Τετάρτη 29 Μαΐου 2024
23 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γνωρίζοντας το ark

Editorial

Την Παρασκευή που μας πέρασε, λίγο πριν το μεσημεράκι, επισκεφτήκαμε το Ζωοφιλικό Σύλλογο του Δήμου μας(στο εξής ark). Σκοπός μας ήταν αφενός να τιμήσουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο και αφετέρου να συμβάλλουμε συμβολικά αλλά και ουσιαστικά στο λειτούργημα που επιτελείται από τους ανθρώπους του ark. Ωστόσο, αυτά που είδαμε κι ακούσαμε εκεί, ξεπέρασαν κάθε φαντασία…

Με το που έγινε αισθητή η παρουσία μας στο χώρο, ένθερμα και ζωηρά γαυγίσματα μας καλωσόρισαν απ’ όλες τις κατευθύνσεις. Δεξιά και αριστερά του δρόμου μέσα στο ark, είναι χωροθετημένα τα σπιτάκια που φιλοξενούν σκυλάκια και γατάκια. Η τάξη και η καθαριότητα επικρατούν σε όλο το καταφύγιο ενώ εκτός απ’ τα περιφραγμένα με σύρμα σπιτάκια των σκύλων, υπάρχουν κατά περιπτώσεις και κλειστά κοντέϊνερς που εξυπηρετούν κυρίως τις γάτες σ’ ένα δροσερό και πολύ φιλικό διάκοσμο.

Από το ark συναντήσαμε πρώτα την κ. Maria Marina Machado, στυλοβάτη της δομής, και λίγο αργότερα προστέθηκε στην παρέα μας η… ολλανδέζα με τη μεγάλη καρδιά (όπως πολύ εύστοχα την είχε ονομάσει ο Ιωάννης Κοσμάτος σε συνέντευξη που της είχε πάρει προ ολίγων εβδομάδων για το kefaloniastatus.gr)!

Τις θετικές μας εντυπώσεις για το πόσο καθαρά και τακτοποιημένα είναι τα πράγματα στο ark, διαδέχθηκαν τα αμείλικτα νούμερα, τα μεγάλα πρόβλήματα, η έλλειψη βοήθειας που πολλές φορές σημαίνει ακόμη και εναντίωση καθώς και η μη αξιοποίηση των αμέτρητων δυνατοτήτων που προσφέρει αυτή η δομή-θησαυρός στον τόπο μας.

Η μηνιαία επιχορήγηση του Δήμου Αργοστολίου καλύπτει μόλις πέντε μέρες διατροφικής επάρκειας… Στο καταφύγιο φιλοξενούνται 250 σκυλιά και 100 γάτες… Το ark δε διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα ειδικά το χειμώνα που βραδιάζει νωρίς να μην μπορούν οι άνθρωποί του να εργαστούν αποτελεσματικά, ενώ το καλοκαίρι δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε καν για ένα δροσερό νερό από κάποιο ψυγείο… Όση ώρα ήμασταν εκεί, το τηλέφωνο χτυπούσε διαρκώς με νέα περιστατικά που χρειαζόντουσαν τη συνδρομή του ark(όταν οι πολίτες εντοπίσουν κάποιο αδέσποτο ή εγκλωβισμένο ή άρρωστο ή κακοποιημένο ζώο απευθύνονται στη δομή)… Το χειμώνα με τις βροχές ο χώρος πλημμυρίζει και δεν έχει προβλεφθεί ένα στοιχειώδες δίκτυο απομάκρυνσης των όμβριων υδάτων… Το προσωπικό του ark έχει αφιερώσει όλη του την ενέργεια και τη ζωή στο καταφύγιο αλλά αυτή η τεράστια προσφορά δεν τυχαίνει, δυστυχώς, της ανταπόκρισης που θα έπρεπε να είχε…

Τα αντικειμενικά προβλήματα που μας έγιναν γνωστά, είναι πολλά και μεγάλα. Το ark προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο στο Δήμο μας με δυσανάλογη στήριξη και αναγνώριση. Αλήθεια, μπορεί να φανταστεί κάποιος αν δεν υπήρχε το ark τι θα γινόντουσαν όλα αυτά τα ζώα που φιλοξενεί, σε τι καταστάσεις θα γινόμασταν μάρτυρες και ποια θα ήταν η εικόνα του τόπου μας; Για να μη μιλήσουμε σε ποιες κατηγορίες χωρών θα έπρεπε να υπαχθούμε από άποψη κοινωνικής πολιτικής…

Υπάρχει όμως και φως!

Το πρόγραμμα υιοθεσιών, για το οποίο υπεύθυνη είναι η ολλανδή εθελόντρια, Τζοϊς Μπρουκμαν, καταφέρνει και εξασφαλίζει μόνιμο σπιτικό για πολλά ζώα κάθε χρόνο. Εδώ οι άνρθωποι του ark βάζουν μία προϋπόθεση : για να γίνει υιοθεσία πρέπει αποδεδειγμένα οι ανάδοχοι να μπορούν να εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον καλύτερο ή ίσο του καταφυγίου!

Άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο έρχονται στην Κεφαλονιά αποκλειστικά και μόνο για το ark! Κάνουν τις διακοπές τους φροντίζοντας και μεριμνώντας για το καταφύγιο… Αφιερώνουν όλες τις μέρες της παραμονής τους στην Κεφαλονιά στο καταφύγιο και τις ανάγκες του. Είχαμε την τύχη να συναντήσουμε μερικούς απ’ αυτούς και να συνομιλήσουμε μαζί τους :

Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί πολίτες άλλων χωρών που έρχονται και επενδύουν στην Κεφαλονιά αγοράζοντας ή χτίζοντας σπίτι στο νησί μας προκειμένου να είναι κοντά στο ark! Αυτό που εντοπίζουν ως μεγάλη διαφορά με τις χώρες τους, είναι ότι εκεί τα εγκαταλελειμμένα ζώα τα βάζουν σε κλουβιά όπου η κίνηση είναι σχεδόν αδύνατη. Στο ark έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων μέσα σ’ ένα φυσικό περιβάλλον και, κυρίως, πολύ αγάπη! Τα μάτια και το τρίχωμα των ζώων που είδαμε πραγματικά έλαμπε.

Τα διεθνή εύσημα και το διεθνές ενδιαφέρον δε σταματάει εδώ. Δομές και μέσα μαζικής επικοινωνίας απ’ όλο τον πλανήτη εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για το ark. Πρόσφατα έγινε και μία συνέντευξη με ραδιοφωνικό σταθμό του Montreal. Οι επισκέπτες του νησιού μας που δεν έρχονται ξανά στο νησί, κρατούν επαφή με το καταφύγιο και συνδράμουν όσο μπορούν στις ανάγκες του…

Βλέπουμε λοιπόν, ότι εδώ υπάρχει ένας θησαυρός αναξιοποίητος που θα μπορούσε να ενισχύσει τον εναλλακτικό τουρισμό, την οικοδομή, την τοπική οικονομία και τη διεθνή προβολή του τόπου μας ως ζωοφιλικού προορισμού. Όλοι όσοι ασχολούνται στοιχειωδώς με τον τουρισμό μπορούν ν’ αντιληφθούν τι σημασία έχει η ζωοφιλία για τους πολίτες των δυτικών ανεπτυγμένων χωρών και εν δυνάμει επισκεπτών μας…

Η Ομάδα Σύνταξης του kefaloniastatus.gr δεσμεύτηκε να είναι αρωγός και συνοδοιπόρος του ark με όλες της τις δυνάμεις.

Σε αυτήν την 1η μας επαφή, είχαμε την τιμή και τη χαρά να προσφέρουμε μία δωροεπιταγή για ζωοτροφές γάτες και σκύλων. Η προσφορά μας αυτή έγινε αφιερωμένη στη μνήμη της Στεφανίας Βεργωτή η οποία ήταν πάντοτε παρούσα στις ανάγκες του ark. Θεωρούμε ότι ο τρόπος που επιλέξαμε να τιμήσουμε τη Στεφανία θα της έδινε μεγάλη χαρά και γι’ αυτό τον επιλέξαμε.

Θα υπάρξει όμως και συνέχεια. Ήδη το kefaloniastatus.gr έχει ιεραρχήσει τις ανάγκες και τα προβλήματα του ark που του έγιναν γνωστά, και προγραμματίζει περαιτέρω ενέργειες με σκοπό να βοηθήσει στην επίτευξη των λύσεων που είναι αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του καταφυγίου. Δεν αρκεί μόνο να «βγαίνει η δουλειά», αλλά πρέπει να υπάρχουν και συνθήκες αξιοπρέπειας και διευκόλυνσης του λειτουργήματος για τους ανθρώπους του ark που έχουν ξεχάσει τις προσωπικές τους ζωές υπέρ του κοινού καλού. Σ’ αυτόν το στόχο δηλώνουμε προσήλωση και θα επανέλθουμε με νέες πρωτοβουλίες που η κάθε μία θα μας φέρνει κι ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξή του.

Γιάννης Βαρούχας

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. For several years now we have been coming to Kefalonia on holiday in May. It hase become our favorite island and i always volunteer at Ark for a few days,once you’ve been there it never lets you go. Marina and Joyce do a fantastic job day after day for all their animals,along the street they also feed the cats and dogs. How to keep it up is a mystery to me because neither of them ever takes a day vacation,respect them! Getting through the winter is very difficult for Ark because then there are no tourists for extra donations,less volunteers to help,no electricity to help them in the winter when it is dark early. In the summer no refrigerator to keeped a cooled drink for them at a temperature of 35° ore more. But Marina and Joyce are always there with a big smile. I hope I can help theme for many more years,they both deserve a lot of praise and help! Esmeralda from Belgium.

  2. Μεγάλο μπράβο στο ARK και τους ανθρώπους του.

    Δεν είμαι σίγουρος για το πως βοηθάει τουριστικά ή εικόνα 350αδέσποτων. Παρομοίως είναι σαν να υποστηρίζει τριτοκοσμικό κράτος ότι οι δομές ανθρωπιστικής βοήθειας από όλο τον κόσμο, φέρνουν τουρισμό. Από την μία ίσως έχουμε κάποιες επισκέψεις παραπάνω λόγω του ARK, από την άλλη όμως ο στόχος θα πρέπει να είναι ο μηδενισμός των αδέσποτων με ΠΑΙΔΕΙΑ στους πολίτες οι οποίοι οφείλουν να είναι είναι υπεύθυνοι γονείς/ιδιοκτήτες κατοικιδίων ζώων τα οποία χρειάζονται στείρωση και σήμανση. Σε τοπικό επίπεδο η παιδεία μας σε σχέση με τα κατοικίδια ζώα, όπως και σε εθνικό, είναι 10ετίες πίσω.

    Μπράβο και πάλι στους ανθρώπους του ARK.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ