Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
27 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γιάννης Βαρούχας / Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη τους στο πολιτικό σύστημα εντός κι εκτός κάλπης

Editorial

Εικόνα: Ο Γιάννης Βαρούχας έξω απο το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Θυμόμαστε όλοι, πριν από μερικά χρόνια, που σχολιάζαμε αρνητικά το γεγονός ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τα ποσοστά της αποχής ήταν τεράστια. “Τα αμερικανάκια δεν ξέρουν από πολιτική“… λέγανε οι πεφωτισμένοι… “Μόνο η κοκα κολα τους ενδιαφέρει και τα χάμπουργκερ“! Ο τροχός γυρίζει όμως κι αυτά που κάποτε κοροϊδεύαμε, σήμερα τα λουζόμαστε!

Γιάννης Βαρούχας

Ειδικότερα η Κεφαλονιά και η Ιθάκη “έσπασαν τα κοντέρ”, μετά τη Φλώρινα που πήρε το “χρυσό της ντροπής”! Δευτεραθλήτρια στην αποχή η Κεφαλονιά σε όλο το πανελλήνιο! Κι εκεί που κάποιοι νόμιζαν ότι η αποχή θα πλήξει τους μεγάλους σχηματισμούς και οι μικροί θα ανεβάσουν τα ποσοστά τους, αν κρατήσουν δυνάμεις, όπως έγινε στις δεύτερες εθνικές κάλπες του 2023, η αποχή διαπέρασε τους πάντες με εξαίρεση τα ακροδεξιά σχήματα που αύξησαν δυνάμεις τοπικά, πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά.

Γκρεμίστηκε η ΝΔ | Σε ελεύθερη πτώση οι ψηφοφόροι της

Εμείς εδώ θα μιλήσουμε με απόλυτους αριθμούς, δηλαδή με τους αριθμούς των ψήφων, διότι τα ποσοστά από μόνα τους δε λένε απολύτως τίποτα! Άλλο το 30% λχ σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα όπου ψήφισαν 10.000 άτομα, και άλλο σε αυτό που ψήφισαν 5.000 άτομα… έχει τεράστια διαφορά!

Γι’ αυτό και τα “τσακάλια”, οι επικοινωνιολόγοι της ΝΔ, είχαν βάλει τον Πρωθυπουργό να διακηρύσσει ότι στόχος του είναι το ποσοστό που πετύχε στις προηγούμενες ευρωεκλογές! Ήταν μία έξυπνη στρατηγική που όμως κι αυτή ηττήθηκε κατά κράτος με δεδομένο ότι το χθεσινό αποτέλεσμα υπολειπόταν κατά πέντε μονάδες από τον στόχο που είχε τεθεί. Στην Κεφαλονιά η ΝΔ πήρε 3.701 ψήφους (24,95%) ενώ στις ευρωεκλογές του 2019 είχε λάβει 6.655 ψήφους (29,88%) και στις εθνικές εκλογές του περυσινού Ιούνη 7.968 ψήφους (38,15%).

Βλέπετε πως τα ποσοστά μέσα στις παρενθέσεις δεν ανταποκρίνονται στις διακυμάνσεις των ψηφοφόρων καθώς κάθε φορά αφορούν σε μία εντελώς διαφορετική “πίτα” του εκλογικού σώματος. Οπότε το ποσοστό δε λέει τίποτα αν το συγκρίνεις με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις παρά μόνο στην ίδια εκλογική αναμέτρηση. Ιδού το τρικ των ακριβοπληρωμένων επικοινωνιολόγων που, όπως είπαμε, κι αυτό δεν άντεξε την ελεύθερη πτώση που βίωσε η ΝΔ…

Η ΝΔ “τιμωρήθηκε” κυρίως για την παρατεταμένη ακρίβεια που έχει γονατίσει την ελληνική κοινωνία, για την περιφρόνηση προς την εκκλησία με τον νόμο περί γάμο ομόφυλων και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια καθώς και για την κυβίσθησή της στο εθνικό θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών (ΣτΣ: Στο δήμο Πρεσπών της Φλώρινας το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπέρασε το 15%… απίθανος συμβολισμός!).

Τη μισή του δύναμη έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. “Δεν τραβάει” ο Κασσελάκης

Θεαματική όμως είναι και η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που στην Κεφαλονιά είδε τις δυνάμεις του να περικόπτονται σχεδόν στο μισό. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2023 είχε λάβει 6.027 ψήφους, στις Ευρωεκλογές του 2019 είχε λάβει 5.349 ενώ χθες έλαβε μόλις 3.054 ψηφοδέλτια.

Τρίτο το ΚΚΕ στην Κεφαλονιά. Σταθεροί οι ψηφοφόροι του και αμετακίνητοι.

Το ΚΚΕ πήρε σχεδόν τις ίδιες ψήφους που είχε πάρει και στις προηγούμενες ευρωεκλογές! Δηλαδή 2.219 στις Ευρωεκλογές του 2024 και 2.291 στις Ευρωεκλογές του 2019! Ωστόσο, και εδώ φαίνεται το τρικ των ποσοστών που λέγαμε παραπάνω, φέτος είχε ποσοστό περί το 15% ενώ την προηγούμενη εκλογή, με σχεδόν τις ίδιες και λίγο παραπάνω ψήφους, το ποσοστό του ήταν περί το 10%!! Λιγότερες ψήφοι, μεγαλύτερο ποσοστό! Πέντε μονάδες πάνω σου λέει ο άλλος, επιτυχία! Αλλά οι ψήφοι 72 λιγότερες… Η αντικειμενική επιτυχία του τοπικού ΚΚΕ είναι ότι βγήκε τρίτο στην κατάταξη αφήνοντας πίσω του το ζωηρό και δραστήριο ΠΑΣΟΚ Κεφαλονιάς.

Δεν μπορεί ο Ανδρουλάκης. Απογοήτευση στο τοπικό ΠΑΣΟΚ

Το τοπικό ΠΑΣΟΚ είχε το πιο “ζωηρό” περίπτερο κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών. Νέα παιδιά το πλαισίωναν κάθε βράδυ και του έδιναν ζωή. Είδαμε όλοι και στις περασμένες εθνικές εκλογές τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε από το τοπικό ΠΑΣΟΚ να αναστηθεί. Κάτι τέτοιο όμως δε φαίνεται να μπορεί να γίνει με το υπάρχον μοντέλο…

Έτσι, ενώ στις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ Κεφαλονιάς έσπασε το φράγμα των 2.000 ψήφων, λαμβάνοντας 2.250 ψηφοδέλτια και 2.180 στις επαναληπτικές, στις Ευρωεκλογές 2024, που υποτίθεται ότι είναι πιο χαλαρές και προσφέρονται για διαμαρτυρία στην κυβέρνηση, έλαβε μόλις 1.500 ψηφοδέλτια έναντι των 1.511 των Ευρωεκλογών 2019.

Αύξησε δυνάμεις η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Τα 645 ψηφοδέλτια των Ευρωεκλογών του 2019 έγιναν 924 για το κόμμα του κ. Βελόπουλου στην Κεφαλονιά το 2024, έτσι συγκαταλέγεται μεταξύ των κερδισμένων κομμάτων που ακολούθησαν την πανευρωπαϊκή τάση ανόδου της ακροδεξιάς.

Αυγάτισε τα ψηφοδέλτιά της και η ΝΙΚΗ

Το κόμμα του οποίου στελέχη είχαν διατυπώσει την άποψη ότι μετά το εμβόλιο του κορονοϊού έγιναν μαγνήτες και τραβούσαν μεταλλικά αντικείμενα, πήραν 689 ψηφοδέλτια στην Κεφαλονιά ενώ στις εθνικές εκλογές είχαν πάρει 410! Στις προηγούμενες Ευρωεκλογές δεν υπήρχε αυτός ο πολιτικός σχηματισμός…

Ελεύθερη πτώση για την Πλεύση Ελευθερίας στην Κεφαλονιά

Διατήρησε τους ψηφοφόρους της η Πλεύση Ελευθερίας της κ. Κωνσταντοπούλου, όσο αφορά τις Ευρωεκλογές, καθώς πήρε 465 ψήφους χθες ενώ το 2019 είχε λάβει 424. Ωστόσο, στις εθνικές εκλογές όπου τα πράγματα είναι πιο σφιχτά και η πόλωση μεγαλύτερη, η Πλεύση Ελευθερίας είχε λάβει 806 ψηφοδέλτια! Άρα εδώ φαίνεται να υπάρχει μία μεγάλη υποχώρηση.

Στους κερδισμένους και η κ. Λατινοπούλου στην Κεφαλονιά…

Αδυνατούμε να καταλάβουμε πως υπήρξε ταυτόχρονη εμφάνιση αυτού του πολιτικού σχηματισμού τόσο στα νησιά μας όσο και στην υπόλοιπη επικράτεια. Ας μας επιτραπεί να μην πούμε πολλά για την προεκλογική καμπάνια των αξύριστων τριχών και των ξυρισμένων εκεί που δεν πρέπει… Σεβόμαστε τους 401 θιακοκεφαλονίτες που εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους στη θιασώτρια των στερεοτύπων που δε σέβονται την αυτοδιάθεση του σώματος, αλλά δεν μπορούμε να μην προβληματιζόμαστε για το πώς η δυσαρέσκεια του κόσμου μετατρέπεται σε εισιτήριο εισόδου για την ευρωβουλή σε αμφιλεγόμενες πολιτικές οντότητες…

Οι 300 της Νέας Αριστεράς!

Τον συμβολικό αριθμό που παραπέμπει στους 300 του Λεωνίδα κατάφερε να αποσπάσει η Νέα Αριστερά στην πρώτη της εκλογική αναμέτρηση ως πολιτικός φορέας. Είναι προφανές ότι τα 300 αυτά ψηφοδέλτια είναι ένα μικρό μέρος των αποχωρησάντων από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επικράτηση του κ. Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος. Οι υπόλοιποι δυόμιση χιλιάδες περίπου ψηφοφόροι που δεν ψήφισαν εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μετέωροι μεταξύ αποχής και άλλων σχηματισμών αντίδρασης.

Η Νέα Αριστερά όχι μόνο δεν κατάφερε να πάρει μαζί της όλους τους δυσαρεστημένους από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά, κυρίως, δεν κατάφερε να προσελκύσει νέες δυνάμεις στήριξης. Αυτό το γεγονός την καθήλωσε σε ένα μικρό και απογοητευτικό ποσοστό το οποίο υπαγορεύει, αν θέλει να υπάρξει συνέχεια, την ανάγκη για συζητήσεις, ζυμώσεις, συνεργασίες και ανοίγματα μέσα στην κοινωνία. Το ξέρουμε πως δεν είναι εύκολο. Δεν είναι τυχαίο πως όλα αυτά τα χρόνια της Μεταπολίτευσης 2-3 κόμματα μοιράστηκαν την εξουσία. Όποιος βγαίνει απ’ το μαντρί τον τρώνε οι λύκοι! Δεν είναι καθόλου εύκολο να γεννηθούν νέες πολιτικές δυνάμεις από το μηδέν. Ειδικά όταν δεν έχουν κάτι νέο, διαφορετικό, ρηξικέλευθο να παρουσιάσουν.

Εν κατακλείδι, ενώ περιμέναμε από αυτές τις κάλπες να δείξουν έναν άλλο δρόμο για τον προοδευτικό κόσμο, μία διέξοδο από το αδιέξοδο του κατακερματισμού στο οποίο έχουν περιέλθει, δεν είδαμε τίποτα! Κανένα φως. Η αποχή διάβρωσε του πάντες και ο κατακερματισμός συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είχε κάθε λόγο, με αυτήν την εικόνα στην κεντροαριστερά, να πιστεύει ότι θα κυβερνά ως άλλος Ερντογάν για πολλές θητείες, αλλά οι 750.000 χαμένοι ψηφοφόροι του κόμματός του δεν του το επιτρέπουν. Όσο και να κρύβεται πίσω από την επιτυχία της 1ης θέσης, η τεράστια φθορά και η δυσαρέσκεια δεν μπορεί να κρυφτεί.

Οι πολίτες γύρισαν εμφατικά την πλάτη τους στο πολιτικό σύστημα, τόσο αυτοί που πήγαν να ψηφίσουν με τις επιλογές που έκαναν, όσο και αυτοί που δεν πήγαν να ψηφίσουν προκρίνοντας την αποχή ως νικητήρια δύναμη. Η νίκη της αποχής όμως είναι ο ορισμός για την Πύρρειο Νίκη. Πρόκειται για αυτοκαταστροφή και κοινωνική υποχώρηση. Αφήνοντας ακραίες δυνάμεις ή πολιτικά “νούμερα” να καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, η αποχή στρέφεται απευθείας κατά της κοινωνικής συνοχής και της προόδου των κρατών. Ας μην ξεχνάμε τι έλεγαν και τι προέβλεπαν οι προγόνοί μας για την αποχή…

Ίσως νομίζουν, κάποιοι, ότι στέλνοντας μη συγκροτημένους και ακραίους πολιτικούς στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, κάνουν τη ζωή δύσκολη σε αυτούς που ταλανίζουν τις δικές τους ζωές. Αν όμως, παρά τη διακυβερνητική ισχύ που αυτή ουσιαστικά ορίζει την ευρωπαϊκή πολιτική και όχι οι Βρυξέλλες, παρθεί μία θετική εισήγηση του Ευρωκοινοβουλίου για την κλιμάκωση του πολέμου στη γειτονιά μας, τότε η ακρίβεια και οι κοινωνικές ανισότητες που σήμερα μας γονατίζουν, θα μοιάζουν ως νοσταλγικές αναμνήσεις…

Όπως λέει όμως ο θυμόσοφος λαός, μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται… Θα πορευτούμε με τις επιλογές των πολλών από τους λίγους που ψήφισαν!

Γιάννης Βαρούχας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ