Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
14.3 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αποκλειστική συνέντευξη του Παραολυμπιονίκη Γεράσιμου Λιγνού στο Kefaloniastatus.gr

Συνέντευξη στον Ανδρέα Μαγουλά.

Σήμερα έχουμε τη μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε στο kefalοniastatus.gr έναν αθλητή ο οποίος μέσα απ’ τα κατορθώματα και τις επιτυχίες του, έχει τιμήσει και εκπροσωπήσει επάξια τόσο τη χώρα μας όσο και το νησί μας. Έναν αθλητή που είναι πανελλήνιος πρωταθλητής στην κατηγορία του απ’ το 2016 έως σήμερα (μάλιστα είναι και κάτοχος πανελλήνιου ρεκόρ!), έναν αθλητή που έχει συμμετάσχει μέχρι σήμερα σε 2 Παγκόσμια πρωταθλήματα έχοντας απολογισμό δύο  χάλκινα μετάλλια κι ένα αργυρό. Έχει επίσης συμμετάσχει στο Πανευρωπαϊκό  Πρωτάθλημα καταλαμβάνοντας την 4η θέση και φυσικά, ως ναυαρχίδα όλων, έχει να επιδείξει την παρουσία του και τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016!

Φυσικά μιλάμε για το Γεράσιμο Λιγνό!

Γεράσιμος Λιγνός

Γεράσιμε καλησπέρα και σε ευχαριστούμε που είσαι εδώ μαζί μας .

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και να ευχηθώ κι εγώ με την σειρά μου καλό ξεκίνημα στη σελίδα και το site σας.

Γεράσιμε πες μας λίγο για την καθημερινότητά σου, πως είναι η καθημερινότητα ενός αθλητή;

Κοίταξε, μια τυπική μου ημέρα περιέχει αρκετή προπόνηση στην πισίνα, προπόνηση στο γυμναστήριο, αρκετές διατάσεις και σίγουρα στηρίζεται στην καλή διατροφή και φυσικά στην ξεκούραση.

Πως αισθάνεσαι για αυτά που έχεις επιτύχει στον χώρο της κολύμβησης; Και ποιοί είναι οι επόμενοι σου στόχοι;

Κοιτάζοντας πίσω θα δω έναν δρόμο γεμάτο. Θεωρώ  ότι έχω καταφέρει αρκετά πράγματα και είμαι πραγματικά ευτυχισμένος για αυτό άλλα πάντα ζητώ το κάτι παραπάνω. Επόμενος στόχος για μένα είναι να βελτιώνομαι μέρα με τη μέρα, είναι μια περίεργη χρόνια το 2020 είναι όλα στον αέρα. Ανυπομονώ το 2021 να αγωνιστώ ξανά και  μεγάλος στόχος μου είναι η Παραολυμπιάδα στο Τόκυο όπως και το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Πορτογαλία.

Γεράσιμος Λιγνός

Υπήρχαν δυσκολίες σε όλο αυτό το ταξίδι; Τι ήταν αυτό που σου έδινε δύναμη και ώθηση στο να συνεχίζεις;

Ο δρόμος μου είναι γεμάτος δυσκολίες, από την καθημερινή κόπωση στην προπόνηση σε αντίξοες συνθήκες όπως είναι αυτές  που επικρατούν στην χωρά μας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν φυσικά και οικονομικά προβλήματα όπως όλοι γνωρίζουμε στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, υπάρχει και ο ανταγωνισμός που μεγαλώνει μέρα με την μέρα αλλά είμαι φτιαγμένος για αυτά, έμαθα να ζω με δυσκολίες, δεν θα είχα φτάσει εδώ χωρίς αυτές. Αυτό που μου δίνει δύναμη στο να συνεχίζω είναι πρώτα από όλα η οικογένεια μου και η απέραντη αγάπη που νιώθω για την κολύμβηση, όπως επίσης και κάποιες στιγμές που μου έχουν χαραχτεί στο μυαλό και σίγουρα μου δίνουν δύναμη και ώθηση στο να συνεχίζω για τους στόχους μου και τα όνειρα μου.

Στο ξεκίνημα σου πίστευες ότι θα έφτανες έως εδώ;

Όχι, ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν θα φανταζόμουν ότι θα έφτανα τόσο ψηλά.

Ποια ήταν η πιο έντονη στιγμή για σένα στη μέχρι τώρα πορεία σου; Και ποιό το μεγαλύτερό σου όνειρο;

Υπάρχουν ειλικρινά πολλές ξεχωριστές στιγμές, είτε από επιτυχίες, είτε από αποτυχίες  όλα μέσα στο πρόγραμμα είναι. Θα ξεχώριζα τη στιγμή του τελικού στο Ρίο το 2016 όπου μπήκα στο κολυμβητήριο με είκοσι χιλιάδες κόσμο να κολυμπήσω. Μου είχε σηκωθεί η τρίχα δεν γινόταν να μην τα καταφέρω. Το πιο μεγάλο μου όνειρο νομίζω το έχω καταφέρει, τα όνειρα μου να γίνονται στόχοι και οι στόχοι να γίνονται πράξη, δεν σου κρύβω όμως ότι ζω για μια δεύτερη Παραολυμπιάδα, κοιμάμαι και ξυπνώ με αυτό το όνειρο, να είμαι στο Τόκιο.

Η φετινή χρονιά είχε έντονο αντίκτυπο στους αθλητές και σίγουρα και σε σένα αφού ήσουν ένα βήμα  πριν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, πως βίωσες εσύ όλη αυτή την κατάσταση;

Όλο αυτό που ζήσαμε φέτος ήταν κάτι τρελό , ξαφνικά έπρεπε όλοι να μείνουμε σπίτι να αφήσουμε την καθημερινότητα μας, τη ζωή μας, τα πάντα. Μέσα από εδώ θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο σε όλους. Δείξαμε ότι οι Έλληνες όταν θέλουμε μπορούμε να συνεργαστούμε και να πετύχουμε τα πάντα. Εγώ στην αρχή αγχώθηκα πολύ, έβλεπα συναθλητές μου από  άλλες χώρες να προετοιμάζονται κανονικά κι εγώ να κάθομαι στον καναπέ μου και να περιμένω την αναβολή των ολυμπιακών αγώνων. Όταν τελικά πάρθηκε η αναβολή αποφάσισα να το ευχαριστηθώ, να ξεκουραστώ, να προετοιμαστώ καλύτερα και να δω τη θετική πλευρά του νομίσματος.

Το Παραολυμπιακό κίνημα στην Ελλάδα σε τι κατάσταση πιστεύεις ότι είναι;

Το Παραολυμπιακό κίνημα θα μπορούσα να το περιγράψω με τρεις λέξεις. Πάθος, δύναμη και θέληση . Είμαστε μια πραγματική ομάδα όπου έχει χαρίσει πολλές επιτυχίες στην χώρα μας και πιστεύω ότι όλοι οι έλληνες είναι υπερήφανοι για εμάς. Προσπαθούμε με κάποιες κινήσεις όπως τον σύλλογο Ελλήνων Παραολυμπιονικών να αποκτήσουμε περισσότερη δύναμη και λόγο στην πολιτεία γενικότερα .

Πόσο κοντά πιστεύεις ότι είναι η πολιτεία γενικότερα στα ΑμεΑ; Και ειδικότερα στους αθλητές των ΑμεΑ;

Κοιτά, έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες και έχω δει πως αντιμετωπίζονται γενικά τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Θα πω ότι στην χωρά μας δεν υπάρχει ο απαραίτητος σεβασμός γενικά, βλέπεις αμάξια να παρκάρουν σε ράμπες χωρίς κανέναν δισταγμό. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει εδώ και τώρα και πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι κάποια πράγματα δεν είναι αυτονόητα για όλους, εμείς το μόνο που ζητάμε είναι ισότητα άσχετα από αθλητές και μη. Σαν αθλητής θα σου πω ότι οι εγκαταστάσεις για τα ΑΜΕΑ είναι τραγικές περά από μερικές προσπάθειες που γίνονται, είμαι αισιόδοξος όμως και πιστεύω σε λίγο καιρό παντού θα έχουν πρόσβαση τα ΑμεΑ.

Τι συμβουλή θα έδινες σε ένα νέο παιδί που ξεκινάει τώρα την πορεία του στον αθλητισμό; Και δη σε ένα παιδί που μπορεί να ανήκει σε κάποια κατηγορία ΑμεΑ;

Θα συμβούλευα ένα παιδί να μάθει να ονειρεύεται και να είναι χαρούμενο με αυτό που κάνει, αυτό είναι το σημαντικότερο, να δεθεί με την ομορφιά του αθλητισμού, ο πρωταθλητισμός για μένα έρχεται σε τελευταία μοίρα, ειδικά όταν μιλάμε και για νέα παιδιά. Τα ίδια ακριβώς θα έλεγα και σε ένα παιδί που μπορεί να ανήκει σε κάποια κατηγορία ΑμεΑ, και θα του εξηγούσα τα θετικά που προσφέρει ο αθλητισμός στην υγεία του και γενικότερα στην ζωή του.

Και μια τελευταία ερώτηση…

Άνθρωποι με ειδικές ανάγκες ή άνθρωποι με ειδικές ικανότητες;

Άνθρωποι με ειδικές ικανότητες φυσικά, πραγματικά το πιστεύω είναι πολυτάλαντοι. Σου μιλάω ειλικρινά, ακόμη θυμάμαι μια κοπέλα από την Τουρκία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μέξικο το 2017, μια κοπέλα χωρίς χέρια που όμως ήταν και έπαιζε με το κινητό της χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα του ποδιού της. Τρομερή δύναμη ψυχής και θέλησης, είχα ανατριχιάσει με αυτή την εικόνα και πραγματικά με γέμισε απίστευτη ενέργεια και αισιοδοξία αυτή η κοπέλα.

Να ευχαριστήσουμε θερμά το Γεράσιμο Λιγνό γι’ αυτήν την συζήτηση-συνέντευξη που είχαμε μαζί του και να του ευχηθούμε κι εμείς με την σειρά μας καλή δύναμη, να συνεχίσει να κυνηγάει και να  πετυχαίνει τους στόχους του, να καταφέρει να συμμετέχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες το ερχόμενο καλοκαίρι στο Τόκιο και, γιατί όχι, να καταφέρει να μας χαρίσει κι ένα Ολυμπιακό  μετάλλιο!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ