσικά λειτουργική, ανθρώπινη. Το ποδήλατο αποτελεί μια αντιρρυπαντική, πράσινη μετακίνηση που μειώνει το κυκλοφοριακό φόρτο, εξοικονομεί χρόνο και χρήματα και παράλληλα βελτιώνει την υγεία των κατοίκων και προστατεύει το περιβάλλον. Εξ ίσου σημαντικά , σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους, βελτιώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις όπως έχει αποδειχτεί σε μεγάλα αστικά κέντρα διότι αυξάνει την εγγύτητα των πολιτών. Είναι φυσικό,  περισσότερο θα επικοινωνήσει ο ποδηλάτης με τον συμπολίτη του από όταν ευρίσκεται στο αυτοκίνητο και με τη ψυχική φόρτιση, αναζητώντας πάρκιν σε μια κορεσμένη από αυτοκίνητα πόλη.

Οι πολίτες πλέον επιθυμούν να γίνει ο Δήμος μας σημείο αναφοράς σε πράσινες λύσεις και μια έξυπνη πόλη.

Θέλουμε το Αργοστόλι να ποδηλατήσει σε ένα πράσινο μέλλον και να βελτιώσει το IQ του.

Αργοστόλι 11/3/2023

Ιωάννης Κοσμάτος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ