Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023
13.4 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γιάννης Βαρούχας: η εξουσία δεν χαρίζεται, κατακτιέται!

Editorial

Εικόνα άρθρου: Ο Γιάννης Βαρούχας με τον τ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, κατά την εκδήλωση της κοπής της πίτας στα Δειλινάτα.

Στο Σάκη Βούτο και την εκπομπή του “Το Βήμα του πολίτη” φιλοξενήθηκε για μία ακόμη φορά ο Γιάννης Βαρούχας από τη συχνότητα του Νησί 93,9 στα fm. Η συζήτηση είχε πλούσια θεματολογία και μεγάλο ενδιαφέρον μιας και φιλοξενήθηκε από αρκετά μέσα.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με το επίκαιρο ζήτημα της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή. Ο Γιάννης Βαρούχας σημείωσε σχετικά ότι μπορεί να μην “πέφτουν” οι κυβερνήσεις με τις προτάσεις δυσπιστίας, μα ωστόσο πρόκειται για ένα κοινοβουλευτικό εργαλείο που η Αξιωματική Αντιπολίτευση όφειλε να χρησιμοποιήσει προκειμένου να επικοινωνηθεί η εκτροπή της κυβέρνησης στο ζήτημα των παρακολουθήσεων και να αναδειχθούν όλες οι απόψεις. Ωστόσο, μόνο αυτό δεν έγινε καθώς γίναμε όλοι μάρτυρες “μονόπρακτων έργων” με τη συντριπτική πλειοψηφία των ομιλιών που έλαβαν χώρα στη Βουλή των Ελλήνων να είναι εκτός θέματος και να αναφέρονται σε οτιδήποτε άλλο εκτός απ’ τις υποκλοπές!

Από την 1η στιγμή της συγκρότησης αυτής της κυβέρνησης στήθηκε ένα δίκτυο παρακολουθήσεων τόσο των αντιπάλων όσο και των συνεργατών!

Στη συνέχεια ο κ. Βούτος ρώτησε για την εκδήλωση της κοπής της πίτας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έγινε στα Δειλινάτα το περασμένο διάστημα με καλεσμένο τον τ. Υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη. Το κλίμα αυτής της εκδήλωσης ήταν πανηγυρικό και επικράτησε η κοινωνική πλευρά της πολιτικής. Η ανάγκη του κόσμου για συνεύρεση και κοινωνικοποίηση ήταν διάχυτη και προκάλεσε ένα θερμό και δυνατό κλίμα. Γι’ αυτό οι πολιτικές συζητήσεις έδωσαν τη θέση τους στη διασκέδαση, το χορό και το κέφι.

Η συζήτηση απλώθηκε σε επίμαχα κοινωνικά ζητήματα όπως η συμμετοχή ή όχι της κοινωνίας στα κοινά, η απαξίωση της πολιτικής και το κόστος της… άποψης! Ο Γιάννης Βαρούχας υπεραμύνθηκε της πρακτικής που ακολουθεί να καταθέτει τις απόψεις του, ανεξάρτητα απ’ το αντιμάμαλο και το κόστος που επιφέρουν, επιθυμώντας όπως χαρακτηριστικά είπε να έχει κάθε βράδυ τη συνείδησή του καθαρή και ελεύθερη.

Ως προς τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά ο φιλοξενούμενος υποστήριξε ότι είναι ανάγκη αλλά δυστυχώς η αναλγησία και η ανικανότητα πολλές φορές του κράτους, προκαλεί αποστασιοποίηση και απαξίωση. Αυτή η κατάσταση όμως θα έπρεπε να μας πεισμώνει, αντί να μας κάνει να “κατεβάζουμε τα ρολά”, και να προκαλεί την αντίδρασή μας.

Είναι απαράδεκτο, συνέχισε ο καλεσμένος, να στοχοποιείται η άποψη. Οι πολίτες θα πρέπει να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα -πάντα μέσα στα πλαίσια της ευπρέπειας και της ευγένειας- κι από εκεί και πέρα όποιος διαφωνεί μπορεί να αντιπαραθέτει τα επιχειρήματά του. Ο δημόσιος διάλογος δεν πρέπει να έχει ταμπού και προκαταλήψεις. Πρέπει να διεξάγεται ελεύθερα και, φυσικά, τεκμηριωμένα.

Το επόμενο θέμα ήταν οι 3 διαφαινόμενοι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη μονοεδρική της Κεφαλονιάς.

Ο Σάκης Βούτος αναφέρθηκε στα ονόματα των Γαλιατσάτου Σπύρου, Φαραντούρη Νικόλα και Πολλάτου Διονυσία και ρώτησε αν αυτά θα είναι και τα τελικά. Ο Γιάννης Βαρούχας απάντησε ότι δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη επίσημα και ότι έχουν γίνει κι άλλες προτάσεις. Παράλληλα, κατέθεσε τη γνώμη του που είναι ότι δε θα πρέπει αυτό το ζήτημα να αργήσει άλλο. Θα πρέπει να υπάρχει έγκαιρη πληροφόρηση των πολιτών για το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι του κάθε κόμματος, ποιες προτάσεις αυτοί κομίζουν και ποια προγράμματα θα ακολουθήσουν.

Το ζήτημα δεν είναι τα πρόσωπα, οι τίτλοι ή οι ακαδημαϊκές πορείες, υπογράμμισε ο Γιάννης Βαρούχας. Το ζήτημα είναι τι έχουν να προσφέρουν, τι οραματίζονται, τι θέλουν και τι μπορούν να κάνουν για τον τόπο τους.

Ο Γιάννης Βαρούχας υποστήριξε επίσης την άποψη ότι δεν υπάρχουν νέες ειδήσεις, μόνο νέες απόψεις, που πρέπει να ανακαλύψουμε και να εμπιστευτούμε. Ερωτηθείς για τα νέα παιδιά είπε ότι αυτά είναι ανυπόκριτα, καθώς όσο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερο βουτάμε μέσα τις θάλασσες της υποκρισίας, και ότι αν τους δοθεί “βήμα και στίβος” κάνουν θαύματα! Πρέπει ωστόσο να καταλάβουν, οι νέοι, ότι η εξουσία δεν χαρίζεται από κανέναν… την εξουσία δε σου τη χαρίζουν, την κατακτάς! Κι αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν αν θέλουν να διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο.

Τέλος, ο οικοδεσπότης της εκπομπής ρώτησε τον καλεσμένο του αν πιστεύει στην πόλωση κι αν αυτή μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση στήριξης. Η απάντηση ήταν αρνητική. Ο Γιάννης Βαρούχας είπε : “Κύριε Βούτο εγώ δεν πιστεύω στην πόλωση. Η πόλωση προκαλεί απουσία σκέψης. Εγώ πιστεύω στη σκέψη. Η πόλωση ποτέ δεν έκανε καλό. Οδηγεί σε συγκρούσεις και άσχημες καταστάσεις. Εγώ είμαι υπέρ του να σκεφτόμαστε πάντοτε ψύχραιμα, να βλέπουμε καθαρά και να παίρνουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις”.

Προς το πέρας της συζήτησης ο Σάκης Βούτος ρώτησε για τα ενδεχόμενα συνεργασιών. Ο Γιάννης Βαρούχας σημείωσε ότι είναι δύσκολες ακόμη οι πολιτικές συνεργασίες στη χώρα μας, καθώς και ότι δεν μπορούν οι προσωπικές εμπάθειες ή ενστάσεις για μεμονωμένα πρόσωπα να τις εμποδίζουν. Η απλή αναλογική που είναι το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα δοκιμάζεται σκληρά από την υπάρχουσα πολιτική κουλτούρα… Συνεπώς απέχουμε πολύ ακόμη απ’ το ενδεχόμενο μεγάλων πολιτικών συνασπισμών και οδηγούμαστε εκ των πραγμάτων στις ίδιες συνταγές της αποτυχίας… Τις συνταγές των παντοδύναμων μονοκομματικών κυβερνήσεων που επέφεραν όλα αυτά τα φαινόμενα διαφθοράς στην πατρίδα μας και που μας οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στα μνημόνια.

Στο κλείσιμο της εκπομπής ο Γιάννης Βαρούχας είπε πως η ζωή είναι μία συνεχής μάχη για ισορροπία. Ούτε χάνουμε αλλά ούτε κερδίζουμε, συνεχώς πολεμάμε!

Ακούστε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα συζήτηση με περισσότερες αναφορές και πολλά ενδιαφέροντα σημεία που θα συζητηθούν:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται