Κυριακή 14 Απριλίου 2024
24 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γιάννης Βαρούχας: όποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του πρέπει να πηγαίνει στο σπίτι του

Εικόνα: ©Jerry Apostolatos

Μία συνέντευξη «έξω απ’ τα δόντια» παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη ο Γιάννης Βαρούχας στο δημοσιογράφο Σάκη Βούτο και στην εκπομπή του «Το βήμα του πολίτη» απ’ το νησί 93,9.

Αρχικά ο οικοδεσπότης του ραδιοφωνικού προγράμματος κάλεσε τον καλεσμένο του να εκφράσει κάποιες σκέψεις του για το έγκλημα στα Τέμπη. Κάποια σημεία της τοποθέτησης του Γιάννη Βαρούχα ήταν τα εξής:

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι μία πολύ νοσηρή κατάσταση στα θεμέλια της λειτουργίας του κράτους μας και που, δυστυχώς, δε βλέπουμε μία μεταστροφή που να μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα αντιμετωπιστεί».

«Μας πληγώνει αυτή η Ελλάδα γιατί μας δείχνει ότι το κέρδος είναι πάνω απ’ τις ζωές μας…
Μας πληγώνει αυτή η Ελλάδα γιατί το ζητούμενο του πολιτικού προσωπικού δεν είναι η ουσιαστική ανάληψη ευθυνών αλλά η διαχείριση της επικοινωνίας…
Αυτήν την Ελλάδα δεν τη θέλουμε κ. Βούτο.
Αυτήν την Ελλάδα, που θα φοβόμαστε μεθαύριο να στείλουμε τα παιδιά μας να σπουδάσουν, δεν τη θέλουμε
.
Πως θα αλλάξει; Δεν μπορούμε να σκεφτούμε άλλη απάντηση απ’ την ενεργή συμμετοχή».

«Αξιοκρατία και ρουσφέτι είναι δύο λέξεις που πονάνε την πατρίδα μας, η κάθε μία με το δικό της τρόπο, πρόκειται για τις ρίζες του δέντρου που μεγαλώνει και δίνει αυτούς τους δηλητηριώδεις καρπούς. Το κακό πάει πολλά χρόνια πίσω.»

«Το κακό σενάριο λέει ότι η απογοήτευση και η οργή του κόσμου θα μεταφραστεί σε αποχή ή σε στήριξη στα δήθεν αντισυστημικά μορφώματα. Αυτό είναι «ό,τι καλύτερο» για τους υπεύθυνους του εγκλήματος! Αυτό δεν τους δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα και δεν αποδίδει δικαιοσύνη

«Απόφαση επιλογής μου είναι να μην μπω σε ζητήματα μκροπολιτικής σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα αλλά να να εστιάζω στις αιτίες αυτού του εγκλήματος και στο απαράδεκτο γεγονός ότι πάνε να διασκεδάσουν  (ΣτΕ:με την έννοια του διασκορπίζω) τις ευθύνες τους. Πάνε στο κομμάτι του διαμοιρασμού των ευθυνών, της επικοινωνίας και σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την ουσία. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στα αίτια αυτού του εγκλήματος και πρέπει, επιτέλους, να υπάρξει ανάληψη ευθύνης. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί αυτή η κυβέρνηση θέλει να είναι στο απυρόβλητο για μία ευθύνη που αποκλειστικά της ανήκει».

«Να δώσουμε ένα παράδειγμα για να είναι ξεκάθαρο αυτό που θέλουμε να πούμε και να μη μιλάμε θεωρητικά: Αν εσείς κ. Βούτο αναλάβετε Δήμαρχος σε μία πόλη και σε αυτήν υπάρχει ένα γεφύρι που κοντεύει να πέσει, κι εσείς δεν κάνετε τίποτα κι αφήνετε το δρόμο ανοικτό με το γεφύρι να αποτελεί δημόσιο κίνδυνο μέχρι να συμβεί κάποιο δυστύχημα, τότε δεν μπορείτε μετά, αν γίνει το δυστύχημα, το έγκλημα μάλλον, να πείτε ότι οι προηγούμενοι το είχαν αφήσει σε αυτήν την κατάσταση. Είναι λάθος αυτό. Θα είστε η αρχή και άρα θα έχετε την ευθύνη. Αυτός που έχει την εξουσία τώρα, αυτός είναι ο υπεύθυνος. Αν έβλεπε κάτι που ήταν μία εγκληματική αμέλεια του παρελθόντος, η ευθύνη ήταν να βγει και να πει «σταματάμε τα τρένα να δουλεύουν γιατί οι προηγούμενοι τα αφήσανε ρημάδια»… δεν είναι η αλήθεια όμως αυτή. Δε θα μπω στα τεχνοκρατικά κομμάτια που εκθέτουν όλα τα κόμματα, αυτά ας τα διαβάσουν όλοι οι πολίτες κι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Εγώ θα πω το αυτονόητο: Όταν είσαι η αρχή ενός τόπου, και έχεις την ευθύνη ενός τόπου, δεν μπορείς να λες ότι φταίνε οι προηγούμενοι γι’ αυτό που σου συνέβη στο σήμερα. Έχεις την ευθύνη, παραιτήσου, εξαφανίσου!».

«Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί στην Ελλάδα είναι τόσο πολύ υπερεκτιμημένη η θέση ενός αιρετού και γιατί είναι τόσο αδιανότητο να δεχθεί κάποιος την αποπομπή του όταν αποτύχει στα καθήκοντά του. Κάποιος ασκεί μία πολιτική, έχει κάποια καθήκοντα, αν αποτύχει πρέπει να φύγει».

«Γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικοί που είναι γατζωμένοι πάνω στις καρέκλες και τα αξιώματα και νομίζουν ότι είναι οι απόλυτα σωστοί στα πάντα και το μόνο που κοιτάζουν είναι πως θα περιορίσουν τη ζημιά;

Απέτυχες; Έφυγες! Αυτή είναι όλη η ιστορία…

Γιατί ντε και καλά θέλουν αυτό το κράτος να είναι λάφυρό τους;
Γιατί απ’ τα 49 χρόνια της Μεταπολίτευσης τα 31 χρόνια κυβερνούν 3 οικογένειες την Ελλάδα;
Γιατί νομίζουν ότι η Ελλάδα τους ανήκει;

Πρέπει να τους δείτε μέσα στη Βουλή των Ελλήνων αυτούς του πολιτικούς γόνους που είναι εκεί μέσα σαράντα χρόνια και νομίζουν ότι τους ανήκουν και τα έδρανα και δε λένε να φύγουν! Αυτή είναι η αντίληψή τους. Πρέπει όμως να σπάσει αυτό, όποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του πρέπει να πηγαίνει στο σπίτι του».

«Πως θα σπάσει αυτό; Με ενεργή συμμετοχή. Δεν έχουμε άλλη απάντηση. Η οργή να μην πάει στην αποχή. Κι όταν λέμε ενεργή συμμετοχή, δεν εννοούμε μόνο την κάλπη…».

«Στην πρόσφατη ομιλία του Πέτρου Πετράτου στην Αγία Ευφημία αναφέρθηκε μία πρόταση του Μαρίνου Αντύπα : «Ζητάμε την κατάργηση του προσωπικού και άδικου ρουσφετιού και κηρύττουμε πόλεμο μέχρι παντελούς καταρρίψεως της μικροπολιτικής». Προσέξτε! Μετά από τόσα χρόνια αυτή η πρόταση είναι επίκαιρη όσο ποτέ! Εκεί έχουμε μείνει… εκεί είμαστε ακόμα! Μετά από τόσα χρόνια παλεύουμε ακόμη για μία πρόταση απ’ το πρόγραμμα του Μαρίνου Αντύπα!»

Στη συνέχεια ο Σάκης Βούτος ρώτησε για τις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση και τι πρέπει να γίνει από εδώ και τώρα.

«Κύριε Βούτο το μεγάλο πρόβλημα στη θητεία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το γεγονός ότι εφάρμοσε μνημόνιο, κακά τα ψέματα! Εφάρμοσε μνημόνιο γιατί οδηγήθηκε εκεί, όπως όλες και όλοι είδαν, μετά από μία επίδειξη ισχύος των ευρωπαίων. Τότε ήμασταν μόνοι μας στην ΕΕ, δεν υπήρχε καμία άλλη φωνή υπέρ μας, οι συσχετισμοί των δυνάμεων ήταν κατά μας και μας επιβλήθηκαν. Ήταν πολιτική υποκρισία όλο αυτό που έγινε καθώς αυτή η περιπέτεια του ελληνικού λαού έγινε για ένα δημόσιο χρέος πολύ μικρότερο από αυτό που έχουμε σήμερα, αλλά το δίκαιο του ισχυρού επικράτησε. Η πολιτική και η οικονομία σταματάει εκεί που αρχίζουν οι συρράξεις…».

«Σήμερα, ως πολίτης και ως μέλος ενός πολιτικού φορέα, περιμένω και απαιτώ από την επόμενη κυβέρνηση να:
-Να ελαφρύνει την καθημερινότητα που είναι πολύ δύσκολη για όλους μας.
-Να τελειώσει το φιάσκο με την ενέργεια που έχει στείλει το 20% των νοικοκυριών στη φάση της αδυναμίας πληρωμών.
-Να υποχωρήσει αυτή η τρομακτική αισχροκέρδεια που κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε στο σούπερ μάρκετ.
-Να μπορούμε να πηγαίνουμε στις δουλειές μας με άλλες τιμές στα καύσιμα και όχι αυτές που είναι οι πιο ακριβές σε όλη την Ευρώπη σε μία χώρα με χαμηλούς μισθούς.

Θέλουμε λοιπόν πολύ συγκεκριμένα πράγματα ενάντια σε αυτήν την οικονομική στενότητα που μας έχει επιβληθεί και που επιφέρει κι άλλες κοινωνικές μεταβολές όπως υποχώρηση του κράτους δικαίου, υποχώρηση της δημοκρατίας και άλλων θεμελιωδών αξιών. Διότι το «καρβέλι» είναι το πρώτο ζήτημα για τους πολίτες και η ανάγκη κάθε μεσημέρι να βρίσκεται στο τραπέζι τους».

Σε αυτό το σημείο ο δημοσιογράφος ρώτησε αν υπάρχει προοπτική.

«Βεβαίως και υπάρχει προοπτική! Μπορεί τα ΜΜΕ να εξωραΐζουν την πραγματικότητα αλλά όσα δελτία τύπου και να βγάζουν, η καθημερινότητά μας είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας! Κάθε μέρα ζούμε αυτήν την παράνοια και αυτήν την αδικία. Σε συνδυασμό με την άστοχη διαχείριση της πανδημίας και με την άδικη μεταρρύθμιση που επιχειρείται στην εκπαίδευση, η αντίδραση μεγαλώνει. Στο κομμάτι της πανδημίας είχαμε τις μεγαλύτερες απώλειες ενώ στην παιδεία λοιδωρούνται οι εκπαιδευτικοί μας, αυτοί που μεγαλώνουν τα παιδιά μας, ότι τάχα δε θέλουν να αξιολογηθούν κι άλλα τέτοια ευτράπελα ενώ τις προτάσεις τους δεν τις επικοινωνεί κανένα ΜΜΕ. Όλα αυτά θα εκφραστούν στις προσεχείς εκλογές νομοτελειακά…».

«Στον τομέα της υγείας έχουν υπάρξει μεγάλες αστοχίες. Διανύουμε μία πολύ κακή χρονιά από άποψη ιώσεων στα σχολεία. Όλοι οι γονείς έχουμε διαλυθεί… Οι επιπτώσεις αυτές συνδέονται με τη διαχείριση της πανδημίας. Δεν πήραν όλα τα κράτη τις ίδιες αποφάσεις… Είδαμε πολύ καλά που οδηγεί το έγκλημα των ιδιωτικοποιήσεων κρίσιμων υποδομών, και η σημερινή κυβέρνηση σκοπεύει και οδηγεί εκεί, μέσα από τις αποφάσεις της, και την υγεία. Είμαστε σαφώς υπέρ της Δημόσιας Υγείας».

Με αφορμή την τοποθέτηση του Γιάννη Βαρούχα ο Σάκης Βούτος κατέθεσε προσωπικά περιστατικά που συγκλονίζουν με τον άδικο χαμό δικών του ανθρώπων λόγω αδυναμιών του ΕΣΥ και κατέληξε στο ερώτημα : «Γιατί κ. Βαρούχα; Αυτό το «γιατί» ψάχνω και δεν μου το απαντάει κανείς…»

«Γιατι, δυστυχώς, οι προτεραιότητές τους είναι άλλες κ. Βούτο…»…

Στο κλείσιμο της εκπομπής ο κ. Βούτος ζήτησε από τον καλεσμένο του να καταθέσει το προσωπικό του μήνυμα. Ωστόσο, είχε προηγηθεί η αναφορά του παιδιού που χτύπησε στην πλατεία Βαλλιάνου πριν από λίγες μέρες και μεταφέρθηκε στην Αθήνα οπότε ο Γιάννης Βαρούχας έκλεισε λέγοντας:

«Επειδή μας έχει ενοχλήσει πάρα πολύ, ως γονείς, αυτό το περιστατικό που αναφέρατε με το παιδάκι που χτύπησε στην πλατεία και μας έχει συγκλονίσει όλες αυτές τις μέρες, δε θέλουμε να πούμε τίποτα άλλο πέρα απ’ το να εκφράσουμε όλη μας τη θετική ενέργεια και να ευχηθούμε από την καρδιά μας σε αυτήν την οικογένεια να πάνε όλα καλά και πολύ γρήγορα να γυρίσουν στο σπίτι τους».

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή στο σύνολό της στο παρακάτω ηχητικό:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ