Με απερίγραπτη χαρά περάσαμε το πορτόνι του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου για να συζητήσουμε με τις μαθήτριες και τους μαθητές της πρώτης τάξης τα θέματα που πραγματεύεται το παιδικό μας βιβλίο, Άγγελοι επί γης, μετά από πρόσκληση της εκπαιδευτικού κας Δέσποινας Παπαδοπούλου!

Καθώς πλησιάζουμε τη συμπλήρωση των δύο ετών από την πρώτη έκδοση του βιβλίου μας, “Άγγελοι επί γης” – εκδ. Περισπωμένη 2022, οι συναντήσεις που το αφορούν αντί να αραιώνουν, πυκνώνουν! Έτσι, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα βρεθήκαμε για τρίτη φορά στην ευχάριστη θέση να συζητήσουμε με τη μαθητιώσσα νεολαία και να ξεδιπλώσουμε, μαζί, έννοιες όπως η αλληλεγγύη, ο αλτρουισμός, η ζωοφιλία, η εθελοντική προσφορά και η ενσυναίθηση.

Έχουμε να παρατηρήσουμε ότι κάθε φορά είναι μοναδική και ανεπανάληπτη. Διότι μοναδικά και ανεπανάληπτα είναι όλα μας τα παιδιά! Κάθε μικρό και φωτεινό μυαλουδάκι σχηματίζει τον δικό του συλλογισμό, τις δικές του απορίες και παρατηρήσεις. Γι’ αυτό υποδέχθηκα ενδιαφέρουσες και έξυπνες ερωτήσεις που αποκάλυψαν τη διαδικασία που προηγείται της συγγραφής ενός βιβλίου, τις προσπάθειες που απαιτούνται, τις απαιτήσεις της γραφής, τις απαραίτητες συνέργειες και συνεργασίες αλλά και την κινητήριο δύναμη όλου του εγχειρήματος που δεν είναι άλλη από την αγάπη για το γράψιμο και το διάβασμα.

Μέσα από τη συζήτησή μας προέκυψε το ενδιαφέρον στα παιδιά προκειμένου να γράψουν κι αυτά τα δικά τους βιβλία! Να τα ζωγραφίσουν και να τα μοιραστούν! Ένα οποιοδήποτε βιβλίο δε “φυτρώνει” με τρόπο μαγικό στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου, ξεκινά με μία ιδέα που μέσα από συγκεκριμένες πράξεις μετουσιώνεται σε μία έκδοση. Αυτό το νόημα έγινε αντιληπτό και έχουμε την αίσθηση ότι βοήθησε τα παιδιά να οικειοποιηθούν κάπως περισσότερο τον κόσμο του βιβλίου τον οποίο αγαπάμε και εκτιμούμε πολύ για την αξία του.

Η προετοιμασία που είχε προηγηθεί τη συνάντησής μας βοήθησε πάρα πολύ στο να γίνει μία χρήσιμη και παραγωγική συζήτηση. Μία ολόκληρη διδακτική ώρα κύλησε σαν το νεράκι αλλά με χρήσιμο, θεωρούμε, τρόπο για τη σχολική διαδικασία. Παράλληλα τα παιδιά ενημερώθηκαν για τον καταφύγιο των αδέσποτων ζώων στο Αργοστόλι, για το έργο που παράγει, για τους ανθρώπους που το πλαισιώνουν καθώς και για τις θαυμαστές διασώσεις που επιχειρεί.

Συζητήσαμε επίσης για τις ζωγραφιές του βιβλίου που έχουν δημιουργηθεί από παιδιά! Αυτό το στοιχείο διακρίναμε, μέσα από τις ματιές του ακροατηρίου, ότι ενθουσίασε. Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά του εργαστηρίου “Αποτυπώματα” της Μαρίνας Στελλάτου, έκαναν μία θαυμάσια δουλειά! Όμως ζωγραφιές είχαν κάνει και τα παιδιά που μας φιλοξένησαν! Αυτό ήταν και το αποχαιρετιστήριο δώρο μας. Ένα άλμπουμ με ζωγραφιές απ’ όλα τα παιδιά της Α τάξης. Τα ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.


Το μεγαλύτερο δώρο που πήραμε, όμως, ήταν το ειλικρινές ενδιαφέρον τους, η αυθόρμητη συμμετοχή τους στη διαδικασία, τα αβίαστα χαμόγελα κατά τη συζήτησή μας και η αποδοχή που μας χάρισαν προκαλώντας μας βαθύτατη συγκίνηση. Στο τέλος της συνάντησής μας, αφήσαμε ένα βιβλίο ως ελάχιστο αντίδωρο για την τεράστια τιμή που μας έγινε στη σχολική βιβλιοθήκη με την ευχή ο δρόμος όλων των παιδιών να είναι πάντοτε φωτεινός και γεμάτος με Αγάπη!





Ξεχωριστά επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε την υπεύθυνη Δασκάλα της τάξης, την κυρία Δέσποινα Παπαδοπούλου, για την πρόσκληση που μας έκανε αλλά και για το υπέροχο εκπαιδευτικό έργο που παράγει. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό που τα σχολεία μας διαθέτουν εξαιρετικά καλλιεργημένα στελέχη, σαν την κυρία Δέσποινα, με αγάπη για τη δουλειά τους, για το σχολείο, τις μαθήτριες και τους μαθητές τους!
Αγαπητά μας παιδιά, σας Ευχαριστούμε!
Γιάννης Βαρούχας
