Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
31 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Με την πένα της Εύας / “Αυτοχειρία: πρόληψη-κοινωνία”

Γράφει η Εύα Αλιβιζάτου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

“Ονομάζομαι Ευαγγελία”. “Χαίρω πολύ”, θα πείτε κάποιοι ειρωνικά. Πριν σας κοπεί το ειρωνικό του γέλωτα, θα αυτοπροσδιοριστώ. Όσα δύσκολα κι αν έχω βιώσει στη ζωή μου, ποτέ δεν θέλησα ή δεν σκέφτηκα να το βάλω κάτω. Ήταν αρκετά ώστε να σκεφτώ και εγώ να φτάσω  στα “πέναλτι”…

Σαφώς και δεν το έκανα. Σαφώς και δε θα πω ποτέ “καλά έκανε κάποιος, αν δεν ήθελε τη ζωή του”. 

Τον τελευταίο καιρό διαβάζω συχνά για την απογοήτευση και την απελπισία στη ζωή των ανθρώπων. Πρόκειται για μία πράξη με μπερδεμένες σκέψεις και νοήματα. 

Ποιος είναι στη θέση να επιχειρηματολογήσει πάνω σε αυτό;

Ποιο είναι το καθοριστικό, κομβικό σημείο που οδηγεί στην πράξη αυτή; 

Γιατί όλοι εμείς δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τον συνάνθρωπο, ώστε να μη φτάσει σε αυτό το διάβημα; 

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις; 

Δεν είμαι ψυχολόγος. Απέχω από το αντικείμενο. Ούτε η κατάρτισή μου είναι η δέουσα. Έχω το δικαίωμα όμως. Έχω το δικαίωμα να μεταφέρω τις σκέψεις μου, μέσω της συγγραφικής ιδιότητας και της ανθρώπινης.

Υπάρχουν συνθήκες που κάνουν τη ζωή δύσκολη και τους χαρακτήρες μας ευαίσθητους και ευάλωτους. Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε την αξία της ζωής. Πολλές φορές δεν κάνουμε καν τον κόπο να σκεφτούμε τι περνούν οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος, για παράδειγμα. Πώς ένας απόλυτα υγιής άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με το σοκ, τον χρόνο και τον θάνατο.

Αγαπημένοι μου, επιλέξτε τη ζωή. Επιλέξτε τη ζωή με τα καλά και τα άσχημά της. Παλέψτε με τον εαυτό σας και την αδυναμία του μυαλού σας. Ας βοηθήσουμε όλοι τους συνανθρώπους μας, τους διπλανούς μας. Να σταθούμε χωρίς περιέργεια, αλλά με αγάπη και υποστήριξη, να τονώσουμε την ψυχολογία τους. Η πρόκληση είναι να τα βάλουμε με τον εχθρό, δηλαδή τον ίδιο μας τον εαυτό. Να τον νικήσουμε. Να λέμε “δεν τα κατάφερες να με πάρεις στο σκοτάδι σου”. 

Στις ψυχικές διαταραχές το λόγο έχουν οι ειδικοί. Για να φτάσει κάποιος στο κατώφλι τους, πρέπει να τον πιάσεις απ’ το χέρι, να τον αγκαλιάσεις και να ανέβεις μαζί του το σκαλοπάτι της βοήθειας.

Η κατάχρηση ουσιών είναι ένα άλλο θέμα. Είναι ο αργός θάνατος προς την αυτοκτονία, με το ίδιο αποτέλεσμα δυστυχώς. Αντέξτε μακριά από τις προκαταλήψεις. Από τις αδυναμίες της φτώχειας και των χρεών που σαφέστατα επηρεάζουν τη ζωή μας. Και φυσικά τον πλούτο του διαδικτύου που όλους μας τρομάζει και μας κάνει να αισθανόμαστε θλίψη που δεν μοιάζουμε, που δεν έχουμε όσα έχουν αυτοί. Είναι αυτό που θυμώνει τη νεολαία και τους ανθρώπους γενικότερα οδηγώντας τους στην κατάθλιψη. Βλέποντας τις καλύτερες συνθήκες ζωής των ειδώλων τους, στην προσπάθεια να γίνουν σαν αυτούς, η απογοήτευση δεν τους αφήνει περιθώρια σκέψης.

Χρησιμοποιήστε τις μεθόδους των τηλεφωνικών γραμμών υποστήριξης με αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από 800.000 αυτοκτονίες σε όλον τον πλανήτη, με συνηθέστερες μεθόδους αυτοχειρίας την δηλητηρίαση ή τον αυτοπυροβολισμό. 

Οι περισσότερες αυτοκτονίες καταγράφηκαν σε άτομα άνω των 60 ετών, ενώ οι περισσότεροι θάνατοι αφορούσαν άντρες και στην ηλικία των 60-65 ετών αλλά και στις γυναίκες στην ηλικία των 35-39 ετών. Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει δυστυχώς και ο αριθμός των αυτοκτονιών στις μικρές ηλικίες, των νεαρών άνω των 20 ετών.

Η Ελλάδα σε σύγκριση με το 2021, όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του κοινωνικού φορέα “ΚΛΙΜΑΚΑ”, παραμένει μία από τις λίγες χώρες που δεν έχει λάβει καμία θεσμική πρωτοβουλία για την προστασία των αυτό καταστροφικών ατόμων. Το 95% των θανάτων θα μπορούσε να είχε προληφθεί εάν είχαν εφαρμοστεί έγκαιρες και ουσιαστικές παρεμβάσεις, δηλώνει η γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία.

Παρ’ όλα αυτά, τα στατιστικά στοιχεία λένε ότι το 95% των αυτοκτονιών σίγουρα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με έγκαιρες παρεμβάσεις, αν οι αυτόχειρες είχαν την κατάλληλη υποστήριξη.

Η 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως η παγκόσμια ημέρα ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ Της αυτοκτονίας, στην προσπάθεια να κινητοποιηθεί και να ενημερωθεί η κοινή γνώμη με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

Στην Ελλάδα η 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία -1018- λειτουργεί με την υποστήριξη και εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε εικοσιτετράωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από όλη την Ελλάδα, με αστική χρέωση. Τέθηκε σε λειτουργία από το 2007, στο πλαίσιο δράσεων της “ΚΛΙΜΑΚΑΣ”, και έως το 2018 είχε δεχθεί περισσότερες από 220.000 κλήσεις. Το 30% των καλούντων στη γραμμή το 2018 είχε προηγούμενη ψυχιατρική νοσηλεία. Μόνο το 2019, στη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία έγιναν 19.722 κλήσεις, εκ των οποίων οι 2.369 ήταν στο φάσμα της αυτοκτονικότητας.

Υποχρέωση όλων μας να κρατήσουμε ζωντανούς και ασφαλείς τους ανθρώπους που υποφέρουν, τους ανθρώπους που βασανίζονται, τους ανθρώπους που βιώνουν ψυχικό πόνο. Δεν μπορούμε να παραμένουμε παθητικοί αποδέκτες στις ειδήσεις για τις αυτοκτονίες και ν’ ακούμε για το κάθε τραγικό τέλος, και απλά να κουνάμε το κεφάλι από τον καναπέ. Δεν επιτρέπεται να συμβαίνει αυτό στην κοινωνία μας. Στόχος είναι η αφύπνιση για μία ουσιαστική αλλαγή, για αλληλεγγύη στον φίλο, στον συγγενή, στον άνθρωπό μας, στον οποιοδήποτε βιώνει την απογοήτευση και την απελπισία.

 Δεν γίνεται ήρωας κανείς μέσα απ’ αυτή την σκοτεινή πράξη. Πείτε όχι και ας ματώσετε. Γλύψτε τις πληγές σας. Δεν λυτρωνόμαστε μέσα από αυτό. Χανόμαστε. Χάνουμε τη ζωή μας.  Το μεγαλύτερο δώρο που μας χάρισε ο θεός είναι η ζωή. Αυτήν οφείλουμε να τιμήσουμε ως άνθρωποι. Σίγουρα όλοι μαζί μπορούμε.

Ευαγγελία Αλιβιζάτου
Λογοτέχνιδα
Αρθρογράφος

“Η ΚΛΙΜΑΚΑ – Φορέας Ανάπτυξης & Κοινωνικού Κεφαλαίου για την Αντιμετώπιση του Κοινωνικού Αποκλεισμού”, είναι ένας κοινωνικός φορέας, ένας μη κερδοσκοπικός–μη κυβερνητικός οργανισμός (ΝΠΙΔ), που ιδρύθηκε το 2000 και δραστηριοποιείται στη λειτουργία Μονάδων και στην υλοποίηση προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των αποκλεισμένων ομάδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. (klimaka.org.gr)

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εξαιρετικό άρθρο συγχαρητήρια πολλά!!
    Δυστυχώς η αξία της ζωής χάνεται μέσα στην καθημερινότητα που όσο πάει γίνεται περισσότερο
    άρρωστη….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ