Σάββατο 3 Ιουνίου 2023
24 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΥΡΙΖΑ Ιθάκης: εκφράζουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το έργο του βιολογικού που δυστυχώς εγκρίθηκε χωρίς διαβούλευση με πολίτες και φορείς

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την συζήτηση στο δημ. συμβούλιο της προκαταρκτικής μελέτης για τη χωροθέτηση του βιολογικού καθαρισμού της πόλης της Ιθάκης.

Αν και επανειλημμένα η ΟΜ Σύριζα Ιθάκης ζήτησε προφορικά αλλά και εγγράφως από το δήμο ένα αντίγραφο της μελέτης , δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση. Πρόσφατα πήραμε στα χέρια μας ένα αντίγραφο από δημ. σύμβουλο της Λαικής Συσπείρωσης .

Μελετώντας όσο πιο προσεκτικά γινόταν το ομολογουμένως τεράστιο(πάνω από 200 σελ.)κείμενο μας γεννήθηκαν απορίες και θέλουμε να εκφράσουμε τις σοβαρές μας επιφυλάξεις για το έργο ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΛΥΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΘΑΚΗΣ με τον τρόπο που το διαμορφώνει η προκαταρκτική μελέτη και που δυστυχώς εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του δημ. συμβουλίου χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με φορείς και κατοίκους του νησιού.

Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι ο Σύριζα Ιθάκης είναι υπέρ του έργου γιατί οι ανάγκες και οι προοπτικές του λιμανιού το επιβάλλουν.’Ηταν απαράδεκτη η αδιαφορία που έχει διαπιστωθεί από το 1994 από όλα τα δημοτικά συμβούλια καθώς υπήρχε στο δήμο και στη νομαρχία οριστική μελέτη αποχετευτικού δικτύου 33χλμ. και προμελέτη βιολογικού καθαρισμού. Οι μελέτες αυτές έχουν περιέργως εξαφανιστεί από τα αρχεία του δήμου όπως μας έχει πληροφορήσει η σημερινή δημ. αρχή.

Η τωρινή μελέτη του βιολογικού συζητήθηκε στις 21-10-2022 και είχε στόχο τον καθορισμό της θέσης που θα τοποθετηθεί το εργοστάσιο και το πού θα αποβάλλονται τα επεξεργασμένα υπολείμματα.Η μελέτη προτείνει ,και το Δ.Σ. ενέκρινε με τις ψήφους της πλειοψηφίας ,ο χώρος αυτός να είναι η περιοχή Δίστρατο του επαρχιακού δρόμου Βαθέως – Πίσω Αετού.Τα υπολείμματα των λυμάτων θα αποβάλλονται στα θαλάσσια νερά του όρμου του Αετού. Έτσι μια εξαιρετικής ομορφιάς περιοχή που εξελίσσεται σε παραθεριστικό οικισμό θα υποβαθμιστεί.Τα θαλάσσια ρεύματα ιδιαίτερα από το βορρά θα φέρουν πολύ πιθανόν τα υπολείμματα των λυμάτων στο κοντινό εργοστάσιο αφαλάτωσης του δήμου που τροφοδοτείται από τα θαλάσσια νερά της περιοχής Αετού και καλύπτει σχεδόν 100% την ύδρευση της πόλης. Επιπλέον θα υπάρξει αλλοίωση του τοπίου και δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει πρόβλεψη για την ανάπλαση του χώρου ή θα έχουμε τελικά την εικόνα του λιμανιού του Πίσω Αετού.

Θεωρούμε ότι μια μελέτη ενός τόσο σοβαρού έργου για το νησί θα έπρεπε να έχει συμπεριλάβει μια εναλλακτική λύση του χώρου αποβολής όπως για παράδειγμα την αντικατάσταση του όρμου του Αετού με την περιοχή του Πίσω Αετού όπου δεν υπάρχουν τόσο σημαντικά προβλήματα.Πιο νότια μάλιστα εκβάλλει και ο βιολογικός του δήμου Σάμης.

Επίσης, δεν είδαμε σε αυτή τη μελέτη να υπάρχει ο χρόνος παράδοσης του έργου από τον ανάδοχο. Με δεδομένα ότι για να ολοκληρωθεί το δίκτυο αποχέτευσης θα πρέπει να γίνει όλη η πόλη της Ιθάκης ένα απέραντο εργοτάξιο και ότι το νησί εξαρτάται κατά κυριο λόγο από την τουριστική κίνηση αναρωτιόμαστε γιατί δεν προβλέπεται συγκεκριμένος χρόνος παράδοσης.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας κάνει το γεγονός ότι ο δήμος Ιθάκης ο οποίος χρόνια πρωτοστατούσε στην ανεξαρτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης αποδέχτηκε μέσω της μελέτης τα παρακάτω:

1)Ο ανάδοχος του έργου να λειτουργήσει το έργο για 3 χρόνια έχοντας δικαίωμα παράτασης για άλλα 3 χρόνια. 2)Τα τέλη αποχέτευσης θα εισπράττονται μαζί με τα τέλη ύδρευσης από το δήμο και θα καταβάλλονται στον ανάδοχο ,με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους δημότες που θα δυσκολεύονται να εξοφλήσουν και τους δύο λογαριασμούς.Κι επειδή πληροφορηθήκαμε ότι οι χρεώσεις στα νοικοκυριά είναι συνήθως γύρω στο 80% επιπλέον των τιμολογίων ύδρευσης ,ανησυχούμε διπλά για το πού θα φτάσει το κόστος του νερού.

Για τα παραπάνω οι μελετητές δεν έχουν δώσει πειστικές απάντήσεις και μάλιστα προέτρεψαν και δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας να την ψηφίσουν χωρίς πολλές ερωτήσεις και με απειλές για πρόστιμα.

Δυστυχώς οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ενστερνίζεται την κυβερνητική πολιτική και οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση νερού και αποχέτευσης στο νησί μας.

Για όλα τα παραπάνω καλούμε το δημ. συμβούλιο να ξανασυζητήσει το θέμα και πριν προχωρήσει στην αγορά του συγκεκριμένου χώρου και παρθούν οριστικές αποφάσεις να καλέσει λαϊκή συνέλευση ώστε να τεθούν ερωτήματα και να δωθούν διευκρινήσεις.

27-3-2022

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΙΘΑΚΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται