Δευτέρα 23 Μαΐου 2022
18.5 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ: Μεγάλη συμμετοχή – Θρίαμβος Κρητικού! | “Καμπανάκι” για ΣΥΡΙΖΑ…

Editorial

Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αυτό είναι πλέον το όνομα που επιλέχτηκε από τη χθεσινή εκλογική διαδικασία, μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία καθώς η συμμετοχή του κόσμου στις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη συλλογικών οργάνων, συνέδρων και την επιλογή του ονόματος ήταν μαζική.

Γιάννης Βαρούχας

Μέσα σε λίγους μόλις μήνες και εκτός προεκλογικής περιόδου, το ΠΑΣΟΚ “σήκωσε” τους πολίτες από τα σπίτια τους και προκάλεσε δύο ανοικτές εκλογικές διαδικασίες που μόνο ως επιτυχημένες μπορούν να χαρακτηριστούν. Τόσο η εκλογή προέδρου τον περασμένο Δεκέμβρη, όσο και η εκλογή ΝΕ και ΤΟ που έγιναν χθες, γνώρισαν μεγάλες προσελεύσεις που θύμιζαν κάτι από τα παλιά… Μόνο στο Αργοστόλι προσήλθαν στις κάλπες περί τα 620 άτομα ενώ στο Ληξούρι περί τα 400 άτομα. Αν και τα στοιχεία προέρχονται από καλά ενημερωμένες πηγές, θα περιμένουμε και τις επίσημες ανακοινώσεις για τη διασταύρωσή τους.

Το σημαντικό είναι ότι το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να κερδίσει τη συμμετοχή του κόσμου, ενώ εισήγαγε και μία δημοκρατική διαδικασία στον τρόπο λειτουργίας των πολιτικών φορέων: αυτή της εκλογής των συλλογικών οργάνων -και όχι μόνο του προέδρου- από την κοινωνία. Είναι ένα τόλμημα το να ανοίγεις τα συλλογικά σου όργανα στη δημόσια κρίση, που όμως πέτυχε!

Κυρίαρχος ο Λευτέρης Κρητικός.

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλαν οι κάλπες που στήθηκαν: ο Λευτέρης Κρητικός αναγνωρίζεται απ’ τη συντριπτική πλειοψηφία ως ο αναμορφωτής του τοπικού ΠΑΣΟΚ και ο κυρίαρχος παίκτης. Συγκεντρώνοντας τον αριθμό των 278 σταυρών(!), ουδείς πλέον μπορεί να τον αμφισβητήσει. Η συστηματική και μεθοδευμένη δουλειά που έκανε όλο το τελευταίο διάστημα, μαζί με τους συνεργάτες του, αναγνωρίστηκε και επιβραβεύτηκε μέσα απ’ τη Λυδία Λίθο της κάλπης. Έχει πλέον καθαρό δρόμο μπροστά του για να ξεδιπλώσει το όραμά του και την πολιτική που μοιράζεται με τους συντρόφους του.

Η αναγνώριση χτύπησε την πόρτα και του στενού συνεργάτη του Λευτέρη Κρητικού, του Χρήστου Θεοδωρακάτου, ο οποίος εκλέγεται πρώτος στην Τοπική Οργάνωση του Αργοστολίου με 251 σταυρούς! Πρόκειται το δίχως άλλο για μία ακόμη σημαντική διάκριση που δίνει ξεκάθαρο στίγμα και ανοίγει νέους δρόμους για νέες πολιτικές επιλογές στη Δημοτική Ενότητα του Αργοστολίου…

Τα “παρατράγουδα” και οι… εκπλήξεις!

Από την εκλογική διαδικασία την περασμένης Κυριακής δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα καθώς μέλος της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εκλέχτηκε ως μέλος συλλογικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ! Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες δεν είχε ζητήσει τη διαγραφή του από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, ωστόσο, έβαλε υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και εκλέχτηκε!

Ως εκ τούτου, έχουμε την πρώτη φανερή ένδειξη ενός κόσμου που αρχικά μετακινήθηκε προς το ΣΥΡΙΖΑ και πλέον επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό αποτελεί κόκκινο καμπανάκι για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και θα πρέπει να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση ή για κάποια τάση που θα εκδηλωθεί πανελλαδικά…

Το σχόλιό μας επ’ αυτού, είναι ότι αφενός έχουν περάσει 10 με 12 χρόνια από τότε που το ΠΑΣΟΚ έβαλε την Ελλάδα στην Οδύσσεια των μνημονίων, Οδύσσεια απ’ την οποία δεν έχουμε οριστικά ξεμπερδέψει, κι αφετέρου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκμεταλλεύτηκε οργανωτικά τον πολιτικό χρόνο που του δόθηκε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει τον πρώτο λόγο ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι ο κόσμος που τον στήριξε δεν έχει παγιωθεί…

Ας αναλογιστούν μερικοί στο ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς τις ευθύνες τους για την οργανωτική κατάσταση του κόμματος στο νομό καθώς, όταν ήταν στην κυβέρνηση, δε δούλεψαν για την ενδυνάμωση, τη στελέχωση και την πριμοδότηση των τοπικών οργανώσεων, αλλά κάθε φορά που γινόταν μία αποχώρηση έλεγαν “το κόμμα καθάρισε”… Δεν “άγγιξαν” καν το θέμα αυτοδιοίκηση. Στο Ληξούρι, για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει περί το 40% αλλά δημοτική κίνηση δεν κατέβασε! Χωρίς τη δημιουργία αυτοδιοικητικών και συνδικαλιστικών στελεχών, η οποιαδήποτε κεντρική εξουσία δεν μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική της. Αν το ΠΑΣΟΚ έχει έστω μία ελπίδα να επανέλθει στα πράγματα, αυτή οφείλεται στα αυτοδιοικητικά στελέχη που “έχτισε” όλα αυτά τα χρόνια. Πολιτικά κόμματα χωρίς ερείσματα στην αυτοδιοίκηση, είναι καράβια δίχως άγκυρες.

Εκτός Συνεδρίου ο Διονύσης Γεωργάτος

Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήταν η μη εκλογή του πολύπειρου και σημαντικού στελέχους για το ΠΑΣΟΚ Κεφαλονιάς, του πρώην Νομάρχη Διονύση Γεωργάτου. Ο κ. Γεωργάτος ήταν υποψήφιος ως σύνεδρος στη γενέτειρά του, το Ληξούρι αλλά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν κατάφερε να εκλεγεί. Αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις για να αξιολογήσουμε καλύτερα αυτήν τη μεγάλη έκπληξη…

Παράλληλα, ο “ψηφοσυλλέκτης” Σπύρος Σαμούρης είδε την “πλάτη” του Λευτέρη Κρητικού καθώς εκλέχτηκε 2ος, ως σύνεδρος, με 131 ψήφους έναντι των 247 σταυρών που συγκέντρωσε ο πρώτος. Οι “σκυτάλες” κάποτε αλλάζουν χέρια…

Συμπερασματικά

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δούλεψε συστηματικά το τελευταίο διάστημα βασιζόμενο κυρίως στην ενέργεια νέων, σε ηλικία, στελεχών. Ο Λευτέρης Κρητικός δεν ήταν μόνος του. Είχε μαζί του το Δημήτρη Κεκάτο, το Χρήστο Θεοδωρακάτο, τον Τάσο Παπαθεοδωρόπουλο και άλλα παιδιά του χώρου με τα οποία “ταίριαξαν” πολιτικά και απέδωσαν έργο.

Σωστά οι παλαιότεροι έκαναν ένα βήμα πίσω αφήνοντας το νέο δυναμικό του κόμματος να το πάει μπροστά, στηρίζοντάς το απ’ τα μετόπισθεν, ακόμη κι αν ακουγόντουσαν μερικές φορές και κάποιες κραυγές για το ένδοξο παρελθόν και το αμφίβολο μέλλον… Ωστόσο, οι κραυγές έπεσαν στο κενό. Από την πολιτική ανυπαρξία το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς είναι ξανά μέσα στο πολιτικό παιχνίδι.

Το αν θα καταφέρει την ολική επαναφορά ή απλά τη βελτίωση των ποσοστών του, είναι κάτι που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το ίδιο. Οι πανελλαδικές πολιτικές εξελίξεις, οι αποφάσεις των ηγεσιών των πολιτικών κομμάτων, η επερχόμενη απλή αναλογική στις επόμενες εθνικές εκλογές αλλά και η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μερικές από τις παραμέτρους που θα καθορίσουν τις πολιτικές μετακινήσεις των πολιτών.

Ως επιμύθιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρακολουθεί τις εξελίξεις, το δίχως άλλο, με μεγάλο ενδιαφέρον. Τη στιγμή που η ΝΔ δεν απειλείται με κάποια σοβαρή διάσπαση από κάποιο άλλο δεξιό σχηματισμό, το σενάριο της αποδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ φαντάζει ως το ιδανικό για την επικράτηση της ΝΔ και του Παναγή Καππάτου. Ίσως να πρέπει να αξιολογηθεί από τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ η κοινή εκλογική συμπόρευση αν συμφωνούν στον πολιτικό στόχο να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ωστόσο, δε θα πρέπει να υποτιμούμε τη δύναμη του ευμετάβλητου κέντρου που καθορίζει τον εκάστοτε πολιτικό νικητή. Όπως δε θα πρέπει να υποτιμούμε το ενδεχόμενο που υπάρχει για πολλά χρόνια στην Ευρώπη, όπου αντί για δύο κυρίαρχα κόμματα υπάρχουν τρία με διψήφια ποσοστά τα οποία σχηματίζουν κυβερνητικούς συνασπισμούς.

Είναι έτοιμη η Ελλάδα να απεμπολήσει το δικομματισμό; Θα επικρατήσει η πόλωση και η στήριξη των δύο ισχυρών την τελευταία στιγμή όπως ανέκαθεν συνέβαινε; Θα δούμε μία ακόμη εντυπωσιακή μεταστροφή του κόσμου; Τα κόμματα οφείλουν να ξεδιπλώσουν ξεκάθαρες προτάσεις, σαφή πολιτικό λόγο προς την κοινωνία και να δεσμευτούν για τις πολιτικές που θα εφαρμόσουν. Με λίγα λόγια: να δουλέψουν σκληρά και να μη θεωρούν τίποτα ως δεδομένο!

Γιάννης Βαρούχας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3,714ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,393ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
85ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται