Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
19 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ρουθ Μπέιντερ : μια δικαστής αλλιώτικη από τις άλλες

Γράφει η Άννα Καραπέτσα

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις ριζοσπαστικές απόψεις της σε θέματα δημοκρατίας.

Ήταν η μόνη η οποία τόλμησε να μειοψηφίσει στην απόφαση CitizensUnited του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το 2010, όπου με οριακή πλειοψηφία κρίθηκε αντισυνταγματικός ομοσπονδιακός νόμος του 2002. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο νόμο απαγορεύθηκε δια ροπάλου σε επιχειρήσεις και ενώσεις να χρηματοδοτούν κάθε μαζική προβολή υπέρ ή κατά συγκεκριμένου υποψηφίου για την εκλογή σε ομοσπονδιακό αξίωμα. Αφορμή για την έκδοση του νόμου στάθηκε τηλεοπτικό φιλμ της πολιτικής οργάνωσης CitizensUnited το οποίο έφερε τον τίτλο «Hilary: The movie». Το εν λόγω φιλμ αποδοκίμαζε σκαιότατα  τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2008.

Δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παρερμηνεύονται από το δικαστή ζητήματα τα οποία άπτονται της ελευθερίας της έκφρασης και του λόγου με την προπαγανδιστική υποστήριξη ή και αποδοκιμασία κομματικών στελεχών ή ανεξάρτητων υποψηφίων εν ονόματι της ελευθερίας του λόγου και του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης. Στις Η.Π.Α άλλωστε οι συνταγματικές και ατομικές ελευθερίες κατέχουν προεξάρχουσα θέση στο συνταγματικό στερέωμα.

Η Γκινσμπεργκ εν έτει 2014 έκανε τη διαφορά : πρότεινε να αλλάξει η απόφαση CitizensUnited, γιατί, σύμφωνα με την ίδια «μια δημοκρατία όπου κυριαρχεί το χρήμα απέχει πολύ από αυτό που θα έπρεπε να είναι η δημοκρατία μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ