Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021
7.2 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Ένα πολύ καλό νέο από το Υπουργείο Παιδείας!

Γράφει η Ειρήνη Φωκά

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Την φετινή σχολική χρονιά το Δημοτικό Σχολείο Βλαχάτων  είναι ένα από τα 52 πιλοτικά Δημοτικά σχολεία της χώρας στα οποία θα εφαρμοστεί η δράση “Εργαστήρια Δεξιοτήτων” που εισάγει το Υ.ΠΑΙ.Θ.

 Πρόκειται για μια καινοτόμο  διδακτική και εκπαιδευτική δράση, η οποία συνίσταται στην πιλοτική προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο Νηπιαγωγείο και στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού και του Γυμνασίου, αξιοποιώντας μεθόδους διερευνητικής – ανακαλυπτικής μάθησης. Στόχος είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές και στις μαθήτριες, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου προγράμματος.

Οι δεξιότητες που καλλιεργούνται είναι δεξιότητες ζωής, μάθησης, του νου, τεχνολογίας και επιστήμης, δηλαδή  αυτές που χρειάζονται οι αυριανοί πολίτες για να σκέφτονται ελεύθερα, κριτικά, να προσαρμόζονται στα νέα περιβάλλοντα, να φροντίζουν τον εαυτό τους, το περιβάλλον  και τους άλλους ανθρώπους.

Οι καινοτομίες της δράσης είναι:

  • Οικοδομείται Πρόγραμμα Σπουδών ανά σχολική τάξη, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των πιλοτικών σχολείων και σε συνάφεια με τη σχολική πρακτική και πραγματικότητα.
  •  Μετασχηματίζεται το περιεχόμενο προγραμμάτων και προτάσεων των τεσσάρων θεματικών κύκλων σε πλαίσιο σταθερού εκπαιδευτικού προγραμματισμού σπουδών.
  •  Εισάγονται παιδαγωγικές μεθοδολογίες όπως η διερευνητική μάθηση, η δημιουργική-συμμετοχική ανακάλυψη, οι αναστοχαστικές πρακτικές, το σχέδιο δράσης με οπτική ανάπτυξης στρατηγικής και δράσης για την ευημερία, την πρόοδο και την επίλυση προβλημάτων της σχολικής και ευρύτερης κοινότητας, η αξιολόγηση βάσει αυτο-παρατήρησης και στοχαστικών διεργασιών.
  •  Σχηματίζεται μια «πλατφόρμα» ανοικτών διαδικασιών ικανή να υποστηρίζει κοινότητες μάθησης για την καλλιέργεια σύγχρονων θεμάτων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που απευθύνεται στην σχολική και στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι 4 θεματικοί άξονες είναι: το ευζην, το περιβάλλον, η κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη, η δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία.

Η επιμόρφωση που δεχθήκαμε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και πραγματικά ανοίγει κάποιους νέους δρόμους στο σύγχρονο σχολείο. Όλ’ αυτά που βλέπαμε στα ευρωπαϊκά σχολεία την προηγούμενη δεκαετία και προσπαθούσαμε να εφαρμόσουμε “σποραδικά” στα μαθήματά μας, τα βλέπουμε τώρα να έρχονται επίσημα μέσω αυτού του πιλοτικού προγράμματος. Μακάρι να πετύχει και να γενικευθεί σε όλα τα σχολεία και κυρίως σε όλα τα μαθήματα! Να αλλάξει το ωρολόγιο πρόγραμμα προς ένα πιο ελεύθερο και ελαστικό πρόγραμμα πιο κοντά στα ενδιαφέροντα των παιδιών και ανάλογα να προσαρμόζει ο/η εκπαιδευτικός τους στόχους του εκάστοτε διδακτικού αντικειμένου.

Μαθαίνω ότι το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει μεγάλης κλίμακας επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Μακάρι να το κάνει! Είναι απαραίτητο!

Βέβαια εκτός απ’ αυτό καλό θα ήταν να στελεχώσει και τα σχολεία μας, γιατί είμαστε στο Νοέμβριο και από το πιλοτικό σχολείο Βλαχάτων απουσιάζει η ειδικότητα της Πληροφορικής (πολύ βασική για τα εργαστήρια δεξιοτήτων). Επίσης δεν έχει στελεχωθεί ούτε το Τμήμα Ένταξης, ούτε το Τμήμα Υποδοχής…

‘Οταν ένα σχολείο χαρακτηρίζεται ως πιλοτικό καλό θα είναι να έχει και την ανάλογη στήριξη από την Πολιτεία ως προς την στελέχωσή του. Χωρίς τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς το έργο δεν ολοκληρώνεται όπως θα έπρεπε και εφόσον μιλάμε για πιλοτικό τα αποτελέσματα δεν θα είναι ακριβή.

Ελπίζουμε οι αρμόδιοι να τακτοποιήσουν αυτή την εκκρεμότητα και έτσι να έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να εκπονήσουμε με επιτυχία αυτό το πραγματικά παιδοκεντρικό καινοτόμο πρόγραμμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2,968ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,410ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται