Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13.3 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η εικόνα των δύο μεγάλων κομμάτων στα νησιά μας στο δρόμο προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου

Editorial

Εικόνα: Jerry Apostolatos

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή των Εθνικών Εκλογών του 2023 και, όπως είναι φυσικό, τα κόμματα και τα επιτελεία τους έχουν αυξήσει τους πολιτικούς ρυθμούς κατακόρυφα. Μαζί με τις ανοικτές πολιτικές συγκεντρώσεις διεξάγονται παράλληλα συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων (debate) και συνεντεύξεις, οπότε μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται για τις προθέσεις και τις προτάσεις των υποψηφίων. Ποιά είναι η εικόνα των εθνικών ψηφοδελτίων αυτήν την περίοδο; Ποιές οι δυναμικές που εμφανίζονται και ποιά κόμματα φαίνεται να πετυχαίνουν την καλύτερη συσπείρωση;

Πολιτική ανάλυση από τον
Γιάννη Βαρούχα

Το εθνικό ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας διεξάγει έναν προεκλογικό αγώνα καθαρά “αστικού τύπου” με τους τρεις υποψηφίους της να βλέπονται σπάνια μεταξύ τους και ακόμη πιο σπάνια να εμφανίζονται σε κοινές εκδηλώσεις. Υπάρχει δε και εμφανής αντιπολιτευτική διάθεση μεταξύ τους καθώς ο κ. Μαραβέγιας έχει αποδείξει, μέσω των τοποθετήσεών του, ότι δε διστάζει να καταγγέλει τα πεπραγμένα ή την αδράνεια του συνυποψήφιού του, κ. Καππάτου.

Διαβάστε επίσης: Η αντιπολίτευση του κ. Μαραβέγια

Παράλληλα, το εσωτερικό της τοπικής Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε μία πολύ κακή κατάσταση καθώς επιφανή τοπικά στελέχη κατακρίνουν ανοικτά τις ενέργειες και τις πολιτικές επιλογές του κ. Παναγή Καππάτου. Ο Κολοφώνας των εσωτερικών γαλάζιων εντάσεων βρίσκεται στον “πολιτικό εναγκαλισμό” του κ. Παναγή Καππάτου με τον Δήμαρχο Αργοστολίου, κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο, καθώς και στην πολιτική περιφρόνηση των στελεχών της ΝΔ που έφεραν νίκες για το κόμμα τους στην αυτοδιοίκηση μετά από την παντοκρατορία του ΠΑΣΟΚ για περίπου τριάντα χρόνια.

Οι ισχυρές υποψηφιότητες των κυρίων Γαλιατσάτου και Φαραντούρη δείχνουν να έχουν μεγάλη διεισδυτικότητα στον κεντροδεξιό χώρο, αλλά και στο αμιγές δεξιό ακροατήριο, κυρίως λόγω της μακράς επαγγελματικής διαδρομής με τις παρελκόμενες συνεργασίες, καθώς και λόγω της μεγάλης αναγνωρισιμότητας με τη σημαντική τεχνοκρατική “προίκα” του πλούσιου και εντυπωσιακού βιογραφικού απ’ το ταξίδι της ζωής.

Συνεπώς η ΝΔ φαίνεται να βαίνει αποδυναμωμένη σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα από:

τις εσωτερικές εντάσεις,

απ’ την έλλειψη ενότητας που επικρατεί μεταξύ των υποψηφίων της,

απ’ τις φυγόκεντρες δυνάμεις που προκαλούν οι ανθυποψήφιοι και

απ’ τη φυσιολογική φθορά που είχε ως κυβέρνηση κυρίως λόγω των πολιτικών επιλογών που έγιναν στην Υγεία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στην Παιδεία και φυσικά από τη μη πάταξη της αισχροκέρδειας που προκαλεί μία ιλιγγιώδη ακρίβεια για όλα τα νοικοκυριά.

Την ίδια ώρα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κεφαλονιάς Ιθάκης φαίνεται να επικρατεί μία πρωτοφανής συσπείρωση και ομοψυχία. Ακόμη και στελέχη που, για διάφορους λόγους, είχαν απομακρυνθεί το περασμένο διάστημα, επανέρχονται και στηρίζουν δυναμικά το εθνικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο πολύπειρος άνδρας του τουρισμού για τα νησιά μας αλλά και το πανελλήνιο, Σπύρος Γαλιατσάτος, συγκεντρώνει την αποδοχή και τις συμμαχίες σε όλο το πολιτικό φάσμα. Ο νευραλγικός τομέας των ξενοδόχων βρίσκεται κοντά του μαζί φυσικά και με όλο τον κόσμο των εργαζόμενων αυτού του κλάδου.

Παράλληλα, η θητεία του Σπύρου Γαλιατσάτου ως Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, με την ΠΙΝ-ΑΝΑΣΑ του Θεόδωρου Γαλιατσάτου, προσφέρει τεράστια δυναμική στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφού ας μην ξεχνάμε ότι η ΑΝΑΣΑ είχε έρθει πρώτη και με μεγάλη διαφορά στα νησιά μας στις Περιφερειακές Εκλογές του 2019. Είναι αυτονόητο ότι οι σύντροφοι και οι συνεργάτες του Σπύρου Γαλιατσάτου από την περιφερειακή παράταξη της ΑΝΑΣΑ, δίνουν την εκλογική μάχη υπέρ της επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Απ’ την άλλη ο ασταμάτητος και δεινός ρήτορας Νικόλας Φαραντούρης φέρνει τα πάνω κάτω όπου σταθεί και όπου βρεθεί! Με μεγαλοφυή τρόπο κινείται μέσα στην προεκλογική περίοδο συσπειρώνοντας και ενώνοντας. Τα ανοίγματά του ίσως δεν έχουν προηγούμενο στην τοπική πολιτική σκηνή και θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να σπάσει το φράγμα των 7.120 σταυρών που είχε πετύχει το 1974 ο Χαράλαμπος Μεσσάρης.

Ο Νικόλας Φαραντούρης έχει το αδιαφιλονίκητο πλεονέκτημα ότι είναι πολύ κοντά στον πρώην Πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα. Αυτή του η ιδιότητα τον φέρνει αυτομάτως κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και τον καθιστά σημαντικό “παίκτη” όχι μόνο τοπικά αλλά και πανελλαδικά. Γι’ αυτό οι πολιτικοί του αντίπαλοι πανικοβάλλονται και έχουν συστρατευτεί σε μία φαιδρή καμπάνια αποδόμησης με βασικό πρόταγμα τ’ ότι έλειψε για πολλά χρόνια απ’ τα νησιά μας. Είναι και λίγο αστείο να προσπαθείς να “κοντύνεις” τον άλλον όχι φορώντας εσύ πιο ψηλά παπούτσια, αλλά θέλοντας να του βγάλεις τα παπούτσια!

Με αυτά τα “παπούτσια”, όμως, ο κ. Φαραντούρης ταξίδεψε, αναζήτησε, έδωσε τις μάχες του και πέτυχε να έχει μόλις στα 46 του χρόνια ένα βιογραφικό που εντυπωσιάζει ακόμη και τον πιο δύσπιστο. Πώς θα μπορούσε να είχε πετύχει κάποιος όλα αυτά τα σημαντικά επιτεύγματα αν δεν είχε ταξιδέψει για πολλά χρόνια εκτός του τόπου του; Μπορεί κάποιος να αποκτήσει τίτλους ευρωπαϊκών εδρών από το χωριό του; Μπορεί κάποιος να ηγηθεί κορυφαίων οργανισμών από την περιφέρειά του; Μπορεί κάποιος να πετύχει σημαντικές διεθνείς νομικές επιτυχίες έναντι ξένων κρατών μένοντας για πάντα στην ιδιαίτερη πατρίδα του; Θα μπορούσε ο Οδυσσέας να προσφέρει την Οδύσσεια αν είχε μείνει για πάντα στην Ιθάκη;

Επιπροσθέτως, η γυναίκα του ψηφοδελτίου και εκπρόσωπος της προνομιακής, για τα εκλογικά ποσοστά που πετυχαίνει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, περιφέρειας του Ληξουρίου, κυρία Διονυσία Πολλάτου, έρχεται να προσφέρει τις γνώσεις και τις εμπειρίες της απ’ την εκπαιδευτική διαδικασία ως μάχιμη και εν ενεργεία εκπαιδευτικός. Γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα της παιδείας ενώ απ’ τα θρανία της έχουν περάσει γενιές και γενιές. Σε κάθε δημόσια εκδήλωση περιγράφει με ενάργεια τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την εφαρμογή αντιεκπαιδευτικών πολιτικών τα τελευταία χρόνια, και προτάσσει την ανάγκη για την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού, δημόσιου, δωρεάν και ποιοτικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης: Δ. Πολλάτου: Θα οικοδομήσουμε ένα δημοκρατικό, δημόσιο, δωρεάν & ποιοτικό εκπαιδευτικό σύστημα για όλους

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το ήδη τοποθετημένο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ληξούρι, θα δώσει μεγάλη ώθηση και εκλογική δυναμική στο ροζ ψηφοδέλτιο. Η Διονυσία Πολλάτου έχει πολύ μεγάλη απήχηση και αναγνώριση μέσα στις τάξεις της Αριστεράς καθώς οι ιστορικές καταβολές της οικογένειάς της είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τους δημοκρατικούς αγώνες, τις εξορίες και την αντίσταση στον ολοκληρωτισμό. Όλη η Παλική γνωρίζει τη σημαντική συμβολή της οικογένειάς της στην Εθνική Αντίσταση και στον αντιδικτατορικό αγώνα που ακολούθησε για τα δίκαια του ελληνικού λαού.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω μπορούμε να πούμε ότι τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση της μονοεδρικής της Κεφαλονιάς τον έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Απόδειξη αυτού η ύστατη προσπάθεια που γίνεται από μεριάς ΝΔ με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτές τις μέρες… Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να κλειδώσει τη νίκη του στα νησιά μας χρειάζεται να επικοινωνήσει με τους συμπολίτες μας, όπως ήδη κάνει, τις πολιτικές θέσεις που διεκδικεί να εφαρμόσει με εντολή της κοινωνικής πλειοψηφίας:

-Κρατικοποίηση ΔΕΗ και εφαρμογή της Ενεργειακής Δημοκρατίας.

-Αύξηση μισθών και συντάξεων.

-Ελάφρυνση φορολογίας μικρομεσαίων και ευάλωτων-αδύνατων τάξεων.

-Φορολόγηση των προνομιούχων και μεγάλων κεφαλαιούχων.

-Πάταξη αισχροκέρδειας.

-Ενίσχυση κράτους Πρόνοιας και Δημόσιας Υγείας.

-Ενίσχυση Δημόσιας Παιδείας και ακύρωση νομοθετημάτων Κεραμέως για ΕΒΕ, πανελλαδικές εξετάσεις στο Δημοτικό, αξιολόγηση κτλ.

-Εξασφάλιση του Νερού ως δημόσιου και κοινωνικού αγαθού.

-Άρση του εργασιακού μεσαίωνα στον τουρισμό και γενικότερα.

-Αποκατάσταση του αισθήματος της ασφάλειας και του κοινού περί δικαίου αισθήματος.

Πέρα όμως απ’ όλα τα παραπάνω μέτρα και τα υπόλοιπα που έχουν εξαγγελθεί, χρειάζεται να επανέλθει στον τόπο η αισιοδοξία και η πεποίθηση ότι το κράτος δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό τζάκι αλλά ανήκει στους πολίτες του! Νισάφι πια με την οικογενειοκρατία, την εύνοια στους ημέτερους και τα απανωτά εγκλήματα εις βάρος του κοινού καλού. Δεν μπορούν να μας πείσουν αυτοί που έφεραν (με τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις τους) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την τρόικα στην πατρίδα μας, που αφαίμαξαν τις οικονομίες του ελληνικού λαού μέσα απ’ το χρηματιστήριο, που έκαναν real estate στο Βατοπαίδι, που εμπνεύστηκαν τον ΕΝΦΙΑ καθιστώντας εν μία νυκτί τον κοσμάκη νοικάρη στην περιουσία του, που θεωρούν ότι η νόμιμη φοροδιαφυγή είναι και ηθική, που έστησαν εν τέλει όλα αυτά τα χρόνια μία παρασιτική ελίτ που θησαυρίζει από τον κόπο και τον μόχθο των πολλών ότι είναι ικανοί ή ότι θέλουν να εργαστούν για το συμφέρον μας. Η συνέχεια στην κάλπη της 21ης του Μάη…

Γιάννης Βαρούχας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ