Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
14.8 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο Γιάννης Βαρούχας στο Ionian TV | Τι είπε για το χθες & το αύριο των νησιών μας (videos)

Editorial

Σε μία συνέντευξη πολλών και σημαντικών πεδίων συμμετείχε την περασμένη Τρίτη ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αργοστολίου, Γιάννης Βαρούχας, στην εκπομπή “7επίΕπτά” του Βαγγέλη Καποδίστρια και του Ionian TV. Μαζί στη συζήτηση ήταν και ο κ. Βαγγέλης Λουκέρης, πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κεφαλληνίας επί τρεις τετραετίες και σημερινός Δημοτικός Σύμβουλος Ληξουρίου με την παράταξη του κ. Βασίλη Ρουχωτά.

Στην πρώτη ενότητα της συνέντευξης ο οικοδεσπότης της εκπομπής ρώτησε τους καλεσμένους του για τα πεπραγμένα των κομμάτων τους ενώ, παράλληλα, σημείωσε τη μεγάλη βαρύτητα της μονοεδρικής εκλογικής περιφέρειας της Κεφαλονιάς αφού το τελευταίο διάστημα δέχθηκε τις επισκέψεις τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Βαρούχας αρχικά ξεχώρισε τη μεγάλη διαφορά των δύο τελευταίων κυβερνήσεων, δηλαδή της θητείας του κ. Μητσοτάκη έναντι της θητείας του κ. Τσίπρα. Η μεγάλη διαφορά δεν είναι άλλη απ’ το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας κυβέρνησε εν μέσω σκληρής επιτροπείας και μνημονίων, που άλλοι φρόντισαν να μας φέρουν, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυβέρνησε, ναι μεν εν μέσω πανδημίας και πολέμου, αλλά με τα δημοσιονομικά του χέρια λυμένα καθώς, λόγω της πανδημίας, η Ελλάδα μπορούσε να δανείζεται σαν να ήταν Γερμανία, χαλάρωσαν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και γενναίες χρηματοδοτήσεις προσφέρθηκαν στη χώρα για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών.

Παράλληλα, ο Γιάννης Βαρούχας αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν για τους Θιακοκεφαλονίτες σε όλα τα επίπεδα. Ξεκίνησε με την πολύ μεγάλη τομή της ρύθμισης του Χωροταξικού της Κεφαλονιάς όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έσπασε το λανθασμένο δόγμα “κάθε νησί και Δήμος” φέρνοντας τον πολίτη ξανά κοντά στην αυτοδιοίκηση και την αυτοδιαχείριση. Συνέχισε με τη σημαντική εξασφάλιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με το διοικητικό κέντρο των νησιών μας, την Πάτρα, μέσω μιας κρατικής επιδότησης μαμούθ στη γραμμή Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα. Ύστερα αναφέρθηκε στο θαυμαστό έργο του Χάρακα, το οποίο εντυπωσιάζει τον τεχνικό κόσμο καθώς τοποθετείται πάνω στο ρήγμα, και παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία μαζί με το Μεταφορικό Ισοδύναμο από τον αείμνηστο Νεκτάριο Σαντορινιό. Το ΜΙ ήταν ένα πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών εδώ και δεκαετίες και εφαρμόστηκε πρώτη φορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να συνεχίσει και να ενισχυθεί. Τέλος, για τον πολισμό των νησιών μας που θα πρέπει να είναι στην 1η γραμμή, ο Γιάννης Βαρούχας σημείωσε ότι ενώ το Εφορευτικό Συμβούλιο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης που ορίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μεγαλούργησε, η κυβέρνηση της ΝΔ το απαξίωσε πλήρως αφού δε φρόντισε καν για την τυπική ανανέωση της θητείας του και το έχει εγκαταλείψει, μαζί με το τεράστιο θέμα του κτιριακού, άτυπα να συνεχίζει το δύσκολο δρόμο μόνο του…

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Στη δεύτερη ενότητα η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της κατάργησης του τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου απ’ το Ληξούρι. Ο Γιάννης Βαρούχας εντόπισε ότι αναπαράγεται με λάθος τρόπο το τι ακριβώς έγινε. Παρέθεσε τα στοιχεία και το ιστορικό του σημαντικού αυτού ζητήματος προκαλώντας την αντίδραση του κ. Λουκέρη αλλά όχι μία τεκμηριωμένη ανταπάντηση για τα στοιχεία που κατέθεσε.

Όταν η Διοίκηση του ΙΠ απαίτησε την κατάργηση του ΤΗΜΟ, καθώς υπάρχει στην Κέρκυρα ανταγωνιστικό και συναφές τμήμα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Υπουργός Γαβρόγλου προσπάθησαν και πέτυχαν την αντικατάσταση του εν λόγω τμήματος με αυτό της Εθνομουσικολογίας προκειμένου να μη χαθεί οριστικά η έδρα. Ωστόσο, όταν στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ήρθε η κ. Κεραμέως, αποφάσισε την κατάργηση του τμήματος Εθνομουσικολογίας, μαζί με άλλα στην υπόλοιπη χώρα, σβήνοντας έτσι το Ληξούρι από το χάρτη της Ακαδημαϊκής κοινότητας.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Στην τρίτη και τελευταία ενότητα η Δημόσια Υγεία και το ενδεχόμενο δημιουργίας Υγειονομικής Περιφέρειας ΙΝ απασχόλησε τους ομιλητές και προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Γιάννης Βαρούχας αναφέρθηκε κατά το πρώτο μέρος της ομιλίας του στη δωρεά Βεργωτή προς το Γενικό Νοσοκομείο της Κεφαλονιάς με την οποία δημιουργήθηκε η πτέρυγα Βεργωτή αλλά και, πρόσφατα, το νέο Τμήμα Επείγοντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Εξήγησε πως ξεκλειδώθηκαν τα χρήματα απ’ τις εκπτώσεις της δωρεάς απ’ την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον κ. Ξανθό προκειμένου να γίνουν τα ΤΕΠ.

Για τη Δύναμη του ΓΝΚ ο Γιάννης Βαρούχας θύμισε τους τρεις διαγωνισμούς ΑΣΕΠ που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με τους οποίους ήρθαν στο κεντρικό νοσοκομείο των νησιών μας μόνιμα στελέχη μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης και αποχωρήσεων. Παράλληλα, ζήτησε τη μονιμοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί σήμερα εξαιτίας της πανδημίας ως επικουρικό.

Διεκδικώντας τη λειτουργία της ΜΕΘ ο Γιάννης Βαρούχας επισήμανε ότι θα πρέπει, ίσως, να καταφέρουμε σε πρώτο χρόνο τη λειτουργία μιας Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Διότι ακόμη κι αν καταφέρναμε τη λειτουργία της ΜΕΘ, υπάρχουν κι άλλα προαπαιτούμενα όπως για παράδειγμα η στελέχωση των συναφών κλινικών (πχ καρδιολογικής ή παθολογικής) προκειμένου οι ασθενείς που εξέρχονται της ΜΕΘ να μπορούν να συνεχίσουν τη νοσηλεία τους. Μια ΜΕΘ δεν μπορεί να λειτουργεί ξεκομμένα ή αποκομμένα απ’ το υπόλοιπο νοσοκομείο.

Τέλος, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο δημιουργίας Υγειονομικής Περιφέρειας για τα Ιόνια Νησιά. Υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα που ίσως καθιστούν δύσκολη τη δημιουργία μιας τέτοιας δομής. Ωστόσο, αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα δε θα πρέπει να το προσεγγίζουμε με τεχνοκρατικό τρόπο αλλά με πολιτικό. Χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να αποκατασταθεί η συγκοινωνία μεταξύ των νησιών μας και τα Ιόνια να αποκτήσουν Τριτοβάθμιο νοσοκομείο προκειμένου να συγκροτηθεί Υγειονομική Περιφέρεια για τα νησιά μας. Αυτήν τη στιγμή ο Υπεάρχης στην Πάτρα αδυνατεί να μεριμνήσει ικανοποιητικά για την Ήπειρο, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά… Μέσα σε αυτό το γεωγραφικό χάος τα μικρά νοσοκομεία εξαφανίζονται και τα νησιά υποφέρουν.

Δείτε την τοποθέτηση του Γιάννη Βαρούχα για την Υγεία και την Υγειονομική Περιφέρεια Ιονίων Νήσων:

Στο κλείσιμο της εκπομπής ο κ. Λουκέρης έβαλε μία σειρά πολιτικών ζητημάτων που δεν μπορούσαν, λόγω χρόνου, να αναλυθούν. Ωστόσο, στην εκπνοή του χρόνου ο Γιάννης Βαρούχας πρόλαβε και αποκατέστησε ένα ακόμη ζήτημα, αυτό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, την οποία καπηλεύτηκε η ΝΔ αφού νομοθετήθηκε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ κι απλώς η εφαρμογή της έτυχε να γίνει όταν είχε αλλάξει κυβέρνηση το Σεπτέμβρη του 2019.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα 15 δευτερολέπτων:

Εν κατακλείδι, ήταν μία χρήσιμη συζήτηση σε καλό κλίμα με τους κυρίους Βαρούχα και Λουκέρη να παραδίδουν μαθήματα πολιτικού πολιτισμού και να μην επιδίδονται σε άσκοπες κοκορομαχίες ή άλλους είδους αντιπαραγωγικές συγκρούσεις. Το καλό κλίμα πρέπει να πιστωθεί και στους δύο συμμετέχοντες.

Δείτε το πλήρες απόσπασμα της συζήτησης με τη συμμετοχή και των δύο ομιλητών:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ