Τρίτη 23 Απριλίου 2024
19 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Λογιστής… Τι δύσκολο πράγμα! Γράφει ο Ανδρέας Μαγουλάς


Γράφει ο Ανδρέας Μαγουλάς.



Είμαστε στην εποχή πλέον που καλώς ή κακώς το επάγγελμα του Λογιστή -Φοροτεχνικού έχει περάσει σε μια άλλη βαθμίδα ως προς την κοινωνία και τον πολίτη.

Ο λογιστής την χρονική αυτή περίοδο έχει επωμιστεί ένα δυσανάλογο φόρτο εργασίας. Φορολογικές δηλώσεις, δεκάδες πλατφόρμες που έχουν ‘’ανοίξει’’ από τον Μάρτιο και μετά για το μεγαλύτερο φάσμα εργαζόμενων και εργοδοτών, Α.Π.Δ & Δ.Π, Μ.Υ.Φ, Φ.Π.Α ,αναστολές εργασίας, ηλεκτρονικό γνήσιο υπογραφής. Έχει επίσης επωμιστεί  σχεδόν όλες τις εργασίες για τον ΟΑΕΔ, καθώς πλέον η παρουσία στον ΟΑΕΔ από τους πολίτες, η ανανέωση κάρτας στον ΟΑΕΔ, οι αιτήσεις επιδόματος στον ΟΑΕΔ γίνονται όλα ηλεκτρονικά ΚΑΙ από τον λογιστή. Επίδομα στέγασης, φοιτητικό επίδομα, επίδομα Α21, αιτήσεις δανείων προς τράπεζες, αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή, εύρεση ενσήμων και ΠΛΕΟΝ και υπηρεσίες που αφορούν την στρατολογία είναι επίσης κάποιες από τις δουλείες που έχουν ανατεθεί στον Λογιστή!

Εν μία νυκτί, τα περισσότερα από τα παραπάνω  ‘’πέρασαν ‘’ στις αρμοδιότητες του λογιστή, συν αρκετά ακόμη που θέλουμε δύο μέρες και δύο νύχτες για να τα αφηγηθούμε και να τα εξηγήσουμε.

ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ …

ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ, ΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΣΑΦΕΙΕΣ, ΜΕ ΑΣΦΥΧΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.

ΕΝΑ ΧΑΟΣ!

Συχνό φαινόμενο για έναν λογιστή η εικόνα αυτή.

Ζούμε τις μέρες μετάβασης από το e-grafeiokratia στο e-talaiporia, όπου σχεδόν όλες οι εργασίες και οι δουλειές που έχει σε εκκρεμότητα ένας πολίτης γίνονται αποκλειστικά μέσω των περίφημων κωδικών taxisnet.

Ο λογιστής σε αυτήν την νέα καθημερινότητα οφείλει πλέον να είναι και ‘’ολίγον συμβολαιογράφος’’, ‘’ολίγον εφοριακός’’, ‘’ολίγον νομικός’’ και ‘’ολίγον μηχανικός’’ για να μπορέσει να ανταπεξέλθει πλήρως σε αυτή την λαίλαπα νέων εργασιών που του έχει ανατεθεί.

Το αδιάκοπτα  μεταβαλλόμενο φορολογικό τοπίο, οι πολυάριθμες πλέον υποχρεώσεις (καθώς ο λογιστής έχει αναλάβει και τον ρόλο του ΟΑΕΔ, του ΚΕΠ, του EΦΚΑ, των ΤΡΑΠΕΖΩΝ κτλ), η συνυπευθυνότητα του λογιστή και οι ασφυχτικές προθεσμίες που του επιβάλλουν απαιτούν πάρα πολλές ώρες εργασίας και συνεχόμενης μελέτης, καθώς όλα είναι ρευστά και μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Η Φράση τα ‘’λάθη πληρώνονται ‘’ παίρνει σάρκα και οστά όταν αναφερόμαστε στο επάγγελμα του Λογιστή-Φοροτεχνικού.

Η μετάβαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όπου η γραφειοκρατία μειώνεται, όπου οι εκκρεμότητες του πολίτη επιλύονται πιο γρήγορα, καταργούνται οι ΄΄ουρές ΄΄ των πολιτών στις Δ.Υ, καταργείτε ο περίφημος ‘’γκισες’’κτλ, είναι κάτι που σίγουρα θέλει ο καθένας μας και σίγουρα επιθυμεί και ο λογιστής.

Κάτι τέτοιο όμως οφείλει να γίνει με πρόγραμμα, οργάνωση και δομή. Με ηλεκτρονικά συστήματα που ΄΄αντέχουν’’ στον ανάλογο φόρτο εργασίας  και δεν ‘’πέφτουν’’ ανά πάσα στιγμή μη μπορώντας να εξυπηρετηθεί ο εκάστοτε πολίτης, με οδηγίες και αρμοδιότητες που θα είναι σαφής για τον κάθε κλάδο που θα συμμετέχει σε όλη αυτή την προσπάθεια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και όχι με ασάφειες, όχι με συνεχόμενες αλλαγές στις εκάστοτε οδηγίες επικρατώντας ένα γενικό αλαλούμ και σίγουρα ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ, καθώς απαιτείται ο κατάλληλος χρόνος για μια τέτοια μετάβαση και το ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ οι κατάλληλες υποδομές και ηλεκτρονικά συστήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ