Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
16 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η ΚΟΠΡΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΕΙΑ

Γράφει ο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Εικόνα άρθρου : λεπτομέρεια σκουριάς, Jerry Apostolatos

Είναι φανερό ότι από τη στιγμή που οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να ζήσουν σε ευρύτερες κοινότητες και να σχηματίσουν, πρώτα οικισμούς και στη συνέχεια πόλεις [αστικά κέντρα] δηλαδή να αστικοποιηθούν, έπρεπε να θεσπισθούν κανόνες κοινής συμβίωσης, άλλους άγραφους και άλλους γραπτούς.

Έτσι άρχισαν πρώτα με το να συμφωνήσουν για την καθημερινή τους συμπεριφορά, αυτό που σήμερα το αποκαλούμε πολιτισμό και έχει σαν εργαλεία το σύνολο των πνευματικών και τεχνικών επιτευγμάτων που διαφοροποιούνται αποκτώντας ξεχωριστά χαρακτηριστικά ανάλογα την γεωγραφία και την γλώσσα. Έτσι, χωρίς να χρονοτριβώ, ξέρουμε ότι ένας πολιτισμός μπορεί να εξαφανιστεί όταν αλλοιωθούν σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία της πολιτιστικής του ταυτότητας.

Η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας πολλές φορέςm αν όχι όλεςm εξαρτάται από την άσκηση της εξουσίας, έτσι ανακαλύφθηκε η ανάγκη της από κοινού ευθύνης διακυβέρνησης της κοινότητας μέσω της ψηφοφορίας και την ανάληψη της εξουσίας από την πλειοψηφία-αυτό που σήμερα αποκαλούμε Δημοκρατία.

Βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει η Δημοκρατία είναι: πρώτον η εφαρμογή των αποφάσεων της πλειοψηφίας, δεύτερον ο σεβασμός στη μειοψηφία,  και τρίτον να παρέχεται πρόσβαση στη γνώση για όλους μέσω της παιδείας. Υπάρχουν όμως διάφορες ασθένειες που εγκυμονούν στην άσκηση της Δημοκρατίας και που είναι ένας από τους σοβαρούς λόγους να διαβρωθεί κατ’ επέκταση ο πολιτισμός και η εύρυθμη λειτουργία της κοινότητας με όλες τις επιπτώσεις που συνεπάγονται από αυτές.

Μία από τις πιο βασικές ασθένειες είναι όταν μέλη ή μέλος της πλειοψηφίας  χρησιμοποιούν την εξουσία που τους δόθηκε προς ίδιο όφελος ή προς όφελος μεμονωμένης ομάδας σε βάρος των υπολοίπων. Είναι δε σαφές ότι αυτή η διάβρωση εκτός του πλήγματος που καταφέρνει στην άσκηση της δημοκρατίας, αλλοιώνει και την πολιτιστική ταυτότητα της κοινότητας. Άρα η άμεση ίαση είναι καθήκον του συνόλου ή όπως θα λέγαμε “Ο καθαρισμός της κόπρου του Αυγεία” είναι επιτακτικός για τη διατήρηση της υγείας του συνόλου.  Ατομικό καθήκον λοιπόν πρώτα και μετά συνολικό Η ΚΑΘΑΡΣΗ!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ