Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
16 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο Γιάννης Βαρούχας σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στον Ανδρέα Αρβανιτάκη και τη Βάνια Σαμόλη

Editorial

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη στο στούντιο του Ionian Galaxy

Στην εκπομπή του Ανδρέα Αρβανιτάκη και της Βάνια Σαμόλη στον Ionian Galaxy 90,8 είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενηθούμε το περασμένο Σάββατο! Το 2023 είναι μία εκλογική χρονιά και ως εκ τούτου, τη συζήτησή μας απασχόλησαν στο μεγαλύτερο κομμάτι της οι εκλογικές διαδικασίες που είναι μπροστά.

Η στόχευση των πολιτών πριν τις κάλπες, είτε αυτές είναι για τις Εθνικές εκλογές είτε για τις Αυτοδιοικητικές, είναι να κρίνουμε τα πεπραγμένα της κάθε Αρχής και τα προγράμματα όλων των υποψηφιοτήτων“. Αυτή ήταν η αρχική μας τοποθέτηση ως προς το κριτήριο επιλογής και τον τρόπο με τον οποίο θα κληθούν οι πολίτες να ψηφίσουν.

Η Ελληνική Πραγματικότητα

Στη συνέχεια σχολιάσαμε τα πράγματα γύρω από την κεντρική διακυβέρνηση. Δοθείσης της ευκαιρίας, καυτηριάσαμε τη συνεχιζόμενη αισχροκέρδεια σε μία σειρά από τομείς που συμβαίνει με την ανοχή και ενίοτε τη σύμπραξη της ίδιας της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε ως παράδειγμα ο κλάδος της ενέργειας όπου οι τιμές των καυσίμων, των τιμολογίων του ηλεκτρισμού κ.α. βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη τα οποία καλούνται οι πολλοί να αναλάβουν ενώ την ίδια στιγμή, τα “χρυσά αγόρια”, καρπώνονται υπερκέρδη και προκλητικά για τον μέσο πολίτη bonus! Πρόκειται, το δίχως άλλο, για μία χτυπητή παραφωνία!

Εξηγήσαμε πως και γιατι συμβαίνει αυτή η αντίφαση ενώ καταγγείλαμε το γεγονός ότι η ενεργειακή πίτα βρίσκεται στη βορά πολύ συγκεκριμένων “παικτών”, οι οποίοι έχουν “σημαδέψει την τράπουλα” και παίζουν το “παιχνίδι” αμιγώς προς το όφελός τους. Δυστυχώς το κράτος, αντί να λαμβάνει μέτρα υπέρ της κοινωνίας, τους σεγοντάρει και επιστεγάζει την αισχροκέρδειά τους έναντι των πολιτών. Αν υπήρχε η κρατική ΔΕΗ, θα μπορούσε να κατεβάσει τις τιμές και έτσι θα αναγκαζόντουσαν και οι υπόλοιποι ανταγωνιστές να συμμορφωθούν. Αυτήν τη στιγμή λειτουργούν ανεξέλεγκτα ως άλλα καρτέλ…

Παράλληλα θέσαμε το ερώτημα: Γιατί στην Ελλάδα με τους χαμηλούς μισθούς υπάρχουν πολύ ακριβότερα καύσιμα απ’ ότι υπάρχουν στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη με τη σαφώς μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη;

Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στην αισχροκέρδεια στον τομέα των φαρμάκων. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει κάποιες χαμηλές τιμές σε ορισμένα φάρμακα, κάνει τους φαρμακοβιομήχανους να αφήνουν την ελληνική αγορά σε έλλειψη και να εξάγουν εκεί όπου υπάρχει γι’ αυτούς μεγαλύτερο κέρδος. Κι εδώ η Ελληνική Πολιτεία όφειλε να εξασφαλίζει αποθέματα και να απαγορεύει τις παράλληλες εξαγωγές σε περίπτωση που δεν υπάρχει επάρκεια για τον πληθυσμό της. Στηλιτεύσαμε τη σπέκουλα γύρω από το “στοκάρισμα της ελληνίδας μάνας” και αναδείξαμε τις πραγματικές αιτίες που οι πολίτες της χώρας μας αδυνατούν να προμηθευτούν στοιχειώδη σκευάσματα τη στιγμή που πανάκριβα σχήματα είναι στη διαθεσή τους…

Τέλος, αναφερθήκαμε στο περιβόητο καλάθι της νοικοκυράς το οποίο δεν έχει ανακουφίσει ούτε στο ελάχιστο την καθημερινότητά μας και τα τεράστια ποσά που καλούμαστε κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα και κάθε μέρα να “καταθέτουμε” στα καταστήματα τροφίμων. Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο-παρωδία καθώς βλέπουμε προϊόντα στα τοπικά σούπερ μάρκετ, όπως η φέτα για παράδειγμα, να επιδοτούνται με τρία €/κιλό από το κράτος αλλά να έρχονται σε τελική τιμή λίγο ακριβότερη από αυτήν που έχουν ήδη οι τοπικές φέτες χωρίς καμία επιδότηση!! Γιατί συμβαίνει αυτό και με ποια κριτήρια επιλέγονται οι παραγωγοί που επιδοτούνται για τα ιδιαίτερα ακριβά, προ της επιδότησης, προϊόντα τους;;

Πολύ χρήσιμη ήταν η παρέβαση της Βάνιας Σαμόλη με την οποία αναδείχτηκε ο λάθος τρόπος με τον οποίο αξιοποιήθηκαν τα χρήματα που ήρθαν στην Ελλάδα από την Ευρώπη. Τα περισσότερα προγράμματα που εισέρχονται στη χώρα δε μεταφράζονται σε επενδύσεις, σε θέσεις εργασίας και γενικότερα σε ανάπτυξη. Αστοχήσαμε στη διαχείριση των πολλών χρημάτων που ήρθαν στη χώρα, από τα πάλαι ποτέ πακέτα Ντελόρ μέχρι σήμερα, και δεν τα εκμεταλλευτήκαμε για να αλλάξουμε τη δυναμική της πατρίδας μας.

Γιάννης Βαρούχας. Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη.

Η τοπική πραγματικότητα

Θα πρέπει να διαχωρίσουμε την πραγματικότητα απ’ τις ανακοινώσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται, τις περισσότερες φορές, σε αυτό που συμβαίνει. Αυτό ήταν το αρχικό μας σχόλιο στην ερώτηση για το πως βλέπουμε τα τοπικά δρώμενα. Διότι διαβάζοντας κανείς τα σχετικά δελτία τύπου που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενδεχομένως να πιστέψει ότι βρίσκεται σε μια άλλη χώρα!

Ξεκινήσαμε από το Αρχαιολογικό Μουσείο για το οποίο πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η ανακατασκευή του… Αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι μία ακόμη προεκλογική ανακοίνωση! Το Δημοτικό Καταφύγιο Αδέσποτων έχει ανακοινωθεί ενώ παράλληλα απαγορεύτηκε στο ARK να δέχεται νέα ζώα, μα στο μεταξύ δεν έχει μπει πουθενά ούτε πρόκα! Το Ναυτικό Μουσείο στα Φάρσα συνεχίζει το ταξίδι του από ανακοίνωση σε ανακοίνωση μα το κουφάρι του παραμένει εκεί σε πλήρη αφασία και συνεχή κατάρρευση…

Οι ασφαλτοστρώσεις, σύμφωνα με την οπτική μας, δεν αποτελούν έργα προς διαφήμιση ή άξια λόγου. Η επιστήμη της οδοποιΐας λέει ότι όταν ένας δρόμος τρυπιέται, για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να ξύνεται και να ασφαλτοστρώνεται από την αρχή στο σύνολό του. Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των δρόμων μας είναι με μπαλώματα… επικίνδυνοι, αδιαγράμμιστοι και αντιαισθητικοί.

Είναι απαράδεκτο τα σχολικά συγκροτήματα στο Αργοστόλι να εξακολουθούν να στεγάζονται στα κοντέινερς. Αναφερθήκαμε στο “σήριαλ” του Θηλέων και τα πρόσφατα επεισόδια μετά τους σεισμούς του 2014 ενώ σημειώσαμε ότι απ’ τη στιγμή που η εκπαιδευτική κοινότητα δεν ήθελε να επιστρέψει σε αυτό, το κράτος όφειλε να αποκαταστήσει το κτίριο και να το αξιοποιήσει στεγάζοντας, λ.χ., δημόσιες υπηρεσίες για τις οποίες δαπανώνται μεγάλα ποσά από τους φορολογούμενους, και όχι να το αφήσει ένα κουφάρι-εστία μόλυνσης και κατάρρευσης στο κέντρο της πόλης.

Παράλληλα εντοπίσαμε την ανεπάρκεια της τωρινής Δημοτικής Αρχής η οποία δεν έχει κάνει το παραμικρό για την αποκατάσταση και την ενίσχυση της σχολικής στέγης στο Δήμο μας. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Παρίση λίγο πριν αποχωρήσει από τη Διοίκηση, είχε κάνει αίτημα στις Κτιριακές Υποδομές για ανέγερση σχολείου δίπλα στο Νάπιερ, στο χώρο του παλιού επαγγελματικού Λυκείου και του Γ Γυμνασίου. Τι έγινε αυτό το αίτημα; Γιατί πάγωσε;

Ο Ανδρέας Αρβανιτάκης μας ρώτησε για τις ενέργειές μας την εποχή που στη διακυβέρνηση της χώρας βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ και πιο συγκεκριμένα όταν βρισκόμασταν στη θέση του συμβούλου του Βουλευτή Κεφαλληνίας. Με αυτήν την ευκαιρία αποδομήσαμε τη φτηνή κριτική που μας γίνεται ότι τάχα θα μπορούσαμε να είχαμε αποκαταστήσει κάποια έργα για τα οποία κριτικάρουμε τις σημερινές διοικήσεις λέγοντας πως οι επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών δεν είναι αιρετοί και δε λαμβάνουν αυτοί τις πολιτικές αποφάσεις ούτε έχουν τη δυνατότητα να κάνουν έργα ή να φέρουν χρήματα. Συνεπώς αυτή η χαμηλού επιπέδου αντίκρουση που μας έγινε, κυρίως από στελέχη της Δημοτικής Αρχής Μιχαλάτου, όταν για παράδειγμα γράφαμε για το λιμάνι της Αγίας Πελαγίας, είναι κενού περιεχομένου και ούτε τις εντυπώσεις δεν μπορεί να κερδίσει.

Όσο αφορά τις πολιτικές ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για έργα, όπως για παράδειγμα αυτό του Αρχαιολογικού Μουσείου, ήμασταν ξεκάθαροι: οι ευθύνες βαραίνουν εξίσου. Υπήρξαν αστοχίες. Στην πολιτική όμως, όπως και στη ζωή, όλες και όλοι κάνουμε λάθη ή αστοχίες. Σημασία έχει να μην υπερασπιζόμαστε τα λάθη αλλά να τα αναγνωρίζουμε και να προσπαθούμε να τα διορθώσουμε.

Λίγο πριν το κλείσιμο της εκπομπής, ερωτηθήκαμε για το αν θα εκτεθούμε εκλογικά στις επερχόμενες εκλογές. Πολλά χαρτιά είναι κλειστά αλλά παράλληλα είναι και όλα ανοιχτά όσο αφορά την προσωπική μας διαθεσιμότητα. Όταν θα έρθει η στιγμή θα έρθει και η απόφαση. Όσο όμως αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη δική του παρουσία στα αυτοδιοικητικά δρώμενα, ήμασταν ξεκάθαροι: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέχει αυτήν τη στιγμή το 2ο μεγαλύτερο ποσοστό στη χώρα, οφείλει να έχει παρουσία παντού και να μεταφέρει τις πολιτικές του σε όλα τα επίπεδα. Διαθέτει Δημοτική Κίνηση, θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα και θα κρίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα αν θα κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές ή αν θα συνεργαστεί.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ