Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
12.4 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ | Μπορεί να γίνει η ολική επαναφορά;

Editorial

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής. Το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα και της μεγάλης αλλαγής αλλά και του Χρηματιστηρίου και των καταδικασμένων Υπουργών, στήνει κάλπες για την ανάδειξη νέου επικεφαλής στη σκιά της απώλειας της Φώφης Γεννηματά που τόσο απότομα και αδόκητα έφυγε απ’ τη ζωή πριν από μόλις 40 ημέρες. Τι μπορούμε όμως να περιμένουμε απ’ αυτήν την εσωτερική εκλογική διαδικασία; Υπάρχει περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να πρωταγωνιστήσει εκ νέου στα πράγματα και να κάνει την ολική επαναφορά;

Γιάννης Βαρούχας

Αυτές τις μέρες η προεκλογική περίοδος για τους υποψήφιους προέδρους φτάνει στο αποκορύφωμά της. Ο Παύλος Γερουλάνος μίλησε πρόσφατα στο χώρο του ΕΒΕΚΙ, είχε προηγηθεί ο Α. Λοβέρδος, ενώ στον ίδιο χώρο αναμένεται να μιλήσει ο κ. Κατσιφάρας εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου. Η ομιλία Γερουλάνου ενθουσίασε πολλούς απ’ τους υποστηρικτές του ΚΙΝΑΛ, αξιολογώντας την ως υψηλού επιπέδου, και ορισμένα ΜΜΕ έκαναν λόγο για μεγάλη προσέλευση κόσμου που θύμισε κάτι από τα παλιά.

Ωστόσο, με μία καλή ματιά στις φωτογραφίες του ακροατηρίου, μπορεί να καταλάβει κανείς ότι οι περισσότεροι απ’ τους παρευρισκόμενους είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με την επαγγελματική δραστηριότητα του κ. Γερουλάνου στην Κεφαλονιά. Ο κ. Γερουλάνος, ακριβώς λόγω αυτής της δραστηριότητάς του στο νησί μας, θεωρείται τοπικό φαβορί. Αυτό απέχει πολύ όμως απ’ το να μπορεί κανείς να κάνει λόγο για πολιτική τόνωση του χώρου και αυθόρμητο ενδιαφέρον εκ μέρους των πολιτών.

Υπό το βάρος της υποψηφιότητας του πρώην Πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, τα περισσότερα τοπικά πολιτικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ κρατούν χαμηλούς τόνους και δεν εκδηλώνουν τις προτιμήσεις τους.

Ξεκάθαρη τοποθέτηση υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη έχει πάρει αναφανδόν και επανειλημμένα το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς, Χρήστος Θεοδωρακάτος. Ο κ. Ανδρουλάκης διαθέτει ικανό μηχανισμό σε όλη τη χώρα και είναι προσφιλής στους νέους. Οι προβλέψεις τον φέρνουν στην πρώτη 3άδα αλλά με αστερίσκο για το αν θα καταφέρει να πάρει το προβάδισμα για το 2ο γύρο.

Την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου ενδέχεται να υποστηρίζουν τα μέλη της περιφερειακής παράταξης του κ. Αλεξάκη, η οποία έχει ήδη καταστήσει συνεργασία με τη ΝΔ και την κα Κράτσα, οπότε, ως εκ τούτου, βρίσκονται και πιο κοντά με τη θέση του κ. Λοβέρδου για συμπόρευση με το συντηρητικό χώρο. Παράλληλα μαθαίνουμε ότι στέλεχος της Δημοτικής Αρχής Μιχαλάτου και του ΚΙΝΑΛ, που έχει επιρροή στην περιοχή γύρω από το ΚΤΕΛ, κινείται ενεργά υπέρ του κ. Λοβέρδου.

Το ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έρχεται ο ίδιος στην Κεφαλονιά μπορεί να έχει να κάνει με το «μικρό καλάθι» που ίσως θεωρεί ότι θα πρέπει να κρατάει για τα νησιά μας. Δεν απέχουν πολύ άλλωστε οι προηγούμενες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ όπου, με αντίπαλο τότε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο ΓΑΠ αδειάστηκε από πολλά τοπικά κορυφαία στελέχη που είχαν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης-παρότι στο τέλος επικράτησε. Παράλληλα, η άλλοτε στενή συνεργάτης και προσωπική του επιλογή, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, που έχει μεγάλη επιρροή στο νησί, βρίσκεται σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελέσει βοήθεια.

Οι περιπτώσεις των Χάρη Καστανίδη και Παύλου Χρηστίδη παρουσιάζουν μεμονωμένες συμπάθειες στο νησί ενώ θεωρείται απίθανο να κάνουν την έκπληξη στις πέντε κάλπες που θα στηθούν στο νομό μας.

Οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής.

Απορίας άξιον είναι τ’ ότι ο κ. Λοβέρδος κρίνεται ανάμεσα στα φαβορί για το 2ο γύρο και για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, τη στιγμή που είναι υπόδικος με την κατηγορία ότι «για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Novartis» δωροδοκήθηκε «με συνολικό ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ». Έτσι ίσως και να εξηγούνται οι ενεργές πράξεις υποστήριξης προς το πρόσωπο του κ. Λοβέρδου από έναν κόσμο που βρίσκεται στις παρυφές ή και εντός του πολιτικού στρατοπέδου της ΝΔ η οποία επίσης εμπλέκεται με το ίδιο θέμα. Σε γειτονικό νομό φημολογείται ότι ένας εκλεγμένος με τη ΝΔ βουλευτής, κινεί γη και ουρανό υπέρ της συγκεκριμένης υποψηφιότητας ενώ κι εδώ στην Κεφαλονιά υπάρχουν πληροφορίες ότι αρκετοί νεοδημοκράτες ετοιμάζονται να πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή!

Είναι φανερό ότι οι απλοί πολίτες δεν παρακολουθούν καθόλου την όλη διαδικασία και τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, σε αντίθεση με τους παράγοντες που έχουν, ή εκτιμούν ότι θα αποκτήσουν, το συμφέρον για να το κάνουν. Την ίδια ώρα ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών είναι διάτρητος καθώς με μία δήλωση θα μπορεί να ψηφίζει ο οποιοσδήποτε χωρίς φυσικά να υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί εκείνη την ώρα αν προέρχεται από κάποιο άλλο κόμμα…

Το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται ιστορικά ως το κόμμα της Μεταπολίτευσης που υπηρέτησε τη Μεγάλη Αλλαγή. Παρέλαβε ένα υποτυπώδες κράτος απ’ τις συντηρητικές κυβερνήσεις με μία πρωτεύουσα χωματόδρομων, χωρίς αποχετευτικό δίκτυο και με ανύπαρκτο σύστημα υγείας. Έχτισε νοσοκομεία, δημιούργησε το ΕΣΥ, αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση, έσπασε τα συντηρητικά κατεστημένα στην Παιδεία και τη Δικαιοσύνη ενώ διόρισε στο δημόσιο χιλιάδες πολίτες. Υπήρξαν βέβαια και οι συμβιβασμοί αφού το σύνθημα “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο” γρήγορα ξεχάστηκε απ’ την εισροή κοινοτικού χρήματος. Έγιναν μεγάλα έργα και συγχρόνως οι Έλληνες έμαθαν να ζουν με δανεικά. Αυτά για το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, διότι ήταν και το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη. Με την καυτή πατάτα του Οτσαλάν, με το “ευχαριστώ” στις ΗΠΑ μετά την τραγωδία στα Ίμια, με τη φούσκα του Χρηματιστηρίου και τις κρατικές παροτρύνσεις προς τους πολίτες να βάλουν τις οικονομίες τους στη Σοφοκλέους, με την αλόγιστη διαχείριση των Ολυμπιακών Αγώνων, με τα μπαταρισμένα υποβρύχια και τελικά με την εξοικείωση της εξουσίας η οποία επέφερε διάβρωση σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το αποτέλεσμα ήταν πολλά από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου των κυβερνήσεων Σημίτη να περιδιαβαίνουν τακτικά στα γραφεία της Δικαιοσύνης…

Το ΚΙΝΑΛ σήμερα μπορεί ενδεχομένως να κληθεί να παίξει ρόλο ρυθμιστή στις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με απλή αναλογική, οπότε η εκλογή της ηγεσίας του έχει σημασία για το με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Σε καμία όμως περίπτωση το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να επανέλθει στα πράγματα. Η εκλογή Λοβέρδου θα σημάνει αυτόματα την αποχώρηση όλων όσων βρίσκονται ακόμη στο ΠΑΣΟΚ και δεν το έχουν εγκαταλείψει για άλλο κόμμα ή για την απενεργοποίηση, ενώ η εκλογή ΓΑΠ θα σημάνει την αυτομόληση των στελεχών που δεν το κρύβουν ότι θέλουν να συμπορευτούν με τη ΝΔ. Είναι αυτός ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η Φώφη Γεννηματά αναγκάστηκε και κράτησε «ίσες αποστάσεις», για να μη διαλυθεί το κόμμα στα χέρια της. Γι’ αυτό και δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα το 2015 όταν της είχε πει «άσε τα βαρίδια και έλα να προχωρήσουμε μαζί».

Το πλήρωμα του χρόνου όμως έφτασε για τις κρίσιμες πολιτικές επιλογές σε αυτό που έχει απομείνει απ’ το ΠΑΣΟΚ. Αναμένουμε να δούμε αν θα στρίψει δεξιά, αν θα στρίψει αριστερά, ή αν θα κινηθεί προς αγεωγράφητα νερά… Κυριακή κοντή γιορτή!

Γιάννης Βαρούχας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ