Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
12.4 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο χαρταετός του Πολάκη και τα κούλουμα της δεξιάς

Editorial

Εικόνα άρθρου: Jerry Apostolatos

Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε πλέον σε προεκλογική περίοδο, απλώς δε μας το έχουν ανακοινώσει ακόμη! Η μη ανακοίνωση συμπεριλαμβάνεται στην τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ που μόνο τυχαία δεν είναι. Η απλή αναλογική βάζει γρίφους για γερούς “παίκτες”, όσο αφορά το εκλογικό τοπίο, και γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός κρατά το χαρτί του (αυτό της προκήρυξης των εκλογών) για την ύστατη στιγμή. Στο μεταξύ η κυβέρνηση κάνει “κούλουμα” και η Αριστερά παρακολουθεί την πορεία του χαρταετού του Πολάκη στους αιθέρες…

Γιάννης Βαρούχας

Θα πρέπει όλοι μας να αναρωτηθούμε: Αποτελούν τυχαία συγκυρία το τελευταίο διάστημα η καταδίκη Παπά, η παρέλαση φιλολαϊκών ρυθμίσεων και ο διαμοιρασμός διαφόρων τύπων οικονομικών ενισχύσεων; Ο Μακιαβέλι στον περιβόητο “ηγεμόνα” του έγραφε κάτι τόσο απλό όσο και κυνικό: “όταν πάρεις την εξουσία φρόντισε να εφαρμόσεις τα δυσάρεστα μέτρα στην αρχή και κράτα τα ευχάριστα για το τέλος”. Η Δεξιά που θεωρεί την εξουσία κληρονομικό της δικαίωμα και αποκλειστική της τέχνη, γνωρίζει καλά τα τεχνάσματα που θα κάνουν τον πολίτη να πάει με ευχάριστες σκέψεις στην κάλπη, λησμονώντας την εφόρμηση στο δημόσιο χρήμα και το πλιάτσικο υπέρ των ημέτερων που έγινε όλο το περασμένο διάστημα!

Αυτός που υποτιμά την εκλογική δύναμη της ΝΔ σκάβει τον εκλογικό του λάκο! Οι πολιτευτές της ΝΔ τώρα θα ξεκινήσουν τον προεκλογικό τους αγώνα. Θα δώσουν την εκλογική μάχη με παροχές, μεγάλες υποσχέσεις με αμετροέπεια και επιστρατεύοντας τις παραδοσιακές πελατειακές τους σχέσεις. Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων από τα δεξιά προς τα αριστερά είναι πολύ δύσκολες έως απίθανες και το πάντα ευμετάβλητο κέντρο θα παρακολουθεί τις εξελίξεις μέχρι την τελευταία στιγμή για να πάει, τελικά, εκεί που θα αισθανθεί ασφάλεια, νίκη και “φούσκωμα της τσέπης του”!

Το 2023 δεν είναι 2015. Η προοδευτική διακυβέρνηση δεν μπορεί να στηριχθεί στην τιμωρητική ψήφο για να πάρει σάρκα και οστά. Οι πολίτες του υγειονομικού τομέα και της εκπαίδευσης θα τιμωρήσουν εκλογικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις καταστροφικές της επιλογές αλλά και για τις προωθούμενες αλλαγές που εξοντώνουν τόσο το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας όσο και την ελεύθερη εκπαιδευτική διαδικασία. Δε φτάνουν όμως μόνο οι εκπαιδευτικοί και οι υγειονομικοί για να πέσει το σύστημα Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει την πολυτέλεια της ομφαλοσκόπησης τη δεδομένη στιγμή. Όταν δέχεσαι επίθεση είναι επικίνδυνο έως καταστροφικό να χαμηλώνεις τις αμυντικές σου γραμμές και να κάθεσαι πίσω. Τώρα είναι η ώρα να βγει μπροστά ενωμένος, συμπαγής και με τους ανθρώπους του μέσα στην κοινωνία. Απέναντι στη στρατευμένη ενημέρωση, να αντιτάξει τις οργανώσεις του. Απέναντι στους παράγοντες και τους ιθύνοντες νόες, να προτάξει τη συλλογικότητα και το “μαζί”. Απέναντι στους ημέτερους που θα τρέξουν για τα συμφέροντά τους, να προκρίνει τα στελέχη του με ενεργούς και διακριτούς ρόλους προκειμένου να μπορεί ο καθένας να δώσει τη μάχη του από τη θέση που του αναλογεί. Στους χώρους εργασίες, στις συλλογικότητες, στην αγορά και όπου υπάρχουν άνθρωποι!

Ταπεινή μας άποψη είναι ότι ο πολίτης αυτήν τη στιγμή χρειάζεται συγκεκριμένες απαντήσεις-δεσμεύσεις για:

-Τη μείωση του κόστους των καυσίμων που καθιστούν τις μετακινήσεις και τη θέρμανση ως υπηρεσίες πολυτελείας.

-Τη μεγάλη μείωση των λογαριασμών της ΔΕΗ που παρά τον ήπιο χειμώνα που διανύσαμε έφεραν τα νοικοκυριά στα όριά τους και σε αδυναμία πληρωμής.

-Τη μείωση του κόστους του σούπερ μάρκετ που έχει φτάσει πια σε δυσθεώρητα ύψη και που καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος του μέσου εισοδήματος.

Καθώς επίσης, ειδικότερα για την Κεφαλονιά, και:

-Την εξασφάλιση τακτικής, ασφαλούς και οικονομικής συγκοινωνίας προς την ηπειρωτική χώρα.

-Την αποκατάσταση εμβληματικών δημόσιων κτιρίων που ρημάζουν όπως για παράδειγμα το Αρχαιολογικό Μουσείο, το θυλέων, το κτίριο της Αστυνομίας, την Ιακωβάτειο, το ιστορικό Σχολείο Μεσοβουνίων κ.α.

-Την αποκατάσταση της σχολικής παραγκούπολης στο Αργοστόλι μέσω των Κτιριακών Υποδομών ΑΕ αφού ο κύριος των σχολικών υποδομών, ο Δήμος, δε φαίνεται να ενδιαφέρεται καθόλου για το θέμα.

-Τη στελέχωση του ΓΝΚ με τις ιατρικές, νοσηλευτικές και λοιπές ειδικότητες που εκλείπουν αλλά και με αυτές που πρόκειται να εκλείψουν λόγω συνταξιοδότησης.

-Την σταθερή λειτουργία των αγροτικών ιατρείων στις τοπικές κοινότητες του νομού.

-Την εξασφάλιση χρηματοδοτικών εργαλείων, εθνικών και κοινοτικών, που θα προωθήσουν στην ελληνική και διεθνή αγορά τα προϊόντα της θιακοκεφαλονίτικης γης και που θα δώσουν ώθηση στην ουσιαστική τοπική ανάπτυξη.

-Τη ρύθμιση του τοπίου γύρω από τη βραχυχρόνια μίσθωση για να μην προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν προτάσεις σε ζητήματα καθημερινότητας που πιστεύουμε ότι αφορούν τους πάντες και που απαιτούν απαντήσεις από χθες! Πέρα απ’ αυτά όμως, μπορεί και πρέπει να υπάρχει και το όραμα. Αν θέλει η πρόοδος να ξεπεράσει τη συντήρηση, χρειαζόμαστε να έρθουμε σε επαφή με ένα όραμα που θα:

-Φέρει το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς μπροστά από την εποχή του, με κλινικές που να καλύπτουν τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού και να αποτελούν πόλο έλξης του ιατρικού τουρισμού μέσω μοναδικών πλεονεκτημάτων.

-Σχεδιάσει με το βλέμμα στο μέλλον την πολεοδομία των νησιών μας. Η δόμηση πρέπει να έρχεται μετά από την πολεοδόμηση και όχι από πριν όπως δυστυχώς συμβαίνει στη χώρα μας με τα γνωστά αποτελέσματα… Πρέπει λοιπόν να πολεοδομηθεί η Ιθάκη και η Κεφαλονιά του αύριο!

-Πλουτίσει την εκπαιδευτική διαδικασία των νησιών μας σε όλες τις βαθμίδες. Ο καθρέπτης μιας κοινωνίας είναι τα σχολεία της και αλίμονό μας για την εικόνα που δίνουμε σήμερα… Ο σωστός “καθρέπτης” θα είναι όταν χορταριάσουν τα σκαλοπάτια των δικαστηρίων, και γίνουν στρογγυλά από τη χρήση αυτά των σχολείων!

-Αξιοποιήσει το μοναδικό προνόμιο που ακούει στο όνομα Αίνος.

-Εξασφαλίσει και τα δύο νησιά μας με πόσιμο-φθηνό νερό και καθαρή ενέργεια για πάντα.

Η δημόσια συζήτηση πρέπει να προστατευτεί κι αυτό είναι μία υπόθεση όλων μας. Με τα χρήματα του ελληνικού λαού η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το ρεκόρ σε μετακλητούς και απευθείας ανάθεσεις θα κάνει “κούλουμα” μέχρι την 9η Απριλίου που πιθανότατα να στηθούν οι κάλπες. Οι προοδευτικες δυνάμεις δε θα πρέπει να κοιτάζουν τον “χαρταετό του Πολάκη” και να πολώνονται σε θεωρητικές συγκρούσεις που κουράζουν την κοινωνία και που δε δίνουν λύσεις στα πρακτικά της προβλήματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα γίνει η επόμενη κυβέρνηση και το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα αν η πλειοψηφία των πολιτών πιστέψει ότι η καθημερινότητά της θα γίνει καλύτερη αμέσως μετά τις εκλογές. Αυτή η μάχη προϋποθέτει έναν πολιτικό φορέα ενωμένο, χωρίς απαξίωση των στελεχών του και με εμπιστοσύνη στα μέλη του. Έχει έρθει η κρίσιμη ώρα των μεγάλων αποφάσεων και, ως γνωστόν, ένας ηγέτης μπορεί να κάνει λάθος, αλλά δεν μπορεί να είναι αναποφάσιστος…

Γιάννης Βαρούχας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ