Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
16 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Τα Χριστούγεννα δεν είναι για τις πολυεθνικές μόνο!

Editorial

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή του φωτός και των παιδιών. Σταματάει η επέλαση του σκότους με τη χειμερινή ισημερία στις 21/12, καθώς το φως αρχίζει να κερδίζει ξανά το χαμένο έδαφος, και τα παιδιά ζεσταίνουν τις καρδιές όλων μας με την αθωότητα και τη χαρά τους. Ενώ η τεχνολογία τείνει να μας κάνει αδιάφορους προς το άλλοτε θαύμα της επαναφοράς του ήλιου στα πιο ψηλά «σκαλοπάτια» τ’ ουρανού – λες και είναι τίποτα δεδομένο(!) – η άσβεστη δίψα του ανθρώπου για κερδοφορία έχει συνδέσει τη χαρά των παιδιών με τον καταναλωτισμό. Πως μπορούμε όμως να μετατρέψουμε αυτόν τον καταναλωτισμό σε κοινό όφελος;

Γιάννης Βαρούχας

Η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή απ’ τις άλλες, το δίχως άλλο! Ο φόβος της πανδημίας κυβερνάει τον πλανήτη και η κάθε χώρα – ανάλογα με την κυβέρνηση που διαθέτει – επιστρατεύει τις άμυνές της. Δεν είναι παράλογο να πούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρά την εύνοια της τύχης της όσο αφορά τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώθηκε το 1ο κύμα της πανδημίας και το χρονικό περιθώριο που μας δόθηκε να προετοιμαστούμε για το 2ο (πράγμα που δεν έγινε ποτέ), δεν έδωσε έμφαση στη δημόσια υγεία και στη μικρομεσαία οικονομία αλλά αντιθέτως «έπαιξε τα ρέστα της» στην… επικοινωνία!

Αφού ακούσαμε αμέτρητες διαφορετικές και αντιφατικές οδηγίες απ’ την κυβέρνηση για τη χρήση των μασκών, για τα τεστ και για τη λειτουργία των σχολείων, τελικά καταλήξαμε κλεισμένοι στα σπίτια μας και χωρίς τις ενισχύσεις που αποδίδονται απ’ άλλες χώρες της ΕΕ προς τους πολίτες τους κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού.

Πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα ορισμένες εταιρείες ταχυμεταφορών και μεγάλα πολυκαταστήματα μας ενημέρωσαν ότι οι δυνατότητές τους ξεπεράστηκαν απ’ την αυξημένη ζήτηση και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλέον σε νέες παραγγελίες… Την ίδια στιγμή όμως, τα μαγαζιά των νησιών μας που έπεσαν στο «πηγάδι» του «κλικ αγουεϊ» και που δε διαθέτουν ιστότοπο για αγορές μέσω διαδικτύου βρίσκονται σε μία κατάσταση που την περιγράφει μία και μόνο λέξη : Απόγνωση.

Μέσα στην περίοδο της πανδημίας οι πολίτες εκπαιδεύτηκαν «βίαια» στις ηλεκτρονικές αγορές. Στις ατελείωτες ώρες του εγκλεισμού, συνήθισαν το «σκρολάρισμα» μέσα στα ηλεκτρονικά καταστήματα και δοκίμασαν τη συγκίνηση της διακοπής της μονοτονίας απ’ το κουδούνι που χτυπούσε ο ταχυμεταφορέας όταν έφερνε  το νέο πακέτο τους… Θα υπάρξει άραγε επιστροφή μετά την άρση του γενικού κλεισίματος στις δια ζώσης συναλλαγές; Ακόμη όμως κι αν υπάρξει επιστροφή, για την οποία έχουμε ισχυρές επιφυλάξεις, ποια καταστήματα θα έχουμε μείνει μέχρι τότε ανοικτά;

Οι εμπορικοί δρόμοι της πόλης μας θυμίζουν πόλη φάντασμα. Με εξαίρεση μερικά καταστήματα των οποίων οι παροχές δύσκολα διεκπεραιώνονται μ’ άλλο τρόπο, οι περισσότεροι επαγγελματίες «βράζουν στα στέκια της αγανάκτησης» και κάνουν απλώς υπομονή με ανύπαρκτες εφεδρείες. Μια υπομονή που εύκολα, όταν φτάσει το «σημείο βρασμού», μπορεί να μετατραπεί σε εκτίναξη και οργή…

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν ως ενεργοί πολίτες απέναντι σε αυτήν την ιδιαίτερα ανησυχητική και ζοφερή κατάσταση; Πως μπορούμε να μετατρέψουμε τον καταναλωτισμό σε προστασία των αδυνάτων και προαγωγή του κοινού καλού; Πως μπορούμε να αναχαιτίσουμε την οικονομική καταστροφή που η κυβέρνηση αφήνει να εκδηλώνεται ανενόχλητη; Με μία πρόταση μπορούμε να στρέψουμε τα όπλα με τα οποία εξοντωνόμαστε προς την αντίθετη κατεύθυνση για να προστατευτούμε!

  • Οι Χριστουγεννιάτικες και όχι μόνο αγορές μας πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο από καταστήματα του τόπου μας. Βοηθάμε τις μικρές επιχειρήσεις. Τα καταστήματα της γειτονιάς μας.
  • Τα προϊόντα που επιλέγουμε πρέπει να είναι κατά προτίμηση τοπικά ή ελληνικά(όπου υπάρχουν εναλλακτικές). Με παραγωγή ελληνική και όχι μόνο με συσκευασία ελληνική.
  • Μπορούμε να επιστρατεύσουμε τη δημιουργικότητά μας για να δώσουμε απέραντη χαρά στα παιδιά μας με κατασκευές και δημιουργίες που δεν κοστίζουν αλλά είναι βέβαιο ότι θα τα κάνουν ευτυχισμένα χωρίς να στείλουμε το υστέρημά μας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ή στη βόρεια Ευρώπη. Παλιά έπιπλα μπορούν να μετατραπούν σε υπέροχα κουκλόσπιτα! Με ελάχιστη ξυλεία και παλιά υφάσματα μπορούν να φτιαχτούν κουκλοθέατρα και σκηνές ινδιάνων! Άχρηστα κουτιά μπορούν να μετατραπούν σε μαγικά κουτιά! Υπέροχα στολίδια μπορούν να φτιαχτούν στο… φούρνο μας! Υπάρχουν αμέτρητες ιδέες που μπορούμε να αναζητήσουμε στο διαδίκτυο αντί των εισαγωγών. Το μόνο που χρειάζονται είναι την ενέργειά μας και τα τοπικά καταστήματα έχουν όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε.
  • Υπάρχουν πολλά και ποιοτικά βιβλία από Κεφαλλήνες συγγραφείς για μικρούς και μεγάλους στα τοπικά βιβλιοπωλεία μας! Τι πιο ωραίο δώρο από ένα βιβλίο; Το μεγαλύτερο ταξίδι με το πιο μικρό κόστος!
  • Τέλος, χρησιμοποιούμε για τα εορταστικά μας τραπέζια τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα μας! Τα τυροκομικά μας, τα κρασιά μας, τα μέλια μας, τα κρεατικά μας και τα λαχανικά μας δεν έχουν απολύτως τίποτα να ζηλέψουν απ’ τα ξένα προϊόντα που κατακλύζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Είναι νόμος πως αυτό που υπάρχει στον κάθε τόπο είναι χίλιες φορές καλύτερο(με πολλούς τρόπους) απ’ οτιδήποτε μεταφερόμενο και εισαγώμενο!

Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι τα Χριστούγεννα είναι και η γιορτή της Αγάπης. Υπάρχουν γύρω μας οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια. Μπορούμε να αισθανθούμε την απόλυτη ολοκλήρωση απ’ το χαμόγελο ενός παιδιού που θα του δώσουμε χαρά χωρίς ποτέ να το μάθει κανείς…

Ας μην κάνουμε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους! Η μεγαλύτερη απώλεια απ’ τον «πόλεμο» με την πανδημία θα είναι η επιστροφή σ’ ένα κοινωνικό τοπίο αδικίας, οικονομικής εξαθλίωσης και ανισότητας.

Ας αφιερώσουμε αυτά τα Χριστούγεννα στις αληθινές αξίες και όχι στις επίπλαστες που οι πολυεθνικές φροντίζουν να μας καθιστούν αναγκαίες. Στις αξίες που θα αποτελέσουν συγχρόνως τα «όπλα» μας για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Στους ανθρώπους που γνωρίζουμε και συμβιώνουμε απέναντι στα ίδια προβλήματα, και όχι στις αόρατες πολυεθνικές των εξωχώριων εδρών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία και θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό της κερδοφορίας…

Τα Χριστούγεννα να είναι για όλους μας γιορτινά και χαρούμενα!
Καλές γιορτές!!

Γιάννης Βαρούχας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ