Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
20 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

H μπλε συνοδός. Γράφει η Ειρήνη Τζαννάτου

Της το χρώσταγα της Τούλας. Μια ιστοριούλα, σεβασμός στην πολυετή παρουσία της, καθημερινή και σχεδόν αγόγγυστη τόσα χρόνια. Βλέπεις η Τούλα  λιτή, χωρίς πολλά έξοδα, μας συνόδευσε μέχρι και σήμερα χωρίς να μας αφήσει , πλην ελαχίστων δυσάρεστων εκπλήξεων, παραπονεμένους. Της το χρώσταγα και για ένα επιπλέον λόγο. Φέτος ενηλικιώθηκε, έγινε δεκαοχτώ χρονών. Αυτό δυστυχώς δε σημαίνει πως είναι στην καλύτερη της φάση έτοιμη για ατελείωτες βόλτες, προκλήσεις ή πιθανούς ανταγωνισμούς αν βρισκόταν σε ριψοκίνδυνα χέρια. Η Τούλα στα δεκαοχτώ της θεωρείται ηλικιωμένη, όχι και χούφταλο, αλλά όπως και να το κάνεις έχει μπει στην Τρίτη ηλικία της…

 Πάνε χρόνια από τότε που την ανέλαβα και ζει και τη δική μου ζωή, όχι όλη αλλά ένα σεβαστό τμήμα της. Από τη στιγμή που την πήρα υπό την προστασία μου της άλλαξα τόπο διαμονής και ακτίνα μετακινήσεων. Την έφερα σε τουριστικό θέρετρο, αλλά την ταξίδεψα περισσότερο. Μέχρι τότε, αραγμένη κοντά στα καΐκια στο λιμάνι, όχι μακριά από το πατρικό μου, έκανε σύντομες βόλτες και σε μεγάλα κέφια, μεγαλύτερες διαδρομές σχεδόν πάντα συγκεκριμένες, που μάλλον τις ήξερε απέξω και ανακατωτά.

Βέβαια και τώρα την καθημερινή της διαδρομή την έχει μάθει  το ίδιο καλά, όταν εγώ σαν εργατικό μυρμήγκι, πέντε μέρες τη βδομάδα, κουβαλάω το σπόρο μου από και προς τη φωλιά μου, με μια πανομοιότυπη  επανάληψη. Ευτυχώς που διαθέτει και τον κατάλληλο αντιπερισπασμό, δισκάκια με μουσικές νοστιμιές, αντίδοτο στην κούραση, το άγχος ή τη μονοτονία του βιοπορισμού.

Το καλοκαίρι και ειδικά τον Αύγουστο όλα αλλάζουν για την Τούλα. Αλλάζει τις συνηθισμένες και μικρές της διαδρομές και οργώνει το νησί απ’ άκρη σ’ άκρη. Η παρέα των διακοπών  γνωρίζει το όνομά της  και δεν παύει να την επαινεί, όταν ανεβαίνει φορτωμένη τα ανηφόρια  σιγά αλλά σταθερά, με την επιμονή του ταπεινού και εργατικού βοηθού που μπορείς να στηρίζεσαι πάνω του. Τι πανηγύρια, τι Σαρίστρες, τι παραλίες ερημικές ή πολυσύχναστες  δεν έχει γυρίσει η Τούλα! Με βρεγμένα καθίσματα από τα μαγιό, γεμάτη άμμο ή πετραδάκια από τις ακρογιαλιές, αποκτά κάθε χρόνο τέτοια εποχή καλοκαιρινή αύρα που την κάνουν πιο ελκυστική από ποτέ… Με τον καυτό ήλιο ψηλά ή με τα φωτάκια της να τρυπούν τα σκοτάδια στις ερημιές, ικανοποιεί τις επιθυμίες της στιγμής ή πραγματοποιεί σχέδια που έχουν γίνει μήνες πριν… Η Τούλα μου η μπλε συνοδός μου. Όλα αυτά τα χρόνια που με υπηρετεί και με εξυπηρετεί υπομονετικά, έχει παρακολουθήσει διακριτικά συζητήσεις ευχάριστες, γκρίνιες της καθημερινότητας, καυγάδες μεγάλου βεληνεκούς, γέλια και κλάματα για χίλιους λόγους Στο καπό της που σε κάποια σημεία ξεθωριάζει, έχουν ακουμπήσει ή έχουν ξεχαστεί  πέδιλα θαλάσσης, ψώνια, τσάντες με βιβλία. Έχουν λιαστεί γατούλες αγαπημένες, έχουν χτυπήσει δάχτυλα στο ρυθμό κάποιου τραγουδιού.

Με τη μεγάλη νεροποντή του Σεπτέμβρη το 2015, η Τούλα, θύμα του κατακλυσμού, βρέθηκε με σβηστή τη μηχανή μπροστά στο φέρρυ μπωτ του Ληξουριού να εμποδίζει την έξοδο από κάθε όχημα που θα επιχειρούσε να πατήσει τις ρόδες του στο Αργοστόλι. Ήταν άραγε  και αυτό μια πράξη συμβολική, συμμετοχή στο αιώνιο παιχνίδι αντιπαλότητας,  και ανταγωνισμού  ανάμεσα στους Αργοστολιώτες και τους Ληξουριώτες;  

Φέτος το καλοκαίρι η Τούλα ξεκουράζεται. Ούτε πανηγύρια, ούτε Σαρίστρα , λιγότερο το φορτίο, αφού οι επιβάτες της δε θα έλθουν όλοι για διακοπές. Μήπως το χαίρεται; Ή σαν εμένα καταριέται τον κορόνα που μας τα έφερε όλα τούμπα ; Προσπαθώ να διακρίνω μια απόχρωση  ανακούφισης ή δυσαρέσκειας στον ήχο της μηχανής της, αλλά τότε λέω στον εαυτό μου: «Έχεις ξεφύγει έ;»

Αφιερωμένο σε όσους συνδέονται λίγο παραπάνω με το σαραβαλάκι τους.

Ειρήνη Τζαννάτου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ