Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
18 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Στο Σάκη Βούτο και στο «Βήμα του Πολίτη» εφ’ όλης της ύλης

Editorial

Στο Σάκη Βούτο και στη ραδιοφωνική εκπομπή «Το Βήμα του Πολίτη» είχα την τιμή και τη χαρά να φιλοξενηθώ την περασμένη Δευτέρα. Η συζήτηση που αναπτύχθηκε ήταν πλούσια ενώ επεκτάθηκε σε πολλά θεματικά πεδία δημοσίου ενδιαφέροντος.

Γιάννης Βαρούχας

Εισαγωγικά συζητήθηκε το επίκαιρο θέμα – μιας και τη συγκεκριμένη μέρα άνοιγαν ξανά τα σχολεία της Α/βάθμιας μετά το 2ο lockdown – του συνωστισμού των γονέων κατά την παραλαβή και τη μετάβαση των παιδιών στα σχολεία. Υπήρξαν ακροατές που κατήγγειλαν το γεγονός ενώ είχα κι εγώ την ευκαιρία να διαπιστώσω του λόγου το αληθές αφού λίγο πριν τη συνέντευξη είχα πάει να παραλάβω το παιδί μου από μία σχολική μονάδα της πόλης. Αυτό που υπογράμμισα ήταν ότι δε φταίνε οι γονείς που τα σχολεία ανοίγουν για 3η φορά (μετά το 1ο lockdown, το καλοκαίρι και το 2ο lockdown-γιορτές Χριστουγέννων) χωρίς καμία μέριμνα ή φροντίδα από το Υπουργείο Παιδείας.

Θα μπορούσε για παράδειγμα η προσέλευση και η έξοδος να γινόταν κλιμακωτά ή να υπήρχε σχολικό λεωφορείο για τη μεταφορά των παιδιών. Έτσι θα αποφεύγαμε το συνωστισμό αλλά και μία σειρά άλλων προβλημάτων(κυκλοφοριακό, έξοδα μεταφοράς,ρύπανση, ασφάλεια κτλ).

Η εξέλιξη της πανδημίας στα νησιά μας είναι εξαιρετικά ήπια λόγω του χρονισμού της εκδήλωσης του 1ου κύματος αλλά και λόγω της άλλοτε αναπηρίας της νησιωτικότητας, που σήμερα είναι το απόλυτο πλεονέκτημα, καθώς αποκλειόμαστε φυσικά από την ηπειρωτική χώρα. Ωστόσο, δε χωρούν εφησυχασμοί.

Στη συνέχεια συζητήσαμε την ανήθικη και πέρα από κάθε πολιτικό πολιτισμό επίθεση μερίδας των τοπικών ΜΜΕ προς την οικογένεια του προέδρου του Δημ. Συμβουλίου Αργοστολίου. Εδώ θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους πως όταν γίνεται η χρήση «λάσπης» στο δημόσιο διάλογο και στην πολιτική, ακόμη κι αν αποκατασταθεί η αλήθεια πάντα κάτι μένει από τη «βρωμιά»… Υπάρχουν αναρίθμητες ιστορικές περιπτώσεις όπου ακόμη και μετά την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, η διαστρεβλωμένη εκδοχή συνεχίζει και διαπερνάει την ιστορία… Γι΄αυτό το λόγο το θέμα κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρό και χρειάζεται θεσμική απάντηση.

Μετά από ερώτηση του κ. Βούτου για το πως αξιολογείται η νέα Δημοτική Αρχή Αργοστολίου, εξέφρασα την εκτίμηση ότι η αλλαγή που προεκλογικά υποσχέθηκε η παράταξη Μιχαλάτου και με την οποία απέσπασε την ψήφο των δημοτών, δεν έγινε. Οι πρακτικές παραμένουν οι ίδιες, τα ονόματα σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν ίδια ή κι εκεί που άλλαξαν η διοίκηση δεν άλλαξε πολιτικό περιεχόμενο. Αναφέρθηκε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το μουσείο Φυσικής Ιστορίας που βρίσκεται στα Δαυγάτα για το οποίο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε αποφασίσει να μεταφερθεί στο κτίριο του Θαλασσόμυλου. Ωστόσο το εν λόγω κτίριο ούτε οι πρώην αλλά ούτε οι νυν φαίνεται να έχουν την πολιτική βούληση να το αποκαταστήσουν! Όταν ήρθε το θέμα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος είπε ότι αν δεν αλλάξει θέση η Ισχυρή Κεφαλονιά δεν μπορεί να αλλάξει κάποιο δεδομένο στην υπόθεση… Οπότε τι αλλάζει; Στο ίδιο έργο θεατές περιμένοντας τη μεταφορά ενός μουσείου που σήμερα είναι αδικαιολόγητα κλειστό σε ένα κτίριο που κανείς δεν ξέρει πότε θα επισκευαστεί και που κάθε μέρα που περνάει γκρεμίζεται ολοένα και περισσότερο

Το επόμενο θέμα που μας απασχόλησε ήταν το μείζον ζήτημα της απομάκρυνσης του Μουσείου Ραδιοφώνου του κ. Χαράλαμπου Μακρή απ’ το κτίριο του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Δυστυχώς και παρά τη γενική θύελλα των αντιδράσεων που ξεσήκωσε η απόφαση να κλείσει και αυτό το μουσείο της πόλης μας, δεν έγινε η παραμικρή υποχώρηση με αποτέλεσμα η πρωτοβουλία του κ. Μακρή και η προσωπική του πολυετής προσπάθεια να πετιέται έτσι απλά στον κάλαθο των αχρήστων… Για να σκεφτούμε το μέγεθος της λανθασμένης αυτής απόφασης, ενημέρωσα τον κ. Βούτο και τους ακροατές του ότι υπάρχει ενδιαφέρον από το Πανεπιστήμιο Αθηνών να τύχει στη μέριμνα και τη φροντίδα του η συλλογή του κ. Μακρή η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί στην πρωτεύουσα. Σε αυτό το τεράστιο ζήτημα με το οποίο νεκρώνει ένα ακόμη κύτταρο της τοπικής κοινωνίας μας, ο Δήμαρχος Αργοστολίου, κ. Μιχαλάτος, είναι εκκωφαντικά σιωπηλός και δεν έχει πάρει θέση.

Στην προέκταση αυτής της συζήτησης έθεσα ένα προβληματισμό από παιδαγωγικής πλευράς. Πιο συγκεκριμένα, μία σχολική μονάδα, μετά το κλείσιμο των μουσείων Φυσικής Ιστορίας, το Αρχαιολογικό και του Ραδιοφώνου αλλά και το κλείσιμο του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στη Λάμια, της απομένει μόνο το Λαογραφικό Μουσείο για εκπαιδευτικούς περιπάτους αλλά κι εκείνο έχει ένα σωρό προβλήματα σύμφωνα με τις αναφορές της κας Μαρκάτου. Δεν έχουν, με λίγα λόγια, καμία παιδαγωγική και εκπαιδευτική διέξοδο τα σχολεία του Δήμου μας με ευθύνη που έχει ονοματεπώνυμο…

Μετά από μία σειρά θεμάτων τοπικού και μεγάλου ενδιαφέροντος, η συζήτηση προχώρησε σε πολιτικούς διαδρόμους με τον πολύπειρο κ. Βούτο να με ρωτάει αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί με το ΚΙΝΑΛ. Η εκτίμηση και η τοποθέτησή μου ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει κανένα πολιτικό χώρο ως δεκανίκι ή εξαπτέρυγο, αλλά θέλει ισότιμους και ισχυρούς συνομιλητές με τους οποίους να μπορεί να συνομιλήσει και να συμφωνήσει πάνω σε μία κοινή προγραμματική βάση υπέρ της κοινωνίας και του κοινού καλού. Το ζητούμενο είναι η συνεννόηση προκειμένου να ωφεληθεί ο τόπος όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς όπου χρειάζεται να σταματήσει άμεσα η καταστροφική του πορεία. Οι γέφυρες συνεννόησης είχαν κοπεί από τη μεριά του ΚΙΝΑΛ και λόγω συγκεκριμένων στελεχών του που σήμερα φαίνεται να απομακρύνονται από την ηγεσία του…

Σε κάθε περίπτωση, το ΚΙΝΑΛ οφείλει να βρει το δρόμο του με την πολιτική πυξίδα που θα επιλέξει και να τιμήσει την απλή αναλογική που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και θα εφαρμοστεί στις επόμενες εθνικές εκλογές. Την απλή αναλογική που υποστήριζε ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, και που θα πρέπει να αποδείξει το σημερινό ΠΑΣΟΚ αν θα την τιμήσει ή αν θα επιλέξει τη σύμπλευση με το αστικό κόμμα του κ. Μητσοτάκη.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον κ. Βούτο στο παρακάτω ηχητικό αρχείο όπου περιλαμβάνονται πολλά θέματα που απασχολούν τη δημόσια σφαίρα συζήτησης και την καθημερινότητά μας :

Γιάννης Βαρούχας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ