Κυριακή 28 Απριλίου 2024
23.2 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η παρουσίαση βιβλίου της Δήμητρας Στασινοπούλου | Κείμενο Σοφίας Νεοφύτου & κάλυψη Γιάννη Βαρούχα

Εικόνες, βίντεο: Γιάννης Βαρούχας
Κείμενο: Σοφία Νεοφύτου

Η ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, συνεχίζοντας τις ποιοτικές δράσεις της, μας χάρισε χθες μια θαυμάσια εκδήλωση από την οποία φύγαμε σίγουρα πλουσιότεροι.

Παρουσιάστηκε το εξαιρετικά φροντισμένο λεύκωμα της συγγραφέα και φωτογράφου, κ. Δήμητρας Στασινοπούλου, 《 Η Ελληνική Επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες Μολδαβίας και Βλαχίας. Στα βήματα του Αλέξανδρου Υψηλάντη》.

Η παρουσίαση έγινε από τη νομικό κ. Φωτεινή Σπανού Βεργωτή και από την ίδια τη συγγραφέα.

Μπορείτε να δείτε την πλήρη ομιλία της κ. Σπανού Βεργωτή στο παρακάτω βίντεο:

Το καλωσόρισμα από τη Διευθύντρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, Δρ Θεοδώρα Ζαφειράτου, και η ομιλία της κυρίας Φωτεινής Σπανού Βεργωτή.

Η κ. Σπανού Βεργωτή αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο της κ. Στασινοπούλου, που μπορεί για είκοσι χρόνια να εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα και αργότερα στην οικογενειακή επιχείρηση στη Ρουμανία, όμως η αγάπη για τα ταξίδια, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους την μετέτρεψε σε έναν σύγχρονο Μάρκο Πόλο: το Μπουτάν, η Ινδία, η Βορμανία, οι Παπούα στη Νέα Γουϊνέα, το Πακιστάν, η Συρία είναι κάποιοι από τους τόπους που θέλησε να γνωρίσει. Έπονται και άλλοι, όπως το Λάος…

Με τη φωτογραφική της μηχανή απαθανατίζει τόπους, ανθρώπους, μνημεία της φύσης και του πολιτισμού. Αυτές οι φωτογραφίες κατόπιν εκδίδονται σε λευκώματα, ώστε να έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε αυτούς τους μακρινούς και συχνά ριψοκίνδυνους προορισμούς και άλλοι, μέσα από τις σελίδες των βιβλίων της. Σημειωτέον: οι εκδόσεις πραγματοποιούνται με δικά της έξοδα και τα βιβλία της είτε τα διανέμει δωρεάν είτε διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή .

Δείτε το πρώτο βίντεο απόσπασμα από την παρουσίαση της κυρίας Στασινοπούλου:

Το πρώτο της βιβλίο ” Η Ρουμανία της καρδιάς μου”( Δεκ. 2005) τιμήθηκε με το βραβείο της Unesco, ενώ το βιβλίο που παρουσιάστηκε σήμερα βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2022. Είναι ένα οδοιπορικό με φωτογραφίες και κείμενα, που ακολουθεί την πορεία του Αλέξανδρου Υψηλάντη από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας,το 1820, μέχρι τον Ιούνιο του 1821. Οι φωτογραφίες που καλύπτουν αυτό το χρονικό διάστημα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του λευκώματος.

Δείτε το δεύτερο βίντεο απόσπασμα από την παρουσίαση της συγγραφέα:

Μέρος αυτού του οδοιπορικού παρουσίασε η ίδια η κ. Στασινοπούλου . Πρόκειται για πολύτιμο φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει το ρόλο του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της οικογένειάς του στην υπόθεση της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και το ισχυρό έως και σήμερα αποτύπωμα του Ελληνισμού στη Ρουμανία.

Μία όμορφη παρένθεση στην παρουσίαση έγινε από την κ. Σπανού Βεργωτή που με τη μοναδική φωνή της ερμήνευσε αποσπάσματα από τον Θούριο του Ρήγα. Μας συγκίνησε πραγματικά. Δείτε τις ερμηνείες της στα παρακάτω βίντεο:

Στη συνέχεια ερμήνευσε το “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι” του Διονύσιου Σολωμού:

Στη συνέχεια ο φιλόλογος, Δρ. Ιστορίας, κ. Πέτρος Πετράτος φώτισε τη ζωή και δράση του Ληξουριώτη γιατρού Γεωργίου Τυπάλδου Κοζάκη που υπήρξε συναγωνιστής του Αλέξανδρου Υψηλάντη και είναι αυτός ( και όχι ο Υψηλάντης) που συνέταξε την επαναστατική προκήρυξη” Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος” .

Δείτε την ομιλία του στα δύο βίντεο που ακολουθούν:

Η εκδήλωση έκλεισε με τον συνθέτη κ. Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλο.
Αφού κάλεσε τη σκηνοθέτιδα κ. Σοφία Δελλαπόρτα να πει δυο λόγια- τροφή για σκέψη, ερμήνευσε στο πιάνο δικές του συνθέσεις σε ποίηση Ανδρέα Κάλβου και Διονυσίου Σολωμού.

Απολαύστε μία από τις ερμηνείες του:

Ευχαριστούμε την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη για την αποψινή βραδιά!!
Σοφία Νεοφύτου

ΥΓ: Θα ακολουθήσουν κι άλλα άρθρα με τα video απ’ την εκδήλωση τα οποία λόγω μεγάλου όγκου δεδομένων χρειάζονται χρόνο μέχρι να μεταφορτωθούν στο κανάλι μας. Θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε σε υψηλή ανάλυση τις ομιλίες των παρουσιαστών και της συγγραφέα καθώς και τα τραγούδια που ερμήνευσε η κ. Σπανού Βεργωτή και ο κ. Κωνσταντακόπουλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ