Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
31 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιακωβάτειος / Με επιτυχία το διήμερο αφιέρωμα στον Μεμά Καλογηράτο

Από αριστερά: Γεράσιμος Γαλανός, Δώρα Μαρκάτου, Ευθυμία Μαυρομιχάλη και Μεμάς Καλογηράτος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο τιμητικό αφιέρωμα στον Γλύπτη Μεμά Καλογηράτο την Παρασκευή 5 Ιουλίου & Σάββατο 6 Ιουλίου 2024 από την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Φίλων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας & Ιθάκης.

Ο Μεμάς Καλογηράτος, ένας σεμνός άνθρωπος , και ένας από τους σημαντικότερους «εν ζωή» Έλληνες χύτες και χαλκοπλάστες. Έχει φιλοτεχνήσει ιστορικά αλλά και καθημερινά πρόσωπα και έχει αποδώσει αφηρημένες έννοιες. Εκτός από τη μικρογλυπτική έχει να παρουσιάσει και γλυπτά σε φυσικές διαστάσεις. Μέσα από τα έργα του διαφαίνεται η έγνοια του για την πορεία του ανθρώπου, η αγωνία για τα μεγάλα ζητήματα της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης. Μορφοπλαστικά κινήθηκε μέσα στον εξπρεσιονισμό με ρεαλιστικές και υπερρεαλιστικές προεκτάσεις.

Κατά την πρώτη ημέρα του αφιερώματος μίλησαν οι κ. Δώρα Μαρκάτου και κ. Πέτρος Πετράτος. Η ομιλία της κ. Δώρας Μαρκάτου, ιστορικός Τέχνης, αφυπ. αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είχε ως θέμα : “Η καλλιτεχνική πορεία του γλύπτη και χαλκοπλάστη Μεμά Καλογηράτου”. Μετά την ομιλία της ακολούθησε ξενάγησή της στην έκθεση γλυπτικής Μεμά Καλογηράτου που λάμβανε χώρα στο εσωτερικό του Μουσείου Ληξουρίου. Δείτε παρακάτω σε δύο μέρη την ομιλία της κυρίας Μαρκάτου, καθώς και δύο ακόμη αποσπάσματα από την πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και ζωντανή ξενάγηση:

Μετά την ομιλία της κ. Μαρκάτου, τον λόγο πήρε το πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Ο κ. Πέτρος Πετράτος, φιλόλογος και Δρ Ιστορίας, μίλησε με θέμα “Μεμά Καλογηράτου: Γλυπτοθήκη – Ένα Λεύκωμα”. Ένα αποκαλυπτικό στοιχείο της ομιλίας του ήταν ότι το σύγχρονο μουσείο τέχνης του Μεμά Καλογηράτου στα Μαζαρακάτα αποτελεί το 1ο στα Ιόνια Νησιά, το 2ο στα νησιά όλης της Ελλάδα μετά απ’ αυτό της Θάσου και το 2ο στη Δυτική Ελλάδα!

Δείτε την ομιλία του Πέτρου Πετράτου σε βίντεο:

Αμέσως μετά την ομιλία του κ. Πετράτου ακολούθησε η συγκινητική στιγμή της βράβευσης του τιμώμενου πρόσωπου με την απονομή πλακέτας. Δείτε το βίντεο:

Παράλληλα με όλες τις δράσεις της Ιακωβατείου, τρέχουν και οι εκδόσεις της κεντρικής βιβλιοθήκης του Ληξουρίου τις οποίες αξίζει κανείς να παρακολουθεί και να προμηθεύεται:

Δυστυχώς δεν υπήρξαμε αρκετά τυχεροί για να παρακολουθήσουμε διά ζώσης και τη δεύτερη μέρα του αφιερώματος με τις πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις της Σταλίνας Βουτσινά και της Ευθυμίας Μαυρομιχάλη. Είμαστε ωστόσο βέβαιοι, ότι διατήρησαν ψηλά τον πήχη του αφιερώματος και ευχαρίστησαν τον αγαπητό Μεμά που με ταπεινότητα και συστολή παρακολουθούσε τα δρώμενα γύρω απ’ το άτομό του. Ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία του σχετικού αφιερώματος, ήταν η απόφαση του Μεμά να συμμετέχει καθώς, για όσους τον ξέρουν, είναι “δύσκολος” σε ανάλογες περιπτώσεις λόγω σεμνότητας και ταπεινοφροσύνης…

Παραθέτουμε μερικές φωτογραφίες από την έκθεση των γλυπτών του που διεξήχθη παράλληλα με το αφιέρωμα στον χώρο του Μουσείου Ληξουρίου όπου ζει και παράγει πολιτισμό, μέχρι νεωτέρας, η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη.

Γιάννης Βαρούχας

Δείτε περισσότερες εικόνες στη σελίδας μας στο facebook ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ