Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
16 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η παρουσίαση του βιβλίου της Θεοδώρας Η. Ζαφειράτου | Εξαιρετικές εισηγήσεις & υπέροχο μουσικό πρόγραμμα! (εικόνες & βίντεο)

Editorial

Ένα “έργο ζωής”, όπως το χαρακτήρισε η ίδια η συγγραφέας, παρουσιάστηκε στην αυλή του Μουσείου Ληξουρίου, όπου στεγάζεται πλέον η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, το περασμένο Σάββατο!

Το πάνελ των ομιλητών.

Το καλοκαίρι που διανύουμε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, για τη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Ληξουρίου, ως “καλοκαίρι παρουσιάσεων βιβλίων“! Είναι πράγματι αρκετοί οι τίτλοι που έχουν ήδη παρουσιαστεί αλλά και αυτοί που περιμένουν να παρουσιαστούν το προσεχές διάστημα. Ωστόσο, η παρουσίαση που παρακολουθήσαμε το περασμένο Σάββατο ήταν ξεχωριστή καθώς η συγγραφέας της ιστορικής μελέτης που επικοινωνήθηκε με το κοινό, είναι η Διευθύντρια της Ιακωβατείου και συγχρόνως η προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Κεφαλονιάς. Είναι επίσης Διδακτόρισσα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου από το 2014.

Για το σημαντικό ιστορικό έργο της κ. Ζαφειράτου, «Γεώργιος Τυπάλδος Ιακωβάτος (1813-1882). Η πολιτική του παρουσία και δράση» που είναι πλέον διαθέσιμο στο αναγνωστικό κοινό, παρουσιάστηκαν τρεις εξαιρετικές εισηγήσεις.

Στο τέλος της εκδήλωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να προμηθευτεί αντίτυπα του βιβλίου, με την υπογραφή της Θεοδώρας Ζαφειράτου, από το βιβλιοπωλείο Happy House του Χαράλαμπου Μουρελάτου.

Πρώτη μίλησε για το βιβλίο η κα Δώρα Μαρκάτου, τ. αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία είναι πάντα παρούσα σε όλα τα σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Με τεκμηριωμένο και άριστα διατυπωμένο λόγο, η κυρία Μαρκάτου κατέθεσε τη δική της οπτική γωνία για την έκδοση αυτής της άρτιας επιστημονικής μελέτης, όπως την ονόμασε, ενώ εξήγησε γιατί βοήθησε και την ίδια να ολοκληρώσει την εικόνα που έχει για το Γεώργιο Τυπάλδο Ιακωβάτο.

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση της κ. Δώρας Μαρκάτου ως εκπροσώπου της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών στο παρακάτω βίντεο:

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επίσης ιστορικός ερευνητής, Διδάκτορας Ιστορίας και πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ο αγαπητός σε όλους και αεικίνητος Πέτρος Πετράτος. Στη σύντομη παρέμβασή του είδαμε τα αποκαλυπτικά φώτα της ιστορικής έρευνας να φωτίζουν πολλές απ’ τις πτυχές του πρωταγωνιστή του βιβλίου, μάθαμε πολλές απ’ τις απόψεις του, οι οποίες πολλές φορές ξαφνιάζουν, και κατανοήσαμε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική διάσταση της ιστορικής αυτής προσωπικότητας των νησιών μας.

Δείτε ολόκληρη την πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του Πέτρου Πετράτου:

Αμέσως μετά ο λόγος μεταφέρθηκε στην κυρία Δέσποινα Μιχάλαγα, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία έδωσε στο ακροατήριο την οπτική της Εκκλησιαστικής Ιστορίας των Επτανήσων και το πως αυτή εξελίχθηκε μέσα από τις ενέργειες της Εκκλησίας της Ελλάδας και τις δράσεις των τοπικών αρχιερέων. Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφερόμενες, σχετικά με το θέμα, απόψεις του Γεωργίου Τυπάλδου Ιακωβάτου, οι οποίες θα μπορούσαν να μας απασχολήσουν μέχρι και σήμερα.

Τέλος, το λόγο πήρε η ερευνήτρια και συγγραφέας του βιβλίου, Δρ Θεοδώρα Ζαφειράτου, η οποία εμφανώς συγκινημένη μοιράστηκε μαζί μας το εννιαετές ταξίδι ανάμεσα στα τεκμήρια και την ιστορική μελέτη που την έφερε στο αποτέλεσμα της έκδοσης αυτού του σημαντικού βιβλίου. Ξεχωριστή συγκίνηση προκάλεσε σε όλους η αναφορά της ομιλήτριας στη στήριξη και τη συμπαράσταση που είχε από την οικογένειά της.

Ο σύζυγος της Θεοδώρας Ζαφειράτου, κ. Διον. Γαρμπής, και η αδελφή της, κ. Σοφία Ζαφειράτου.

Το βιβλίο βασίζεται στη διδακτορική διατριβή της Θεοδώρας Ζαφειράτου που εγκρίθηκε το έτος 2014 από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ομιλία της Θεοδώρας Ζαφειράτου στο παρακάτω βίντεο:

Ξεχωριστή αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στην παρουσιάστρια της βραδιάς και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων της Ιακωβατείου, την κυρία Μαρία Καμινάρη, η οποία εκτός από την καθοδήγησή μας ανάμεσα στα βήματα της παρουσίασης, φρόντισε να μας προετοιμάσει και για τα Ιακωβάτεια 2022 τα οποία θα έχουν ως θέμα τους την “κόντρα” μεταξύ Ληξουρίου και Αργοστολίου…!!!

Η παρουσιάστρια της βραδιάς κυρία Μαρία Καμινάρη.

Η βραδιά όμως δεν τελείωσε με το πέρας των ομιλιών. Ακολούθησε ένα υπέροχο μουσικό πρόγραμμα του οποίου το μοναδικό μειονέκτημα ήταν το μήκος του! Διότι η αλήθεια είναι ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι ήθελαν να απολαύσουν ακόμη λίγο από τη ζεστή και γεμάτη συναίσθημα φωνή του Παναγιώτη Φαραντάτου, το πλούσιο και χαρισματικό μουσικό ταλέντο του Μάκη Πετράτου και τη θετική ενέργεια της Ελβίρας Στρατιώτη! Τους ευχαριστούμε από καρδιάς για το όμορφο μουσικό ταξίδι που μας χάρισαν και ελπίζουμε να έχουμε σύντομα την ευκαιρία να τους ακούσουμε ξανά!

Δείτε σε βίντεο ολόκληρο το μουσικό πρόγραμμα το οποίο δυστυχώς έχασε τα τελευταία ελάχιστα δευτερόλεπτα λόγω “προδοσίας από την μπαταρία”!

Ιν σόμα, η Θεοδώρα Ζαφειράτου είναι μία καταξιωμένη συμπολίτισσά μας που έχει υπηρετήσει επιτυχώς τη δημόσια εκπαίδευση, από τη θέση της καθηγήτριας στα σχολεία μας, την ιστορική μνήμη, ως προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Κεφαλονιάς και τον πολιτισμό των νησιών μας ως Διευθύντρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Με το νέο πνευματικό της δημιούργημα καταθέτει τη δική της παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, τους επόμενους ιστορικούς ερευνητές και τις μελλοντικές κοινωνίες του τόπου μας.

Το kefaloniastatus.gr εύχεται στη Θεοδώρα Ζαφειράτου καλή επιτυχία, ως προς την πορεία του βιβλίου της, και καλή δύναμη για μία πλούσια και ανάλογα δημιουργική συνέχεια!

Γιάννης Βαρούχας

Γιάννης Βαρούχας και Θεοδώρα Ζαφειράτου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ