Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023
18 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Τόσα καλοκαίρια… | Άννα Καραπέτσα

Γράφει η Άννα Καραπέτσα

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Όταν φεύγει ένας γνωστός τοις πάσι καλλιτέχνις και αφήνει πίσω του τόσα καλοκαίρια ο απόηχος της λύπης είναι εκκωφαντικός, γιατί συμβολίζει μια ολάκερη εποχή, είναι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι σηματοδοτούν μια εποχή και στη συνείδηση όλων λειτουργούν μάλλον συμβολικά. Η τέχνη αναντίρρητα λειτουργεί ενωτικά και την καταλαβαίνουν όλοι, ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου, ηλικίας, ταξικής και κοινωνικής συνείδησης ή πολιτικών πεποιθήσεων. Αυτό είναι το ίδιο της το άλλοθι, το συγκριτικό πλεονέκτημα της απέναντι στα δρώμενα.

Τόσα καλοκαίρια βέβαια οι λεονταρισμοί του Τούρκου Προέδρου καλά κραττούν και η σχετική, διατυπωμένη με περισσή παρρησία δήλωσή του ότι δεν χρειάζεται την συναίνεση των Η.Π.Α για μια νέα επέμβαση στη Συρία. Είναι λυπηρό και πρέπει να ειπωθεί ότι τα ελληνοτουρκικά δεν πρωτοστατούν σε κανένα  εγχώριο δελτίο ειδήσεων… μόλις κλέβουν ένα πεντάλεπτο τηλεοπτικού χρόνου πρίν την αποφώνηση… σιγοβράζει όμως η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τόσα καλοκαίρια εκδίδονται N.A.F.T.E.X.

Τόσα καλοκαίρια καλά κραττεί η εγχώρια εγκληματικότητα με τους δείκτες αυτής να εμφανίζονται αυξημένοι τους θερινούς μήνες, σχετικός εδώ ο «θερμικός νόμος της εγκληματικότητας».

Δεν αναφέρω τυχαία τα παραπάνω, ίσως είμαστε όλοι εσκεμμένα αποπροσανατολισμένοι και δεν δίνουμε τόση σημασία όση θα έπρεπε στα όσα εκτυλίσσονται δίπλα μας. Πάντως πιο κοντά από όσο νομίζουμε.

Τόσα καλοκαίρια και μοιάζει επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε το ακόλουθο απόσπασμα υπό τον τίτλο «Συνεργασία, όχι αναμέτρηση» το οποίο εκφωνήθηκε από τον μεγάλο Ρώσο ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσώφ στο πλαίσιο της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής για την Περεστρόικα τον Ιούνιο του 1987:

«Είναι πεποίθησή μου ότι το ανθρώπινο γένος έχει μπεί σε ένα στάδιο όπου όλοι εξαρτώνται από όλους τους άλλους. Καμία χώρα, κανένα έθνος δεν θα πρέπει να εξετάζεται εντελώς απομονωμένο από όλα τα άλλα κι ακόμη περισσότερο δεν θα πρέπει να υποκινείται εναντίον ενός άλλου. Αυτό, στο δικό μας λεξιλόγιο λέγεται διεθνισμός και σημαίνει την προώθηση των παγκοσμίων ανθρώπινων αξιών. Οι  κυβερνητικοί κύκλοι της Δύσης θα αναγκαστούν τελικά να αναγνωρίσουν τα συμφέροντα των εθνών του τρίτου κόσμου. Κάποτε ρώτησα τον Γκάρι Χαρτ: δεν μπορεί η Αμερική να προσφέρει στις αναπτυσσόμενες χώρες μια πολιτική διαφορετική από αυτήν που ακολουθεί σήμερα; Οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν πολλά για να οικοδομήσουν νέες διακρατικές σχέσεις, χωρίς να χάσουν οικονομικά τίποτε από αυτή τη διαδικασία. Αντίθετα η Αμερική ασφαλώς θα κερδίσει από αυτό. Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες να απορρίπτουν αυτή την ευκαιρία σαν να μην έβλεπαν από ποια πλευρά είναι βουτυρωμένο το ψωμί τους;».

Μια επαναπροσδιορισμένη περεστρόικα στην οικονομία, την παιδεία, τον πολιτισμό και την υγεία δεν θα πρέπει να φαντάζει παρωχημένη και έωλη ως πρακτική σήμερα αλλά στρατηγικής σημασίας εάν ενστερνιστούμε τα στοιχεία που μπορούν να είναι εποικοδομητικοί πυλώνες και πολιορκητικοί κριοί ενός λαού που έχει  ερωμένη μια δημοκρατία για όλους, που είναι αλλυλέγγυα, προσιτή και ευθύβολη και που τα μέλη αυτής γνωρίζουν άριστα πόσο κοστίζει το εισιτήριο στην αστική συγκοινωνία, γνωρίζουν το γείτονα και πόσο του ήρθε η ΔΕΗ, αν μπορεί να πληρώσει το ενοίκιό του μέχρι τέλος του μήνα, γνωρίζει άριστα ακόμη πόσους άστεγους έχει το κέντρο της Αθήνας  και αν μια μητέρα μπορεί να μεγαλώσει αξιοπρεπώς το  παιδί της σε πολλές περιοχές της Αθήνας και στην επαρχία.

Τόσα καλοκαίρια..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται