Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022
24.7 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Νέο πλήγμα για τα νησιά μας | Καταργούν Σύμβουλο Εκπαίδευσης και τον πάνε στο… Αγρίνιο!

Editorial

Δυστυχώς η συστηματική υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, συνεχίζεται με νέες αλλοπρόσαλλες πολιτικές αποφάσεις. Ενώ τα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου αποψιλώνονται απ’ την Κεφαλονιά και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί με τα εναπομείναντα το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ η «σχολική παραγκούπολη» στο Αργοστόλι καλά κρατεί, ενώ στις σχολικές τάξεις θεσμοθετήθηκε ο αριθμός των 27 παιδιών, ενώ η ύλη των πανελλαδικών προκαλεί μεγάλο στρες σε γονείς και παιδιά αφού το Υπουργείο αρνήθηκε να την προσαρμόσει στις έκτακτες συνθήκες που ζούμε, ήρθε ως επιπλέον και νέο ΦΕΚ-χτύπημα, με υπογραφή Κεφραμέως, το οποίο προβλέπει την κατάργηση της έδρας Συμβούλου Εκπαίδευσης (στο εξής ΣΕ) Νηπιαγωγών (κλάδος ΠΕ60) από την Κεφαλονιά και τη μεταφορά της ευθύνης για τα νησιά μας στο… Αγρίνιο!!!

Γιάννης Βαρούχας

Η έδρα του ΣΕ Νηπιαγωγών λειτουργεί στην Κεφαλονιά εδώ και 16 χρόνια, απ’ όταν ανέλαβε την ευθύνη της, για πρώτη φορά στα νησιά μας, η κυρία Σοφία Μαροπούλου. Τα προηγούμενα απ’ αυτήν χρόνια, η Κεφαλονιά υπαγόταν στην Πάτρα. Απ’ την τότε εμπειρία, ο εκπαιδευτικός κόσμος θυμάται πολύ καλά ότι όσο καλό κι αν ήταν στο στέλεχος που υπηρετούσε στην Αχαΐα, οι νηπιαγωγοί των νησιών μας δεν το έβλεπαν σχεδόν ποτέ δίπλα στις μονάδες και τις ανάγκες του λειτουργήματός τους.

Όταν έχεις ως Ελληνικό Κράτος χωρίσει την επικράτειά σου σε 13 Διοικητικές Περιφέρειες, τότε η λογική λέει ότι όλες οι υπηρεσίες σου θα πρέπει να ακολουθούν αυτόν το σχεδιασμό. Ένα απ’ τα μεγαλύτερα «αγκάθια», για παράδειγμα, του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, είναι το γεγονός ότι ο Υπεάρχης που είναι στην Πάτρα, δε δίνει την πρέπουσα σημασία στο Νοσοκομείο μας καθώς απορροφάται απ’ τα ζητήματα που συνεχώς προκύπτουν στα μεγάλα Νοσοκομεία της Αχαΐας και των γύρω περιοχών για τις οποίες ευθύνεται. Ομοίως λοιπόν, ένας ΣΕ που θα εδρεύει στο Αγρίνιο, δε θα μπορεί εκ των πραγμάτων να βοηθά, να συνεπικουρεί και να συμπαρίσταται στη λειτουργία και στα προβλήματα των νηπιαγωγείων μας, απ’ τον Πόρο μέχρι τα Μεσοβούνια και απ’ το Ληξούρι μέχρι τη Σάμη. Δε θα ξέρει καν που πέφτουν τα Μεσοβούνια!!

Είναι πρακτικά και λειτουργικά αδύνατο ενώ, όπως είπαμε παραπάνω, αυτό δεν μπορούσε να καταστεί εφικτό ακόμη κι όταν ο ΣΕ ήταν στην Πάτρα… πόσο μάλλον στο Αγρίνιο που είναι πολύ πιο μακριά και που η πρόσβαση απ’ αυτό στα νησιά μας θα είναι και πολύ πιο δύσκολη.

Το γεγονός ότι η έδρα του ΣΕ Νηπιαγωγών ήρθε στα νησιά μας πριν από 16 χρόνια, ήταν μία κατάκτηση για τον τόπο. Ήταν μία ανάγκη που καλύφθηκε αφού η ίδια η ζωή της εκπαιδευτικής διαδικασίας την απαιτούσε. Γιατί τώρα να οπισθοδρομήσουμε στο ξεπερασμένο χθες;

Θα πει κάποιος: «διότι βρισκόμαστε στη δίνη μιας πολλαπλής κρίσης που απαιτεί δημοσιονομικές προσαργμογές». Αφού πρώτα αντιπαρέλθουμε την οποιαδήποτε δημοσιονομική προσαργμογή που θίγει την παιδεία μας και άρα το μέλλον μας, θα εξηγήσουμε ότι ούτε αυτό δε συμβαίνει! Η κατανομή των εδρών είναι παράλογη, αντιφατική και εμφανώς «πειραγμένη»…

Διότι όταν ο ΣΕ θα πρέπει να οδηγάει στην Αιτωλοακαρνανία και να ταξιδεύει κάθε τρεις και λίγο στην Κεφαλονιά, τη Λευκάδα και την Ιθάκη (επίσης περιοχές ευθύνης του σύμφωνα με το ίδιο ΦΕΚ) για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων που θα προκύπτουν, για ποια δημοσιονομική ή άλλη ορθολογική προσαρμογή μπορούμε να μιλάμε;

Σε αυτό το σημείο, όμως, υπάρχει ακόμη ένα στοιχείο που οξύνει τον παραλογισμό και δοκιμάζει τα νεύρα μας. Τα οδοιπορικά δε θα μας κοστίζουν εν τέλει τόσο πολύ καθώς το «Υπουργείο υποχρεωτικής δυσεκπαίδευσης» δε δικαιολογούσε στους πρώην Σχολικούς Συμβούλους και στους νυν Συντονιστές παραπάνω από δύο εκτός έδρας πληρωμένες μετακινήσεις! Συνεπώς τα σχολεία μας θα μείνουν ορφανά και έρμαια των καθημερινών τους προβλημάτων αν το Υπουργείο επιμείνει στην κατάργηση της έδρας από την Κεφαλονιά.

Το ΦΕΚ υπογράφτηκε απ’ την Κεραμέως την 1η του Απρίλη, μα δυστυχώς δεν είναι πρωταπριλιάτικη φάρσα. Είναι ένα τερατούργημα το οποίο καταγγέλεται από εκπαιδευτικούς όλης της χώρας ως ένα εργαλείο κομματικών και φωτογραφικών παραχωρήσεων. Διότι πέρα  απ’ τα νησιά μας, η κατανομή παρουσιάζει ανωμαλίες σε όλη την ελληνική επικράτεια καθώς οι έδρες δεν προβλέπονται μόνο για όμορους νομούς δημιουργώντας τεράστια κενά και προβλήματα. Με ποια λογική η Ζάκυνθος υπάγεται στην Ηλεία, για παράδειγμα, και δεν διατηρείται η έδρα της Κεφαλονιάς με την ευθύνη της Ζακύνθου ή ακόμη και της Λευκάδας μαζί αν θεωρούνται λίγα τα σχολεία των δύο νησιών; Με ποια λογική η Κέρκυρα διατηρεί όλες τις έδρες που είχε απεμπολώντας παράλληλα και την ευθύνη της Λευκάδας στο Αγρίνιο;;; Για μία ακόμη φορά φαίνεται ότι οι Κερκυραίοι ξέρουν να διεκδικούν, ενώ οι Κεφαλονίτες επιτρέπουν να χάνουν (βλέπε το πρόσφατο παράδειγμα του Φορέα Διαχείρισης του Αίνου)…

Επί της ουσίας. Τα νηπιαγωγεία του τόπου μας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Γεγονός αδιαμφησβήτητο, δυστυχώς. Η αφαίρεση του Συμβούλου Εκπαίδευσης Νηπιαγωγών από την Κεφαλονιά, αναμένεται με μαθηματική ακρίβεια και βάσει της υπάρχουσας εμπειρίας να τα εντείνει. Συνεπώς, σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό των νησιών μας οφείλει να αντιδράσει. Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού από κοινού με το Βουλευτή, οφείλουν να απαιτήσουν από το Υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε στο διορθωτικό ΦΕΚ, που ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι θα υπάρξει, η έδρα του Συμβούλου Εκπαίδευσης των Νηπιαγωγών της Κεφαλονιάς να παραμείνει στον τόπο μας και να μην καταργηθεί. Δεν είναι πολυτέλεια ούτε επιλογή, είναι ανάγκη.

Γιάννης Βαρούχας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3,714ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,393ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
85ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται