Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
19 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Με πρωταγωνιστή τον ανθρωπισμό στο Μουσείο Ληξουρίου | Εικόνες & βίντεο απ’ την παρουσίαση βιβλίου του Γιάννη Βαρούχα

Editorial

Εικόνα άρθρου: Ματίνα Σπυράτου

Μετά την υπερπλήρη παρουσίαση του βιβλίου “Άγγελοι επί γης”, του Γιάννη Βαρούχα που είχε γίνει στο Αργοστόλι στις 17 Αυγούστου, δεν περίμενε κανείς ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επαναληφθεί κι άλλες φορές. Ωστόσο, mutatis mutandis, η γιορτή υπέρ της ζωοφιλίας, της κοινωνικής προσφοράς και της αλληλεγγύης συνεχίστηκε και στο Ληξούρι με την ίδια ένταση και με την ίδια επιτυχία!

Το Μουσείο Ληξουρίου ήταν έτοιμο από πολύ νωρίς για να υποδεχτεί το κοινό της παρουσίασης.

Ο κόσμος του Ληξουρίου, αλλά και όχι μόνο αφού είδαμε συμπολίτες μας από διάφορα μέρη του νησιού, άρχισε να προσέρχεται νωρίς στην ανακαινισμένη (ή μήπως καλύτερα να πούμε μεταμορφωμένη;) αίθουσα του Μουσείου Ληξουρίου πλάι στο ποτάμι. Οι άνθρωποι της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης έχουν κάνει πολλά μικρά θαύματα σε αυτόν τον εξαιρετικά, πλέον, φιλόξενο και καλαίσθητο χώρο! Σου κάνει ευχαρίστηση να είσαι εκεί ανάμεσα στα βιβλία, τα ιστορικά έπιπλα και τα ιστορικά εκθέματα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Ληξουρίου…

Ευτυχώς ο καιρός ήταν σύμμαχος στην παρουσίαση καθώς επικρατούσε ηλιοφάνεια. Σε αντίθετη περίπτωση η οροφή αφήνει τα νερά και εισέρχονται στο χώρο και θέλει επειγόντως εργασίες συντήρησης. Κάτι που, όπως μας είπαν οι άνθρωποι της βιβλιοθήκης, θα γίνει άμεσα.

Το πάνελ των ομιλητών ήταν το ίδιο με αυτό που παρουσιάστηκε στο Αργοστόλι. Για το βιβλίο “Άγγελοι επί γης” μίλησαν οι Ειρήνη Τζαννάτου (φιλόλογος), Μαρίνα Στελλάτου (ζωγράφος-εικονογράφος), ο Νικόλας Φαραντούρης (νομικός-πανεπιστημιακός) και ο συγγραφέας του βιβλίου-Γιάννης Βαρούχας.

Η πρώτη σειρά των καθισμάτων ήταν η πιο όμορφη πρώτη σειρά που έχουμε δει ποτέ σε εκδήλωση καθώς δεν καταλαμβανόταν από δημόσια πρόσωπα, αλλά από παιδιά! Η ζωντάνια τους και η ομορφιά τους μας έδωσε μεγάλη δύναμη και χαρά!

Παράλληλα, μεγάλη χαρά και ξεχωριστό ενδιαφέρον έδωσε στην εκδήλωση η παρουσία της κυρίας Μαρίας Λαδά, πρώην γ. γραμματέως του Υπερίωνα και ιδιαίτερα ενεργού μέλους της τοπικής κοινότητας του Ληξουρίου. Ο Γιάννης Βαρούχας την ευχαρίστησε ξεχωριστά για την παρουσία της, της έγραψε μία ιδιαίτερη αφιέρωση στο βιβλίο που πήρε και φωτογραφήθηκε μαζί της με χαρά.

Η Ειρήνη Τζαννάτου παρουσίασε το βιβλίο μέσα από την επιστημονική της ιδιότητα και κάνοντας συγχρόνως αναφορές στο ark και στη σημασία του. Η Μαρίνα Στελλάτου μίλησε για τις ζωγραφιές του βιβλίου οι οποίες έγιναν από τους μαθητές και τις μαθήτριές της (μερικά απ’ τα παιδιά την ακολούθησαν ως το Ληξούρι!) και ο Νικόλας Φαραντούρης έδωσε ορισμένες πολύ εύστοχες προεκτάσεις του ζητήματος για την κοινωνία, την πολιτεία και τελικά για όλους μας.

Ο Γιάννης Βαρούχας αναφέρθηκε, αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και τους οικοδεσπότες της βραδιάς, σε τρία σημεία επιλογής του μέσα από το βιβλίο αναλύοντας την αλληγορική σημασία τους. Στο τέλος του λόγου του μίλησε για τον πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης, τον Πέτρο Πετράτο. “Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή και διάκριση απ’ το να συνεργάζεται κάποιος με τον Πέτρο Πετράτο” είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βαρούχας και ζήτησε την έγκριση όλων προκειμένου να αφιερωθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση στη δράση και στην προσφορά του Πέτρου Πετράτου, όπως και έγινε.

Τη βραδιά “αιχμαλώτισε” στο σύνολό της η Αριστέα Χαριτάτου, την οποία ευχαριστούμε θερμά, με το παρακάτω βίντεο:

Μετά το πέρας των ομιλιών, η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, Δρ Θεοδώρα Ζαφειράτου, προσέφερε σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης από ένα αντίτυπο μιας έκδοσης της Ιακωβατείου “Για τον Μικέλη Άβλιχο” από τον Γιώργο Αλισανδράτο σε επιμέλεια Πέτρου Πετράτου.

Τον επίλογο, όπως και τον πρόλογο, της βραδιάς έγραψε με υπέροχο τρόπο η συντονίστρια της εκδήλωσης και πρόεδρος των Φίλων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, κ. Μαρία Καμινάρη. Την ευχαριστούμε θερμά για τη σημαντική συνεισφορά και τη θετική παρουσία της!

Μαρία Καμινάρη

Για αρκετή ώρα μετά έμεναν “πηγαδάκια” στο χώρο, σα να μην ήθελε να φύγει ο κόσμος, και κάποιες από αυτές τις παρέες κατέληξαν σε μαγαζιά του Ληξουρίου δίνοντας μια όμορφη συνέχεια στη βραδιά ενώ κάποιες άλλες παρέες πήραν το καραβάκι της επιστροφής όπου συζητούσαν τις εντυπώσεις τους μέχρι το Αργοστόλι.

Άλλο ένα επιτυχημένο “σκαλοπάτι” λοιπόν ανέβηκε ο Σκατζούπης στη “σκάλα της εμπιστοσύνης και της αποδοχής της τοπικής κοινωνίας” ενώ οι πληροφορίες θέλουν να ετοιμάζονται κι άλλες δράσεις το αμέσως προσεχές διάστημα με τη συμμετοχή νέων φορέων και νέων συντελεστών…

Κλείνοντας, παραθέτουμε δύο σχόλια για την παρουσίαση του βιβλίου από την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη κι από τη φιλόλογο, κυρία Σοφία Νεοφύτου.

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη για την παρουσίαση του βιβλίου Άγγελοι επί γης του Γιάννη Βαρούχα:Το βιβλίο «ΑΓΓΕΛΟΙ ΕΠΙ ΓΗΣ» μας συγκίνησε πολύ γιατί μέσα από ένα πραγματικό γεγονός προσπαθεί να μας αποδείξει ότι η αξία της αγάπης για κάθε πλάσμα πάνω στη γη είναι ανεκτίμητη. Είναι ένα υπέροχο βιβλίο που προάγει τη φιλοζωία και πρέπει να μπει στη βιβλιοθήκη κάθε παιδιού!!

Η Σοφία Νεοφύτου για την παρουσίαση του βιβλίου Άγγελοι επί γης του Γιάννη Βαρούχα:Ήταν μία όμορφη εκδήλωση με πρωταγωνιστή τον ανθρωπισμό. Που τον οφείλουμε όχι μόνο στο συνάνθρωπο αλλά και σε κάθε έμβιο ον. Η ιστορία που αφηγείται ο κ. Γιάννης Βαρούχας, σε μικρούς και μεγάλους, εμφυσείται από αυτό ακριβώς το αεράκι του ανθρωπισμού, εκφρασμένου μάλιστα μέσα από την πολύτιμη αξία της συλλογικότητας. Με αυτήν μπορούν να ανατραπούν και τα πιο δυσοίωνα σχέδια της μοίρας, για κάθε πλάσμα, για κάθε κοινωνία. Και κάτι άλλο που η ιστορία του κ. Βαρούχα μάς αφήνει ως μήνυμα: την αξία κάθε πλάσματος, τον οφειλούμενο σεβασμό στην αξιοπρέπειά του. Καλοτάξιδο το βιβλίο σου, Γιάννη!”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ