Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
19 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ: ΚΟΙΝΟΒΙΟ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Γράφει η Ειρήνη Φωκά

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Είναι γνωστό σε όλους ότι ο πληθυσμός της Κεφαλονιάς είναι “γερασμένος”, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι τρίτης ηλικίας απ’ ότι νέοι κατοικούν, ειδικά στα χωριά. Όσο περνούν τα χρόνια αυτό εντείνεται λόγω της ανάγκης των νέων να βρουν εργασία και άλλες δραστηριότητες στο Αργοστόλι ή σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Με άλλα λόγια, μοναχικοί ηλικιωμένοι/ες μένουν στα χωριά, μακριά από τις δομές περίθαλψης, υγείας, πολλές φορές δεν έχουν ούτε ένα μαγαζί στο χωριό τους να ψωνίσουν κάτι που έχουν ανάγκη, χωρίς κοινωνική ζωή, ούτε γείτονα αν φωνάξουν να τους ακούσει…

Η “βοήθεια στο σπίτι” είναι μια πολύ καλή δομή, αλλά δεν ανακουφίζει αποτελεσματικά η επίσκεψη μια φορά την εβδομάδα. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκες καθημερινές, βιοποριστικές, κοινωνικές, και αλίμονο αν δεν έχουν κοντά κάποιον “δικό” τους.

Για πολλούς από αυτούς η λύση είναι το γηροκομείο, στο οποίο αρνούνται να πάνε, όσο “τους κρατάνε τα πόδια και τα κότσια” και έχουν δίκιο βέβαια γιατί συνεπάγεται ιδρυματοποίηση, έλλειψη ανεξαρτησίας, αλλαγή τρόπου ζωής και περιβάλλοντος.

Στην νοτιανατολική Κεφαλονιά δεν έχουμε κάποιο γηροκομείο και προσωπικά δε θα ήθελα… Είναι μια ξεπερασμένη ιδρυματική μορφή.

 Αντί αυτού θα πρότεινα μια μονάδα συμβίωσης ατόμων τρίτης ηλικίας σε ανεξάρτητα διαμερίσματα, τα οποία θα είχαν μια επίβλεψη και κάποιες παρεχόμενες υπηρεσίες μέσα στο ίδιο κτίριο, αν το επιθυμούσαν π.χ. ιατρική φροντίδα, καθαριότητα, φαγητό, ψώνια και διευθέτηση άλλων εξωτερικών εργασιών από το προσωπικό της μονάδας. Έτσι, μπορούν να συγκατοικήσουν άτομα εντελώς ανεξάρτητα, έως πλήρως εξαρτημένα  στο βαθμό που τα ίδια επιθυμούν και δύνανται να αυτοεξυπηρετούνται, έχοντας το δικό τους προσωπικό χώρο  με τα δικά τους αντικείμενα και προσωπικά είδη και το δικό τους πρόγραμμα. Θα μπορούν να εξασκήσουν τα χόμπυ τους, να μαγειρεύουν και να φροντίζουν τον προσωπικό τους χώρο, να ακολουθούν τις δικές τους ώρες φαγητού, ύπνου κ.τ.λ. Παράλληλα, θα μπορούν να βρίσκουν παρέα όποτε θέλουν στα διπλανά διαμερίσματα ή στο σαλόνι ή στον κήπο, ή να πηγαίνουν όπου θέλουν (αν μπορούν) και να ζητούν οποιαδήποτε βοήθεια από το προσωπικό στην ρεσεψιόν της μονάδας.

Τα άτομα που χρειάζονται περισσότερη βοήθεια, (φαγητό, προσωπική υγιεινή, καθαριότητα σπιτιού, μετακίνηση) θα την λαμβάνουν επίσης από το προσωπικό.

Οι ένοικοι μπορεί να πληρώνουν ένα μέρος από την σύνταξή τους (ή ολόκληρη) όπως γίνεται και τώρα νομίζω σε πολλά γηροκομεία.

Αυτό θα ήταν μια καλή λύση για τις επόμενες γενιές γιατί:

  1. Με την εθνική σύνταξη 380 ευρώ δεν θα μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος. Ακόμα κι αν έχει επαγγελματική σύνταξη ή εισοδήματα και φτάνει τα 1000 ευρώ το μήνα θα είναι ίσα -ίσα να συντηρήσει σπίτι και αυτοκίνητο, δε φτάνουν για να πληρώνει βοηθό. (Μακάρι να έχουν τα παιδιά του να πληρώνουν γι’ αυτόν, αλλά δεν ξέρουμε… προς το παρόν παλεύουν για την δική τους επιβίωση). Επίσης την απομόνωση και την μοναξιά πού τη πας; Στο έρημο χωριό χωρίς γιατρό, χωρίς γείτονα να σου δώσει ένα χέρι βοήθειας; (Η άνοια έρχεται πιο γρήγορα!)
  2. Είμαστε (κομματάκι) καλομαθημένοι! Περάσαμε καλύτερη ζωή από τις προηγούμενες γενιές, με κάποιες ανέσεις, δεν μπορούμε να ζήσουμε στο ίδρυμα, σ’ ένα δωματιάκι 3Χ3 και με συγκάτοικο που δεν γνωρίζαμε τα προηγούμενα 70- 80 χρόνια…

Θα πρότεινα στο Δήμο μας και την Περιφερειακή Ενότητα να διευρύνουν λίγο το όραμά τους και να συμβάλλουν στην δημιουργία μιας δομής  κοινόβιου τρίτης ηλικίας.

Ειδικά στην περιοχή μας, βλέπω το ξενοδοχείο ΑΛΙΚΗ στο Ρατζακλί να ρημάζει τα τελευταία 10 χρόνια και παραπάνω ίσως…

Είναι σε μια θαυμάσια τοποθεσία, με ανατολικομεσημβρινό προσανατολισμό, κοντά στη θάλασσα, σε ήσυχη περιοχή. Έχει ωραίο περιβάλλοντα χώρο για πισίνα, κήπο και πιο πέρα αγροτικά δρομάκια για περίπατο. Με μια ανακαίνιση θα μπορούσε να λειτουργήσει με βασικό προσωπικό σαν δημοτική επιχείρηση.

Απ’ ότι είδα μάλιστα το πουλάει η εταιρεία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Τραυλού. Ίσως  θα μπορούσε να μεσολαβήσει… λέμε τώρα… Πάντως θα είναι πολύ ωφέλιμο να υπάρχει μια τέτοια δομή στον τόπο μας. Το αξίζουν οι απόμαχοι που ζουν εγκαταλελειμμένοι στα χωριά μας. Και οι επόμενοι φυσικά, και μεις που θέλουμε να γεράσουμε εδώ, ζώντας με ό,τι μας ευχαριστεί στα μέρη που αγαπήσαμε…

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κλειστή θερμαινόμενη πισίνα έχει; Γιατί ωφελεί τους ηλικιωμένους! Αν ήταν και μπανγκαλόους ισογείου όλα τα διαμερίσματα, έκλεινα από τώρα και θα καλούσα και 5-6 συμφοιτητές/τριες, φίλους για λίγη πλάκα βρε παιδί μου! Μέσα!!

  2. Το θέμα της τρίτης ηλικίας αποτελεί κυρίαρχο και πρέπει να έχει πρωτεύοντα στόχο και λόγο για κάθε πολιτική. Υπό αυτή την έννοια πρέπει να σχεδιάζεται κάθε μέρα με νέα μέτρα και παρεκβάσεις που συνεισφέρουν άμεσα ή έμμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.
    Συνεπώς όλες οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει από πολιτεία είναι καλές, αλλά μπορούν να γίνουν και άλλες νέες μονάδες για την Τρίτη ηλικία που να ανήκουν στην κοινότητα για καλύτερο συντονισμό αλλά είναι και θέμα αποκέντρωσης.
    Όλα αυτά θα συντηρούνται με την σύνταξη του καθενός όπως πχ διατροφή κλπ.
    Πολύ σωστά το περιγράφει η κ. Φωκά Ειρήνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ