Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
18 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ναυτικό Μουσείο Ιονίου (Φάρσα): Μία ακόμη ιστορία εγκατάλειψης και αδιαφορίας

Editorial

Η ναυτοσύνη και η διασπορά των Θιακοκεφαλονιτών είναι έννοιες γνωστές σε όλο τον κόσμο. Η σχέση των νησιών μας με τη θάλασσα διαχρονική και σύμφυτη. Αυθόρμητα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα: δεν έπρεπε να υπάρχει στον τόπο μας κάποιος χώρος, ένα μουσείο, που να εμπερικλείει την προσφυγιά, τη μετανάστευση και γενικά τη σχέση του λαού μας με τη θάλασσα; Το ερώτημα είναι ρητορικό. Σαφώς και θα έπρεπε! Αυτήν την ανάγκη αποπειράθηκε να καλύψει το Ναυτικό Μουσείο Ιονίου σ’ ένα απ’ τα πολλά ναυτικά χωριά της Κεφαλονιάς, τα Φάρσα. Ωστόσο η απόπειρα δημιουργίας μετατράπηκε σε μνημείο εγκατάλειψης και αδιαφορίας

του Γιάννη Βαρούχα

Επισκεφτήκαμε πρόσφατα το «κουφάρι» του Ναυτικού Μουσείου Ιονίου (στο εξής ΝΜΙ) στα Φάρσα, το οποίο μοιάζει μ’ ένα ναυάγιο που εξόκοιλε στη στεριά. Λόγω και της αρχιτεκτονικής του, που έχει έντονες αναφορές σε μορφές πλοίων, ο γκρι σκελετός του ΝΜΙ φαίνεται σαν ένα «καράβι φάντασμα» που αναζητεί τους υπεύθυνους της εγκατάλειψής του!

Το δυστύχημα είναι ότι πέρα απ’ την απόλυτη εγκατάλειψη αυτού του έργου, που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό «κύτταρο πολιτισμού» (και μάλιστα αποκεντρωμένου) στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αργοστολίου, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και απόλυτη αδιαφορία καθώς το έργο-φάντασμα του ΝΜΙ δεν υπάρχει σήμερα σε κανέναν ορίζοντα! Είναι κυριολεκτικά στα αζήτητα… Αυτό αποδεικνύεται απ’ το γεγονός ότι δεν υπάρχει πουθενά στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αργοστολίου για το 2022.

Εικόνα: Η νότια όψη του ΝΜΙ είναι εκτεθειμένη και προσβάσιμη. Αν μη τι άλλο, η οικοδομή θα έπρεπε να είχε αποκλειστεί αφενός για να αποτρέπονται οι βανδαλισμοί που επικρατούν στο εσωτερικό της, κι αφετέρου διότι υπάρχουν πολλές φονικές παγίδες για τα παιδιά (υψώματα χωρίς κάγκελα, φρεάτια, μεταλλικές κατασκευές, αιωρούμενες ψευδοροφές και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός).

Γίνεται λόγος αυτές τις μέρες για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος… Βλέπουμε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να διαγράφονται απ’ τον πολιτικό τους φορέα, όχι γιατί μοίραζαν τα χρήματα των φορολογουμένων για πολιτικοεκλογικές σκοπιμότητες, αλλά διότι κατέστησαν την πρακτική τους δημοσίως γνωστή (και μάλιστα με ιταμότητα)! Όμως η εγκατάλειψη ενός έργου, το οποίο είχε χρηματοδότηση, η εγκατάλειψη των υλικών αγαθών που πληρώθηκαν αδρά από δημόσιο χρήμα στη βορά των καιρικών συνθηκών και των δολιοφθορών, δε συνιστά εξίσου διασπάθιση δημοσίου χρήματος;

Το ΝΜΙ θεμελιώθηκε το 2005 επί Δημαρχίας Μάκη Φόρτε και έκτοτε, άλλος πήγε για Χίο κι άλλος για Μυτιλήνη! Τι δικαιολογία μπορεί να προτάξει κανείς όταν μετά από 17 ολόκληρα χρόνια δεν έχει γίνει το παραμικρό; Ή μάλλον, για να μην είμαστε και άδικοι, κάτι έγινε… η «Αποπεράτωση Ναυτικού Αλιευτικού Μουσείου Φάρσων» με προϋπολογισμό….  0,01 ευρώ! Αυτό που βλέπουμε σήμερα στα Φάρσα, έγινε τα δύο χρόνια από τη θεμελίωσή του, από το 2005 μέχρι το 2007, οπότε και παραδόθηκε ως έχει στη νεοκλεγείσα τότε Δημοτική Αρχή. Έκτοτε, αν και μεσολάβησαν δύο ΕΣΠΑ και διάφορα προγράμματα αυτοδιοίκησης, δεν έγινε το παραμικρό! Ούτε ένα λιθαράκι!!

Τις περισσότερες φορές η δικαιολογία των κρατικών αξιωματούχων είναι η έλλειψη χρημάτων. Έργα όμως όπως το έργο-φάντασμα του ΝΜΙ αποδεικνύουν ότι τις περισσότερες φορές η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα για τη μη δημιουργία ή αποπεράτωση έργων έχει να κάνει με την έλλειψη ενδιαφέροντος, διεκδίκησης και πολιτικής βούλησης. Τρεις δημοτικές αρχές πέρασαν απ’ τη διαχείριση του τόπου και η μία παρέδιδε το φάκελο του έργου στην επόμενη…

Ακόμη περισσότερο όμως, το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και όταν αποκαλύπτονται οι επικρατούσες πολιτικές συμπεριφορές, όπου εξαντλούν την ενεργητικότητά τους στο εκλογικό αλισβερίσι και αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τοπικές κοινωνίες, τα κοινωνικά αντανακλαστικά είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Ο κόπος του πολιτικού προσωπικού αναλώνεται στην εκλογή ή επανεκλογή του κι από εκεί και πέρα ξεκουράζεται μέχρι τις επόμενες κάλπες (όχι όλες/οι)…

Εικόνα: Μήπως ήρθε η στιγμή για τους φίλους του Ναυτικού Μουσείου Ιονίου να επαναφέρουν τις δυναμικές μορφές κινητοποίησης και διεκδίκησης υπέρ του τόπου;

Τα Φάρσα όμως και η Κεφαλονιά στο σύνολό της αξίζουν μία άλλη μεταχείριση. Οι πολιτικοί υπεύθυνοι-ανεύθυνοι οφείλουν να μας εξηγήσουν γιατί έχουν αφήσει να καταστραφεί όλη αυτή η ξυλεία της στέγης του ΝΜΙ, όλος αυτός ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, οι μεταλλικές κατασκευές και, εν γένει, γιατί άφησαν να καταστραφεί ο δημόσιος πλούτος που επενδύθηκε. Πέρα όμως από τις εξηγήσεις, οφείλουν να αποπερατώσουν αυτό το σημαντικό έργο που θα δώσει ζωή και διεξόδους στα Φάρσα, στην ιστορία του τόπου μας και στον πολιτισμό.

Γιάννης Βαρούχας

ΥΓ: Οι μακέτες του έργου μας έμειναν για να μας γεμίζουν με απέραντη θλίψη και οργή…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ