Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
33 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Εισπνέοντας δηλητήρια : Οι θύτες, τα θύματα και οι ηθικοί αυτουργοί.

Editorial

Έχουν περάσει 10 μέρες απ’ το μεσημέρι του Σαββάτου της 5ης Σεπτεμβρίου, οπότε και μας έγινε γνωστό ότι υπάρχει πυρκαγιά στο ΧΥΤΥ της Παλλοστής. Έκτοτε, όλοι οι κάτοικοι του νησιού που ζουν σε μία ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων γύρω απ’ το μέρος όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έζησαν οδυνηρές μέρες και νύχτες. Με παράθυρα και πόρτες κλειστά απ’ το μεσημέρι και μετά, χωρίς να μπορούν να κυκλοφορήσουν στην ύπαιθρο, με φόβους και ανησυχίες για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους και με μεγάλο προβληματισμό για τις μακροπρόθεσμες δυσμενείς συνέπειες που είναι μπροστά…

Γιάννης Βαρούχας

Τη μακάβρια «σκυταλοδρομία» ξεκίνησε η φωτιά στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, μετά ακολούθησε η φωτιά στο ΧΥΤΑ Παξών και ακολούθως πήραν τη σκυτάλη η Κεφαλονιά με την πυρκαγιά στην Παλλοστή και η Ζάκυνθος με τη φωτιά στο Σκοπό… Πως είναι δυνατόν να φλέγονται σχεδόν ταυτόχρονα όλοι οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων-Απορριμάτων σ’ όλο το Ιόνιο;  Μόνο κάποιος αφελής θα το απέδιδε σε σύμπτωση…

Είχαμε ενημερωθεί για τις αδυναμίες και τα μελανά σημεία του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τις περιβαλλοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις(Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οργάνωση Γη, Greenpeace, Medasset, και WWF Ελλάς). Ωστόσο, δεν περιμέναμε ποτέ να βλέπαμε τα αποτελέσματα τόσο γρήγορα! Γνωρίζαμε ότι ο νέος ΕΣΔΑ :

• Περιλαμβάνει την καύση απορριμμάτων ενάντια στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Επενδύοντας στην καύση απ’ την οποία προκύπτει κερδοφορία υπέρ των λίγων, τινάσσει στον αέρα την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων που θα έπρεπε να είναι η κυρίαρχη στρατηγική.

•  Ευνοεί τους ιδιώτες, χαρίζοντάς τους κρατικές χρηματοδοτήσεις και όλα τα έργα απορριμμάτων. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την απώλεια περιουσίας των ΟΤΑ και την υποθήκευση των δημοτικών τελών για τα επόμενα χρόνια. Είδαμε ήδη στην Κεφαλονιά τι έγινε…

• Υποθηκεύει και την ανακύκλωση καθώς δεν προωθεί τα κίνητρα ανακύκλωσης και τα αντικίνητρα ταφής και δε λαμβάνει υπόψη τα κίνητρα για τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων.

• Το 2018 θεσμοθετήθηκε η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων – αυτή που ο κ. Καππάτος διαφήμιζε στις δικαιολογίες του για το έγκλημα της κατάργησης της διαδημοτικής ως επιτυχία του αντιπεριβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη – αλλά με το Ν. 4685/2020, η αλήθεια είναι ότι ο κ. Χατζηδάκης την ανέστειλε έως το τέλος του 2022!

Είναι σαφές σε όλους ότι τη στιγμή που άλλα κράτη μέλη της ΕΕ εκμεταλλεύονται τη διαχείριση των απορριμάτων με σύγχρονες μεθόδους φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να εισάγουν σκουπίδια(!), η χώρα μας ακολουθεί ένα οπισθοδρομικό κατήφορο με προορισμό τα περιβαλλοντικά εγκλήματα, τις αυξήσεις των δημοτικών τελών και την υπονόμευση της ανακύκλωσης.

Έχοντας σε γνώση όλα τα παραπάνω, δεν είναι να απορεί κανείς που όλο αυτό το τραγικό για τα νησιά μας διάστημα της πυρκαγιάς στην Παλλοστή, η μόνο αρωγή που δεχθήκαμε απ’ το κράτος ήταν οι συστάσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να πλύνουμε καλά τις αυλές και τα μπαλκόνια μας όταν η πυρκαγιά σταματήσει, καθώς και η σύσταση του Δημάρχου Αργοστολίου να κλείσουμε τα πορτοπαράθυρά μας… Αυτή είναι η Πολιτική Προστασία που παρέχει στους πολίτες των νησιών μας το ελληνικό κράτος εν έτει 2020;;;

Ελλείψει επίσημης ενημέρωσης και απόδοσης ευθυνών, αναπτύχθηκε, όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, μία πλούσια και ευφάνταστη ανθολογία μυθοπλασιών! Έτσι ακούσαμε για τη σφήκα που τσίμπησε το φύλακα… για το βουνό των σκουπιδιών των 6 ή 10 ή 20 ή 60 μέτρων(!)… για τους βοσκούς που μια ζωή φταίνε για όλα… για την κακή πρακτική των πολιτών στην ανακύκλωση που επέτρεψε να καίγονται τα πλαστικά και άλλα ακατάλληλα για καύση σκουπίδια και πολλές άλλες χοντροκομμένες αρλούμπες!

Οι πολίτες μέχρι σήμερα δεν έχουν ενημερωθεί για :

  • Τα αίτια της πυρκαγιάς και την πορεία που ακολούθησε.
  • Το γιατί δεν είχε υλοποιηθεί η ταφή αυτού του τεράστιου όγκου σκουπιδιών που έπιασε φωτιά.
  • Τις επίσημες διαδικασίες που ενεργοποιήθηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
  • Τους υπεύθυνους της πυρκαγιάς καθώς και για το ποιες ευθύνες θα τους αποδοθούν ή γιατί δεν αποδόθηκαν ευθύνες σε κανένα μέχρι στιγμής.
  • Το γιατί δεν κηρύχθηκε η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να λάβει απ’ το κράτος τη βοήθεια που χρειαζόταν και χρειάζεται.
  • Το νόημα της δήλωσης της Περιφερειάρχη που έκανε πριν από περίπου ένα μήνα περί της επικίνδυνης κατάστασης στο ΧΥΤΥ για πυρκαγιά καθώς και για
  • Το αν έχει τελικά σβήσει η πυρκαγιά και γιατί καθυστέρησε τόσες πολλές μέρες να αντιμετωπιστεί.

Οι ηθικοί αυτουργοί αυτού του εγκλήματος ενάντια στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία δεν αισθάνονται, απ’ ό,τι φαίνεται, την ανάγκη να απολογηθούν στους πολίτες. Οι θύτες κυκλοφορούν ανενόχλητοι και ενδεχομένως να σχεδιάζουν το επόμενο χτύπημά τους. Τα θύματα δέχονται απανωτά χτυπήματα από ένα κράτος που – αφού άφησε να «καπνιστούν» τα παιδιά μας με τοξικό νέφος – επιλέγει να τα στείλει στα σχολεία με μόνο μέτρο τη μάσκα και με περισσότερους μαθητές ανά τάξη…

 Είναι το ίδιο κράτος που άνοιξε τα σύνορα, για να μην πεινάσουμε, αλλά διέθεσε τα χρήματα στις διαφημιστικές καμπάνιες (που έπρεπε να γίνουν δωρεάν) και όχι στα διαγνωστικά τεστ που είχαμε ανάγκη για τον έλεγχο της πανδημίας. Είναι το ίδιο κράτος που αντί να μαζέψει τα σκουπίδια, τα αφήνει και προβάλλονται ως πρότυπα στη νεολαία μέσω των τηλεριάλιτι των μπουκωμένων από πέτσινο χρήμα καναλιών… Με αυτές τις πρακτικές οι ηθικοί αυτουργοί θα μακροημερεύουν, οι θύτες θα επιβραβεύονται και τα θύματα θα παραμένουν, αλίμονο, για πάντα θύματα.

Γιάννης Βαρούχας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ